Co dodat? Zdá se že k této profláké odrůdě bylo řečeno už vše, nicméně musím říci že letos mě tato odrůda překvapila velice dobrou chutí, aromatičtější než bývá zvykem. Přestože dobrých jablek je v tomto období spousta, opravdu jsem si na něm pochutnal, kvalitou dužniny se blížil Jonathanu. Opravdu asi neexistuje špatná odrůda jen špatná poloha, resp. každá odrůda chce to svoje. Na Slovensku u Zvolena jsem si pochutnával na Croncelských, které tam měly 300 i více gramů, mimořádnou štavnatost i aroma. Tady na Opavsku je to spíš podprůměrné jablko trpící značně strupovitostí. Odrůda idaret asi vyžaduje pro kvalitní chuť teplejší oblasti, pěstovala se kdysi třeba v jižním tirolsku, přestože to je nejpěstovanější odrůda v Polsku, nevím zda je nejvhodnější do tamních podmínek. Kvalita kupovaných Idaretů napovídá že spíše ne... Zajímal by mě názor Miloše Vysloužila o němž je známo že úspěšně pěstuje tuto odrůdu i v poměrně drsnějším klimatu. Je spokojen s jeho jakostí, nebo si spíš drží tuto odrůdu pro dobrou trvanlivost a vzhled plodů...
Ing. Fidla