Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Strupovitost je tam snad jasně zřetelná a zdrobnění plodů díky nemoci stromu také

Zdrobnění plodů ve srovnání s travními stébly neumím posoudit, je pravda, že v některých letech je zastoupení drobných plodů u Topazu vysoké. Strupovitost na jablcích ale nevidím, rozhodně ne v míře, která by bránila pěstování a konzumaci. Taktéž se mi zdá, že na Rozele není strupovitost, nýbrž jistá forma jonathanové skvrnitosti. 
    Nemyslím si, že pěstování rezistentů znamená absolutní vymýcení strupovitosti. Ale míra postižení citlivých a odolných odrůd je stále diametrální. A když připočtu, že daň ve formě horší chuti, kterou jsme platili u Jolany, Primy či Produkty, již u nových odrůd není, moje volba je jasná. 

Dnešní moderní přípravky se po splnění své ochranné funkce rozpadají na neškodné prvky

Nejsem ekoterorista militantně odmítající chemii a někdy se jí neumím vyhnout (např. mnoniliový úžeh či kadeřavost). Ale pesticidy beru jako nutné nebo aspoň menší zlo. Že se všechny postřiky beze zbytku rozpadnou na kyslík, uhlík, vodu a nic, tomu se zdráhám uvěřit. Mám pocit, že než se stihnou sebrat dostatečně robusní data o dlouhodobých účincích a reziduích, chemickému přípravku skončí registrace a je nahrazen jiným.  Není to tak dávno, co jsme naprosté neškodnosti Roundupu věřili všichni. Jsem přesvědčen, že dnešní varovné studie by nebyly, kdyby se podařilo nahradit glyfosfát látkou stejného účinku a jiného složení.

     Pane Polehlo, vážím si, a jistě nejen já, Vašich znalostí, zkušeností, pěstitelského umu i postojů, za nimiž si pevně stojíte. Jen o jedno Vás prosím. Nepovažujte lidi s jiným názorem za nepřátele, lháře, vymítače pravdy a zaprodance temným silám. A věřte, prosím, že když někdo použije přísloví (např. dráždit bosou nohou), tak Vás tím nepovažuje za hada.  Diskuze má smysl jen tehdy, když v ní zazní odlišné názory, včetně těch krajních. Budeme-li vršit příspěvky ve smyslu: "ano", "jistě", "jedině tak", mnoho nového se nedozvíme.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika