Bažantí odrůdy



host - 31.134 (?)
31.1.2015 13:06

Čo je ten papírák ku ktorému ho prirovnáva.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 54.5 (?), 30.1.2015 23:56

Rozhodovat se mezi Opálem a Admirálem? Hm.. ten první rozhodně poslouchá nůžky, kdežto ten druhý je neřízená střela, možná ještě problematičtější než jeho strýc Rubín.  Admirál -   bujný, vyholující rodič a ještě je to triploid. Tomu však odpovídají i plody, co plody spíš melouny, Protože jsou poměrně veliké a těžké, krásně spartanovsky pětihranné, barva krásná, chuť a kvalita dužniny za podpory přídavku Ca v půdě famozni.

Plod Admirálu se nechá jíst po klizni i nyní. Jako čerstvý.

Plod Opálu pro někoho možná příliš sladký, já myslím, že překonává Galu. Kvalitou dužniny určitě. Golden je proti němu prostě papírák.  Doufám, že ty to dvě odrůdy se prosadí... Armirál spíš u zahrádkářů, na vyšších tvarech, a Opal v sadech na intenzivních podnožích, otázka zdrobňování plodů na kmenných tvarech... jako dělá matka Topaz zatím nevíme.

Možná pro někoho citlivějšího na zuby jedením tuhého Opalu bude dostupnější alternativou Luna, která není sice sytě žlutá, jen voskově žlutá, zato s mnohem tenší slupkou, bez rzivosti. Vydrží podobně a v chuti je taktéž bezvadná. Rozhodně nemá tu pro mne nepříjemnou topazovskogoldstárovskou kyselinku.

Jsou to jablka střední, snadno konzumovatelná narozdíl od obřích Orionů a Siriů... Kteří však v chuti také nezaostávají. Orion - toť rajská hudba pro můj jazyk. 

Ale nebojte se, chuť čisteckého... ta asi na obchodě nebude nikdy.

Jinak bažantí odrůda Lucy... no... uvidíme. zatím chutná, pevná, líbivá. Otázka je zase zdrobňování plodů.

Rád bych, kdyby se na trhu objevila jablka s červenou dužninou a chutí jako třeba ten Opal a vůní jako má Strakrimson. To by možná byl trhák. Páč zatím jsou všechna červenodužninová jablka spíš kyselejší. Jeden německý nadšenec prohlásil, že vše co je redfleisch, ist nicht gut. Já myslím, že to je škoda. Co myslíte? Červený džus?

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.1.2015 12:28

Rozhodovat se mezi Opálem a Admirálem?

Je tu jeden zásadní rozdíl. Všechny - jak říkáme - "hvězdné odrůdy" (Opál, Orion, Luna, Sirius, Heliodor, nakonec i Golstar) ocení trochu toho teplíčka a mají-li být plody skutečně dobré a dost velké, nesnesou každou polohu. Naproti tomu Admirál se podle prvních náznaků ukazuje být podstatně méně náročný. A že je to triploid s bujným růstem.? Pro nás v chladných polohách požehnání! Nemohu potvrdit - jak píše Juraj - že by po Rubínu zdědil vyholování - jako třeba Goldstar. Naopak, obrůstá plodným dřevem moc pěkně.
   Co se rýče redfleisch odrůd, já jsem trochu konzervativní. Mně se prostě žlutá i bílá dužina v kontrastu s pestrou slupkou líbí víc. Chci-li  mošt dočervena,, podrtím pár hrstí aronie či černého rybízu. Kdyby byla všechna jablka červenodužinatá, všichni by se sháněli po těch se světlou (viz žluté maliny a bílé jahody)
   Stejně tak se mi nelíbí, že šlechtitelé meruněk opouštějí krásnou oranžovou (vpravdě meruňkovou) barvu a tlačí sem co nejčervenější odrůdy..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.134 (?), 31.1.2015 12:50

Golden je proti němu prostě papírák

Myslel som si že rozumiem česky, ale tu mi význam uniká.Čo tým básnik myslel?Ďakujem.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.1.2015 13:02

Co máte konkrétně na mysli?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.134 (?), 31.1.2015 13:06

Čo je ten papírák ku ktorému ho prirovnáva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.5 (?), 31.1.2015 13:10

To není podpapírák :-) Pozor na to! :-D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.5 (?), 31.1.2015 13:08

No v tuhle dobu je Golden už sladká vata. Pokud není v zelený v ULO. Kdežto vybarvený žlutý Opal je tvrdý jak kámen - opál. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.134 (?), 31.1.2015 13:28

Ďakujem za vysvetlenie.

U mňa Karneval bol v dobrej zrelosti už po Vianociach.Je to veľmi chutné jablko, so zaujímavou, netypickou arómou, a dobre vyváženými kyselinami.Myslím že si v mojej záhrade zaslúži viac ako 1 konár.Vlani tiež zaujal Heliodor, ktorý bol výborný už priamo zo stromu.Čo sa mi na ňom ale nepáčilo, že väčšie plody vďaka daždivému počasiu pred zberom popraskali.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.5 (?), 31.1.2015 13:05

Psal jsem bujný, vyholující rodič, ne vyholující Admirál, triploid už patří k Admirálu. Asi jsem se špatně vyjádřil. Požehnání? Hmm - nevím.  Přesto se najde v budoucnu řada nadávajících na jeho růst.  Tím jsem jen chtěl říct, že nemusím být jen nekritický k novinkám. Ale chuť Admirálu je jak by řek exprezident opravdu ale opravdu fantastická.

Teplo? Toť otázka, Opál, Sirius prospívá v teplejších oblastech, to je pravda. Nicméně Luna, Orion, Goldstar mají podstatně širší niku.

Já mohu hodnotit svůj Admirál jen na základě první loňské úrody 3m stromu na M26, kdy asi 5 jablek bylo skutečně mega. Chuť Admirálu však znám také od jinud.

Opal zatím neplodil. Chuť znám z těch samých plodů co tu byly vyfoceny.

Z bažantů ještě mohu hodnotit ze dvou sklizní Karneval, který se musí nechat dojít, jinak je kyselý. Zatím čekám lepší výsledky. je to jablko které chce napůl zastínit napůl oslunit, aby byl typicky pruhovaný a to se ne vždy povede. Jinak poslouchá nůžky.

Barevná i růstová mutace Red deliciusu - Red Cap Valtod, dovede udělat při dobrém roce taky parádu a chuť i ve střední poloze. Mám-li 500 m jižní svah brát jako střední polohu.

Co mě v podzimu 2014 trápilo, byla sazovitost plodů a to u všeho.

- Jonaprince - černé plody a proto méně chutné, což předchozí roky nebylo. Pravdou je, že loňská sezona byla také poměrně suchá, a jablka nerostla.  A to Jonaprinci chybí.

Nejspokojenější jsem snad byl z Topazem, Bohemii a z letních s Průsvitným. Chce to pěstovat a pěstovat. Je to s jako s révou, musíte se o ni starat stejně pečlivě i když ten rok zrovna nerodí. Slepice se musí dobře krmit i když pelíchají a podobně.  Tak to bude platit i u těch jabloní, Zrovna tak si myslím, že ty staré odrůdy, kdyby se jim dostalo péče jako se dostává předním tržním soudobým odrůdám, byly by také s kvalitou jinde. Gala, Golden se přeci doslova vymazlují. Ale to už jsem zabrousil jinam.

Opal určitě udělá radost lidem v polabí, na j.  Moravě, v Praze i v Plzni a podobných níže položených lokalitách do cca 400 m. Do vyšších poloh jenom na dobrá osluněná stanoviště. Rozhodně to však není nějaký citlivka jako jsou odrůdy jižní polokoule tj Fuji, Braeburn, Gala a pod. A proto si jej může dovolit vyzkoušet širší okruh zájemců.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.1.2015 13:43

Admirál -   bujný, vyholující rodič a ještě je to triploid.

Já jsem to pochopil tak, že Admirál - roste bujně, vyholuje, hojně rodí a je triploid.

Opál, Sirius prospívá v teplejších oblastech, to je pravda. Nicméně Luna, Orion, Goldstar mají podstatně širší niku.

 Goldstar Luna i Orion měly tendenci k tvorbě drobných plodů, púokuid jich bylo víc.  Opál a Sirius  - sklidil jsem zatím jen jednotlivé plody. tak nemohu posoudit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika