Slepice sedi na vejcich, nechce je opustit

applejack - (3) - 19.34 (?)
14.9.2015 16:04

diky :-) ale porad vajicka davaji, jen mam jako chovatel - zacatecnik, neprijemny pocit, ze je jim zima, kdyz nemaji peri :-D. jinak slepicku, co si hlidala vajicka uz jsem uzdravila. Nejprve jsem ji dala k tem 2 mesicnim, ze by treba mohla byt s nimi, kdyz se citi byt ochranitelkou. Neublizili si, ale sedela jim v kurniku :-D, nizmene ne na vejcich. Takze pak jsem ji dala do bedynky a druhy den ji pustila a uz se chova jako ostatni a prestala i kvokat. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
applejack - (3) - 19.34 (?), 8.9.2015 14:53, zobrazeno: 16527x

Máme 5 slepiček dva roky starých. dávají průměrně přes sezonu 4-5 vajec. Tyto žily a rostly bez kohouta. Poslední dobou začaly pelichat, tak jsem koupila přípravek proti červíkům, celý kurník vymyla a vystříkala. Cca 2 měsíce máme nové, od kuřátek, slepice, které nám dal kamarád. Nyní odrostly a protože zde byly dva kohouti (tedy mě se zdálo, že mají velký hřeben, zatímco ty ostatní vůbec), kteří malé slepičky zlobili, vystrčila jsem je tedy samotné na zahradu, ať se buď zkamarádí se staršími nebo si tam žijí..Zatím jím to jde:-)
Nevím, jestli i to má souvislost, ale od té doby jedna slípka kvoká a sedí na vejcích. Někdy jdu ke slípkám až odpoledne a vejce jsou samozřejmě teplá, tak nevím, zda to nebude mít vliv na kvalitu vajíček. Ta slepička si je hlídá. Snůška je jen 3 vejce/den.
Co prosím poradíte?

host - 157.239 (?), 8.9.2015 15:38

Dobrý den. Vámi použitý přípravek na odčervení má jakou ochranou lhůtu-dobu, po kterou se případná vajíčka nemají používat pro lidskou výživu? Jak je to dlouho, co jste umožnila kontakt-vizuelní i fyzický mezi pohlavími? Je to jeden z možných vlivů kvokání-probuzení mateřského pudu, další je počasí-délka dne, noci a teploty, které se velmi podobají vhodnějšímu-jarnímu termínu. Jestli nechcete kuřátka, tak vejce odebírejte-několikahodinové udržování teploty pomocí slepičího těla nemá výrazný vliv na kulinářské využití, max. se nastartuje vývoj zárodku-a to už si vyříkejte se svým svědomím, když si taková vejce plesknete na pánevcheeky. Taky velmi mladý kohout, který se snaží pojímat slepice ještě nemusí střílet ostrými-ale jistotu nemáte, že? A vůbec-kolik celkem máte nosnic, jsou velikostně blízko kohoutům? Kokrháči se snášejí, nebo perou? Jestli je pipek dost, kluci se nervou a chovný prostor je véééliký můžou se ptáčci navzájem mít po léta rádi ke všeobecné spokojenosti. P.S.-jakáže je frekvence Vašeho úklidu-jednou za dva rokycool? S.P.,Ch.

applejack - (3) - 19.34 (?), 8.9.2015 16:03

Dobrý den, děkuji za pružnou reakci :-) jednalo se o přípravek čmelíkostop rebel a ochrannou lhůtu výrobce neuvádí, je však zde možné naskladnění slípek ihned. Vizuelní a fyzický kontakt s 2 měsíčními kohouty byl před týdnem, což odpovídá "sedání" slípky na vejce. Je pravdou, že tou dobou se všeobecně ochladilo. Vejce odebírám (je schopen ten mladý kohoutek už oplodnění?) většinou po hodině, dvou, když přijdu až odpoledne, evidentně na nich celý den seděla a hrabe si je pod sebe a nechce mi je dát. Nosnic 2 letých je celkem 5. Velikostně blízko kohoutům jsou 4 kusy, ale byly zavřené do včerejška 10 metrů a za zdí od velkých i kohoutů. Ti už byli s velkými na zahradě. Jen do kurníku s nimi nechodí, spí na větvích, evidentně se velkých slípek bojí. Kokrháči se neperou. Velikost výběhu 3x5m, ale jsou celý den venku na zahradě 500m2. Na noc zavírám do kurníku. Úklid každý cca 5 den nahrubo, nasucho, výměna slámy. Cca 1x za půlrok mokrý klid, přípravek na hubení parazitů poprvé (do této doby nebyl problém, až začaly před měsícem být "oškubané". Moc díky za rady :-)

host - 157.239 (?), 10.9.2015 16:14

Čmelíci nejsou červíci... Ze stromů Vám může kohoutky vcukuletu sundat škodná-kuna, tchoř i kýhovýracheeky! Taky kurník může-pokud není bytelný a nejlépe živým člověkem uzavíratelný, neníli zavíraný-navštívit nějaká Bystrouška. Množství starších+mladých nosnic taktak vyhovuje jednomu taťkovi-dohlížejte, jestli se budou víc třískat, tak toho z Vašeho pohledu chtěnějšího nechte na dvorku a z druhého si připravte lahůdkuwink. Je taky otázka, co si kdo představí pod pojmem kurník-velikost-nejen šířka krát délka, důležitá je i výška, vnitřní uspořádání-vybavennost snáškovými hnízdy, hřady-žebříky a bidla... Větrání, přírodní či umělé osvětlení... Podlaha-materiál-beton, dřevo, mlat? Podestýlka na podlaze, nastýlka v hnízdech-seno, sláma, piliny, hoblovačky? Jak se v chovu poprvé vyskytnou čmeloši, je to věčný bojcrying, při úklidu se nesmí zapomínat na nejrůznější škvíry-ty je dobré zatmelit, chemii použít tak, jak stojí v návodu-opakovat! S.P.,Ch.

host - 242.16 (?), 12.9.2015 22:38

slepičky nemuseli začít pelichat z parazitů, mohly pouze přepeřovat. u slepiček se tento stav hůře poznává. třeba u kačen to poznáte stoprocentně, je od peří celý výběh

applejack - (3) - 19.34 (?), 14.9.2015 16:04

diky :-) ale porad vajicka davaji, jen mam jako chovatel - zacatecnik, neprijemny pocit, ze je jim zima, kdyz nemaji peri :-D. jinak slepicku, co si hlidala vajicka uz jsem uzdravila. Nejprve jsem ji dala k tem 2 mesicnim, ze by treba mohla byt s nimi, kdyz se citi byt ochranitelkou. Neublizili si, ale sedela jim v kurniku :-D, nizmene ne na vejcich. Takze pak jsem ji dala do bedynky a druhy den ji pustila a uz se chova jako ostatni a prestala i kvokat. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika