Neudržovaný starý černý rybíz



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
host - 157.239 (?) 
27.1.2015 20:41

Jestli chcete-a divil bych se, kdyby ne-letos sklidit toto unikátní ovoce, určitě nezmlazujte komplet celý keř-já tento postup používám při znalosti věci, ale máte-li pochybnost o opylovacích poměrech v porostu, nečiňte tak. Další doporučení v jiných příspěvcích jsou ok, včetně mnou zdůrazňovaných zkypřujících a hnojivých postupů. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.1.2015 9:07

Zadavatel píše:
Na chalupě máme celkem dost velice starých, ale i mladších, keřů černého rybízu.
Tedy neměl bych strach z opylovacích poměrů, pokud některé (nebo všechny) staré keře radikálně zmladíte. Zbudou tam ty mladé a zřejmě nejsou všechny jediná odrůda. Zejména bych se zaměřil na keře nesprávně vysazené a vedené, tedy ty, které vytvořily jakýsi krátký kmínek (což černé rybízy někdy dělají), takové se zmlazují špatně. Rybízové keře by měly vyrážet mladé výhony přímo ze země od kořenů.
   Pokud si chcete s keři víc pohrát a některé odrůdy Vám chutnají líp, můžete staré keře vykopat úplně, rozsekat je rýčem a jednotlivé kusy zasadit do nových jam, vylepšených kvalitní zeminou a kompostem.  získáte tak již za rok mladou výsadbu dobře narostlých vitálních keřů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 28.1.2015 9:18

ano, takhle na dálku se to nedá paušálně rozhodnout, co je nejlepší. Já ten jednoduchý způsob "na ježečka" uvedl jako doplnění výčtu možností, kdy sice ztratím na konkrétním keři jednu úrodu, ale následující jsou kvalitnější a větší.

Pane S.P. z Chropyně, je sice pravda že zbylé letorosty budou mít úrodu, ale je to k prdu, když je složena s třapin o 2 kuličkách. To je pak tolik práce se sklizní pouhého množství "do metýnky", že vlastní úrodu pak radši necháte ptákům a jdete si koupit rybíz na trh nebo k sousedovi.

Opylovacích poměrů bych se nebál, k opylení stačí mít poblíž i planou meruzalku zlatou, u rybízu se opyluje každý s každým a možná i Jostou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 28.1.2015 10:53

Jenže musí být předpoklad, že soused ten rybíz má a dá nebo vymění, s trhem platí totéž s nutností finančního výdaje. Tedy sečteno, trhat po dvou kuličkách sice je opruz, uznávám, ale a) je to zadarmo, b) je to instantně dostupné. Ostatně v mých podmínkách je takové úrody největší část. On totiž černý rybíz hrozínky nemá (málokterý), navíc u nás něco zmrzne, něco sprchne, takže víc kuliček než tři čtyři pohromadě mívám málokdy.

Nejsem příznivcem příliš radikálních řešení v tomto případě. Přikláním se k postupnému zmlazování keře jak tu je už popsáno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.1.2015 11:06

Černý rybíz je docela zvláštní plodina. Dlouhé roky jsem měl podobnou zkušenost jako PP. Keře měly kolem půl metru výšky, přirůstaly neochotně, prořezávat někdy ani nebylo co, o střapcích či hroznech se nedalo mluvit, kuličky po jedné či dvou velikosti větších broků. Těch pár misek na jídlo či džem se vždycky nasbíralo, tak jsem to neřešil (asi 20 let). 
    Pak jsem všechny rybízy sestěhoval na jedno nové místo - rybíziště. To jsem řádně vyhnojil a 2 roky seříznul u země.. Udržovat půdu bez plevelů nedokážu, tak pod keře aspoň každé jaro položím kartony z papírových krabic a ně štěpku z prořezaných stromů. Keře jsou od té doby vyšší než já, bobule velké jak v obchodě a plodí - kupodivu - ve střapcích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 28.1.2015 11:24

Ano, tatáž odrůda na letorostu vrůstajícího z loňského výmladku bude mít třapinu o 8-12 velkých kuličkách a na obrostu pětiletého výhonu bude poloviční počet kuliček na 4 násobném počtu třapin o dvou kuličkách. Tedy všechno dřevo starší 3 let musí z keře pryč a protože když se kácí les, padají třísky, může to dopadnout tak, ža by se pěstitel neměl bát keř seřezat "na ježečka". Zejména pokud je keřů hodně a času na "chirurgicky přesnou" práci málo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 28.1.2015 11:25

Tak 20 roků trhání bobulek už mi taky uplynulo, je čas na změnu. To stěhování asi nepůjde, ale další zásahy zkusím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 28.1.2015 11:07

Tedy neměl bych strach z opylovacích poměrů, pokud některé (nebo všechny) staré keře radikálně zmladíte.

Někde jsou stísněné možnosti takové, že se vysadí keř rybízu tam, kde na nic prostornějšího jako npř.stromek místa není... ale keřík rybízu tam vleze, a i v meziřadí stromků si se světlem poradí.V takovém případě jsou jednotlivé keříky rozesety různě po všech koutech zahrady.

Jenže některé odrůdy černého rybízu nejsou dobře samosprašné.Proto špatně opylují.., když jsou na větší vzdálenosti.Kvetou,ale neplodí.Pro opylovací potřebu uvítají odrůdovou rozmanitost,blízkost opylovače.

Proto jsem je rovněž sestěhoval na jedno seřadiště,...taky abych je nemusel pracně v meziřadí stromků objíždět sekačkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 28.1.2015 11:27

Takže, Vážení Kolegové-pokud taz. neví, jsouli jeho r.negra jedné sorty, jestli není poblíž josta, meruzalka..., které letos pokvetou, jestli chce letos sklidit alespoň na suprový koláč s drobenkou, zda ho o úrodu nešidí roztoč-lidově hrachůvka...blush, pak si dovolím myslet, že i mnou praktikovaný zásah na ježka není letos na místě. Rozdělení trsů-proč ne, ale po min. jednom roce zlepšené péče-řez, hnojení, za sucha bohatá zálivka. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 28.1.2015 11:34

Odrůdy na zahradě neznám ani já.Rostly a plodily si poklidně už přes čtyři desetiletí, než jsem je přesadil.Vím jen,že plodí černý rybíz,ale josta to není... jasný pane.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika