Ja mam na zahrade jablone a hrusky pestovane na slaborastucich podpnikoch aj stepene na planke. Hruska je minimalne 200 rocna, priemer kmena okolo 130 cm, ide o male hrusky ktore su tvrde ale velmi sladke, vraj sa pouzivali na dokrmovanie dobytka. Dnes su na konzum prakticky nepouzitelne, jedine ak vysusene. Strom je vsak krasny aj ked chory a z vnutra deravy, tak ho nechcem odstranit, predsa len ide o raritu. Ale co tym chcem povedat, v minulosti sa pestovali vysoke tvary, aby ich rozny dobytok neposkodil obhryzanim a mohol sa pod nimi past, co spadlo pod jablon/hrusku, to zozrali kravy, kone atd. Kvalita ovocia nizka, ale objem velky. Dnes ked pestujem ovocie len pre priamu konzumaciu, nepotrebujem velke mnozstvo, je to viac na ostaru ako na osoh, 1 az 2 bednicky jablk z 1 jabloni su viac ako dost. Ale zase je s tym viac prace, lebo ostrihat cca 15 jabloni a hrusiek mi zaberie skoro cely den, strihat treba aspon 2x rocne. Dalej zastavam argument, ze strihat stromy pravidelne, alebo vobec, inak vyzeraju ako anteny. Vysokokmene a mohutne stromy ma zmysel pestovat v pripade pouzitia na palenie alebo rozne mosty, kedy je potrebne vacsie mnozstvo ovocia a nevadi ak je ovocie male, inak je to podla mna zbytocne. Pestovat stromy zo semena je loteria, pravdepodobnost vyhry nizka.