Vaše nejoblíbenější top odrůda rybízu červeného příp. bílého



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
host - 168.81 (?) 
5.3.2016 23:19

Dobrý den.
To záleží ponejvíc na tom, jaké máte pro pěstování rybízu podmínky. Podobně jako s odrůdami jablek. Nejsou pro různé podmínky všechny odrůdy stejně dobré. Odrůdy volte podle podmínek. Jonkher v.T. je nejranější a teplomilný, náročnější na půdu. Trpí sprcháním květů mrazem, ale i dlouhým deštěm na zmrzlé muže. Také ve vlhku a studenu trpí houbovými chorobami listů. Jesan zraje o půl týdne později a sprcháním květů a antraknózou netrpí. Do údolí k potoku nebo vyšší polohy, by byl vhodnější. Detvana a Rosettu neznám. Rondom je odolnější a netrpí antraknózou, bude vhodnější do vyšší nebo studenější polohy. Tatran je náročnější na půdu a teplo, asi i silněji roste. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 114.204 (?), 6.3.2016 7:17

Místo J. van Tedy bych dala český Jesan. Je ještě ranější a sladší. Mám ještě Korál a Losan, které jsou taky dobré, ale děti chtějí sladký, tak za mě Jesan a Jantar. Velký výběr mají ve Velkých Losinách (sempra).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 114.204 (?), 6.3.2016 7:20

Myslela jsem J. van Ters.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.81 (?), 6.3.2016 10:26

Dobrý den.
Nechtěl jsem Vás od nějaké odrůdy odrazovat, například Jonkher van Tets je na dobrém stanovišti výborný. Chtěl jsem jen poukázat na to, že na nevhodném místě se odrůda bude jevit špatně a odrůdy nejsou k podmínkám stejně odolné. Na špatném stanovišti pak uvidíte, že ač je odrůda popsaná slovně třeba jako odolná k antraknóze jako jiné, ve skutečnosti to tak není. Já jsem popisoval srovnávání odrůd ze špatných podmínek. Krajina 600 m/m, vlhká, mrazová kotlina, ráno stín, podmáčená kyselá půda.
V těchto podmínkách je například skutečně výborná Viktorie, ale Jantar živoří. U Korálu nemám pěkné hrozny. Jsou řídké a chuť mdlá. Losan mi trápí antraknóza. Na konci léta je odlistěný. Ale na východním svahu, kde ho profoukne ranní větřík, osvítí ranní sluníčko, dobře nahnojený s dostatkem vláhy, těžko se mu jiný v úrodě vyrovná.
Pro mě, ale i jiné, je z červených nejchutnější Red Lake. Je ale náročný a choulostivý. Také slabě roste a úroda z keře je mnohem menší než z Losanu při stejné péči. Ale když se vydaří, tak je nejchutnější. Bude dětem chutnat, ale na zpracování (kompot, šťávy) je to jedno a asi všechny ostatní odrůdy budou výnosnější a méně pracné.
Velké Losiny jsou šlechtitelská stanice, udržovací šlechtění. „Trpím na ně.“ Protože mám třeba Rondom z různých zdrojů. Vypadají úplně stejné, ale ten z Losin je v chuti prostě lepší. V Losinách také mají a pošlou i odrůdy, které na webu neuvádějí. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika