Latex nebo vápno



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 252.87 (?) 
12.10.2011 21:31
Rád bych se Vás zeptal, jak funguje Chemstop natřený na tom molitanu. Jaké desky konkrétně používáte? Osobně zatím nepoužívám žádné lepy, ale měl jsem zato, že jej lze natřít přímo na kmen... Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 12.10.2011 22:29

Funguje to dokonale, žádný mravenec neprojde. Používám molitanovou desku tloušťky asi 10mm v roli, koupenou tuším v OBI. Ustřižený molitanový pás, ovinutý kolem kmínku ještě navrch ovinu strečovou fólií, či samolepicí páskou která jej drží pevně na kmeni. Lepidlo nanesu na tuto vnější fólii. Jistou nevýhodou je, že molitan postupně nasákne stékající vodou, ale nepozoroval jsem, že by to stromkům nějak vadilo. Po mšicové sezóně, tj. někdy koncem léta pásky s Chemstopem rozříznu nožem a sejmu. Práce se samolepicím papírem (viz.Paľo) by byla samozřejmě jednodušší a méně pracná. Chemstop jsem poprvé natíral přímo na kmínky. Ale tento stále-lepivý pop už pak prakticky nelze ničím odstranit.  Není to estetické a protože lepidlo nasákne do povrchu kůry, jaksi citem si myslím, že stromky z toho nejsou  příliš nadšené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 145.26 (?), 12.10.2011 23:42
Takisto sa mi nepáčili krúžky na kmeňoch vyleptané Chemstopom. Odstráňovanie lepu pomocou benzínu je prácne a neekologické. Papierová páska sa mi osvedčila. Pre istotu ju obtočím 2x.Chemstop ju impregnuje proti rozmočeniu dážďom. Namiesto papierovej pásky som skúšal aj izolepu, ale koniec pásky sa často odlepoval. Počas sezóny ale Chemstop predsa len čiastočne zasychá, takže na budúcu jar už by nebol účinný. Pomocou jednorazových rukavíc pásky začiatkom jesene poodtrhám a všetko aj s rukavicami skončí v kontajneri. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m@rten - (40) - 140.21 (?), 10.10.2011 18:45
Někde sem četl, že je dobré do vápna, aby na kmenu drželo přimíchat trochu lepidla na tapety. Letos to poprvé vyzkouším, protože jinak z hladké kůry, je vápno po prvním dešti dole.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 10.10.2011 20:40

To jste četl asi špatně. Lepidlo na tapety je vodorozpustné. Když odstraňujete staré tapety ze zdi, stačí je namočit. Naopak vápenný nátěr z kůry sjede pouze tehdy, když první déšť přijde ještě zamokra. Zaschlý spolehlivě vydrží do jara.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 171.155 (?), 10.10.2011 22:02

no já natřel kmen ořechu vápnem před 6 lety a furt je bílý (i když trochu méně)

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.158 (?), 25.4.2022 11:42

Byť starší diskuse, nicméně stále aktuální. 

Základní otázka je, PROČ se natírají kmeny vápnem.

Nejprve pro likvidaci brouků (ale nejprve strhnout "borku" (Na povrchu stromu je kůra, která může mít různou podobu, od tenké několikamilimetrové, až po rozbrázděnou mnohavrstevnou kůru, která se postupně odlupuje. Takto rozbrázděná kůra se nazývá borka).

Dalším cílem je ochránit stromy před mrazovými deskami (Mrazové desky jsou pukliny na kmeni, které vznikají z důvodů střídání teplot během dne a noci. Za dne se kmen prohřeje vlivem slunečního záření a v noci se prochladí díky mrazům. Díky prasklunám v kmeni dochází k poškození povrchových částí dřeva, které přestává růst).

A protože poznání starých sadařů říká, že samo se to neudělá, je žádoucí chránit stromy jak to jde. Dříve se směrem na jih postavily je kmeni 2 - 4 prkna. Dnes ve velkovýrobě jde spíše o onen světlý (nabílený) kmen, který má zajistit ochranu před vznikem mrazových desek. 

Experimentálně jsme natřel (nastříkal) některé kmeny ranných jabloní latexovou vodou a spokojenost. 

nástřik latexového mléka
nástřik latexového mléka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 252.87 (?), 12.10.2011 21:34
Děkuji všem za tak rozsáhlou diskuzi k mému dotazu. Zůstanu tedy asi u klasického vápna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika