Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

ZOBONOSKA PRÝTOVÁ (Rhynchytes coeruleus) a ZOBONOSKA JABLOŇOVÁ (Rhynchytes pauxillus) jsou nosatcovití brouci o délce těla 2,5-4 mm (zobonoska prýtová), resp. 2-3mm (zobonoska jabloňová). Dospělci jsou zbarveni modře nebo zeleně. Nosec tykadla a holeně nohou jsou černé. Tělo je pokryto černými chloupky. Na rozdíl od ostatních zobonosek kladou samice zobonosky prýtové vajíčka do rašících letorostů asi 10-15 cm od vrcholku letorostů. Zobonoska jabloňová klade do řapíků jednotlivých listů. Pod místem nakladení samičky letorost nahlodávají, takže napadené letorosty zasychají a visí dolů, nebo padají na zem. Uvnitř takto napadeného letorostu bývá po jedné rohlíčkovité nosatčí larvě.

Význam: skutečně škodlivé bývá pouze napadení mladých stromků.

BIOLOGIE

Hostitelské rostliny: zobonoska prýtová - hrušně, jabloně, třešně, višně, slivoně aj. Zobonoska jabloňová preferuje jabloně.

Vývojový cyklus: brouci se objevují na jaře později než ostatní druhy zobonosek, většinou až v květnu. Larvy se vyvíjejí v zasychajících letorostech.. Dorostlé larvy opouštějí napadené letorosty a kuklí se několik centimetrů pod povrchem půdy. Brouci se líhnou ještě na podzim, opouštějí půdu a přezimují v úkrytech v borce, pod spadaným listím a pod. Vývoj zobonosky jabloňové je obdobný.  

Ochrana

Nepřímá: ochrana a podpora přirozených nepřátel.

Přímá: většinou nebývá potřebná. V případě intenzivního napadení mladých výsadeb je možné použít selektivnějších organofosfátů.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika