Odrůda již zná prakticky každý. Jeden říká, že mu ji nežerou ani králíci, druhý zase že pálenka je z ní dobrá. třetí, že ani ta ne. Zkrátka každý ji jen haní a málokdo na ní nechá niť suchou. Tolik mýty. Jaká je ale realita? Už několik týdnů konzunuju Strýmky, které už ve sklepš takř. došly a musím říct že Strýmka je v prvé řadě stolní jablko par exelance, nebo De luxe chcete li. Konzistence naprosto vyhovuje, její chuť je originální a těžko zaměnitelná, vysokou šťavnatost a osvěživost si drží do pozdního jara. Plody zcela vystavené slunci mají navíc i velice příjemné aroma. Plody byly brané ze stromů, které nejsou udržovány řezem, tedy přeplozují, u stromů, kkde je růst a plodnost v rovnováze bych očekával, že těch plodů s oním aroma bude výrazně více. Na rozdíl od Idaredu, který když se nechá přeplodit, tak je opravdu nepoživatelný, u Strýmky jsou dobré i malé plody. Velice slušná odolnost ke strupovitosti, mrazuodolnost, dlouhověkjost, nečervivost a mimořádná úrodnost (loni 15 metráků z jednoho stromu) jen dokládají mimořádnost této odrůdy. Dle Dr. Lokoče se jedná navíc o nejlepší odrůdu na mošty s velice vysokým obsahem vit. C... Je velká škoda že mýty, které o ni panují dokáží lidem tuhle odrůdu naprosto znechutit... Holt věříme víc tomu co se říká, než našim vlastním smyslům...
Ing. Fidla