Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jelikož se zde na fóru často debatuje o špičkových starých hrušňových odrůdách, představím tuto:

Pomologie Černík, Boček, Večeřa o ní ve zkratce praví:

Pochází z Belgie z období kolem r. 1820. Strom roste bujně, vzpřímeně, tvoří jehlancovité koruny. Dobře odolná mrazu, strupovitostí netrpí. Daří se jí v chráněných polohách I. a II.zóny.

Plodnost se dostavuje záhy, bývá hojná a pravidelná. Plody jsou vyrovnané, na zákrscích veliké.

Plod je středně veliký, krátce kuželovitý, mírně zhrbolený. Slupka silná, zelenavá, později zlatožlutá, hustě tečkovaná, s rudým líčkem. Dužnina bělavě nažloutlá lehce zrnitá avšak dosti jemná, šťavnatá. Chuť příjemně navinulá, sladká, kořenitá. Sklízí se v pol. října, konzumně zraje od listopadu, vydrží do ledna i déle.

Mé poznatky: Má vlastní Sterkmannova je přiroubovaná do koruny - ještě nerodila; očkovanci rostou v 550m pomalu. Plody mám poslední 2 roky od kamaráda. Jsou střední, vyrovnané, s velmi líbivým rudým líčkem (záleží na umístění v koruně). Plodnost neznám - trhá je z aleje u cesty v Čechách. Konzumně zraje od prosince-ledna. Má velmi tuhou suchou slupku, jakoby kožovitou (vadí-okrájet). Tato ovšem plodům zajišťuje velikou šťavnatost (přirovnal bych ji k Pařížance) a skladovatelnost (dobrý sklep i březen). Chuťově zvláštní voňavé aroma, možná do banánova. Nesouhlasím ze zrnitou texturou. Dle mého je jemná. V porovnání se zimními Pařížankou, Madam, Bohemicou, Erikou, jasný vítěz! O rouby se můžu podělit tak za rok-dva. Zdraví Mittwoch

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika