Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

1333(8) NŠL TĚCH - tak tento vyražený nápis jsem objevil pod jedním stromem (odrůdově odlišným od ostatních) na vyhrabané plechové ceduli v jednom zašlém a pustém sadu, jenž nejlepší roky mohl mít tak možná v 70. - 80. letech minulého století. Vzhledem k době návštěvy sadu (prosinec) byly plody už na zemi v ne moc dobrém stavu. Typické pro ně bylo žíhání podobné jako třeba u odrůdy Jonagored. Jeden plod byl docela zachovalý (viz. foto), ale velikostně a tvarově nebyl úplně typický jako ostatní spadlé plody. Z nápisu na ceduli je možné, že jde o dobové označení nějakého těchobuzického novošlechtěnce, v té době zkoušeného. Je také možné, že uvedené číslo není 1333, ale1338 (poslední je hůře čitelné). Jestli jde o číslo v rámci novošlechtění nebo jen nějaké interní pořadové číslo sadu, nevím. Dotaz jsem poslal i firmě, která by měla být následnickou organizací ŠS Těchobuzice, ale zůstal bez odpovědi. Nenapadá někohoho z Vás podobnost s některou z možná "déčkových" těchobuzických odrůd - ať už podle vzhledu nebo příp. podle čísla? Chuť plodu byla "ušlechtile sladká" - ale tu bych, vzhledem ke stavu spadlých plodů, moc nehodnotil.

Ještě přidám nález na druhé nalezené ceduli pod jiným stromem, kde se plody nezachovaly - CARAVEL. Jestli to patří odrůdě (opylovači? - zkratka Car Alexandr?, Kanadská reneta?) nebo je to nějaká interní evidenční zkratka, nevím.

A do třetice - zaujal mě jeden strom (odrůdově odlišný od jiných), který byl obalený zralými zelenými plody, které měly zvláštní, sladkou, velice příjemnou chuť. Nejprve jsem si myslel, že jsou to plody z výhonů podnože odumřelé odrůdy, ale bylo zřejmé, že je to nepoškozený roubovaný strom.

Kvalita plodů většiny odrůd, hlavně vzhled a velikost, nebyla moc dobrá vzhledem ke stavu porostu stromů - prosychající, neošetřované, zastíněné, zaplevelené.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika