IH: Diskuse o chutnosti jednotlivých odrůd je samozřejmě hodně subjektivní, naše chuťové pohárky nejsou stejné plus všechny další, objektivní faktory, ovlivňující u stejné odrůdy u různých pěstitelů chuť a trvanlivost. Ale možná proto je diskuse zajímavější, je nad čím se zamyslet. Já třeba začnu víc koštovat Rubinolu, abych něco nepropásl. S tím Topazem tomu nějak nerozumím. Před chvilkou jsem zkušebně opět jeden skousnul, byl křehký, šťavnatý a podle mne zralý, i když za měsíc bude asi mít více cukru. Naopak Admirál z M26 chutná značně syrově, i když má pěkné vybarvení. A hořká skvrnitost byla už jen na několika plodech. Rozela už je hodně křehká, ale velmi šťavnatá, nejvíc ze všech. Lucy z M9 (malýi stromeček dal letos asi 20 krásných plodů) už je také dobrá, lepší snad bude na Vánoce. Má lehkou příchuť, možná jakoby po Jonathanu, ale to jen hádám, nedovedu ji definovat. Sirius - až jej snad někdy budu mít dostatek - bude asi mít chuť optimální někdy v novém roce, soudě podle vloni koupených plodů, ovšem z velkoskladu. Samozřejmě podmínky jižního Slovenska a západních Čech jsou hodně rozdílné. Navíc můj sklep se asi díky společné stěně s podzemní nádrží na dešťovou vodu chová trochu nestandardně, zřejmě na podzim chladne až příliš pomalu a v tom je možná důvod rychlého zrání u Topaze. Rubín se už také může jíst, ovšem při letošním nadbytku jablek zůstává trochu stranou. Rajka není zlá, Rozela a další odrůdy jsou asi šťavnatější. Chuťově se mi letos zdá zajímavý Karneval, ale jakoby nebyl ještě v optimální zralosti. Jinak subjektivita chutí nás pěstitelů má ještě jednu výhodu - nelze nikoho kritizovat či napadat, každý to má tak, jak to má. R.