|
Připojit reakci
|
|
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:RAKYTNIK RESETLAKOVY ZPRACOVANI PLODU
Sklizene plody se musi nejprve rozdrtit v mixeru pri malych otackach, nebo v odstavnovaci s rotacni planžetou. Drt se da snadno precedit pres sito, kdy se oddeli stava od slupek se semeny. stava se pak dale zpracovava ruznymi zpusoby buď samostatne, nebo v kombinaci s jinymi ovocnymi stavami ci drenemi. Z drti plodu po vylisovani zustanou slupky a semena. Ty je nutno rozprostrit na sito nebo na papir a dobre vysusit. Vysusene se pak mohou ve sklenici uchovavat pro zpracovani na rakytnikovy olej.
Rakytnikovy caj – pripravovany z rakytnikovych listu je vyznamnym zdrojem nutricnich latek.
Rakytnikovy olej – pro domaci potrebu olej ziskavame tak, že se rozdrcene slupky se semeny zaliji stejnym objemem slunecnicoveho oleje. Smes se ponecha ve tme ve sklenene nadobe pri pokojove teplote asi 5 dni za každodenniho promichavani. Behem teto doby se olej zbarvi do oranžova. Po prefiltrovani smesi pres huste platno se na vylisky nalije dalsi dil oleje a stejny proces macerace se muže opakovat i potreti. Vsechny dily se pak smichaji. Olej ziska krome krasne oranžove barvy i rakytnikovou vuni.
Mraženy rakytnik – neprezrale plody dobre vycistime, umyjeme a dame okapat. Osusene bobule vkladame do polyetylenovych sacku a zmrazime na -18°C.
Pasterizovane plody rakytniku – 1kg cistych plodu prosypeme 400g cukru. Zcela zaplnene sklenice uložime na 8 hodin do chladna kde plody slehnou a nasledne je doplnime dalsimi ze založni sklenice. Pasterizujeme v nadobe s varici vodou po dobu
10-15 minut.
Susene plody – lze susit vcetne semen, nejlepe na elektrickych susickach. Ususene plody je vhodne rozemlit, napr. na tristivem kavovem mlynku. Použiva se v množstvi pul až jedna lžicka denne.
Rakytnik s medem – 100-150g prasku z plodu rozmichame v 1 litru medu. Uživa se predevsim pri chorobach žaludku a strev a to
1-3 lžicky denne.
Rakytnik treny s cukrem – ciste bobule rakytniku smichame v pomeru 1:1 s cukrem, castecne pomackame (vetsina bobuli by mela zustat cela) a dame do sklenic. Navrch jeste zasypeme cukrem a sklenice pevne uzavreme. Na chladnem miste tak vydrži až do pristiho roku, pouze postupem casu trochu ztrati na chuti. Dalsi variantou je zasypani plodu stejnym množstvim cukru, sklenice se uzavrou a daji se na chladne a temne misto. Po každem odebrani plodu musime obnovit horni vrstvu cukru.
Sterilovane plody rakytniku – umyte a osusene plody nasypeme do zavarovaci sklenice a zalijeme nalevem, ktery muže tvorit pouze cista voda (vhodne pro diabetiky), prip. cukerny ci medovy roztok. Steriluje se 25 minut pri teplote 85°C. Konzumuji se
1-3 lžicky plodu denne.
Neslazena stava – vylisovanou stavu ohrejeme na 65-70°C, ihned rozlijeme do horkych lahvi, pasterizujeme 15-20 minut a potom hermeticky zazatkujeme. Uchovava se pri teplote nejvyse 15°C. U prirodni stavy s dužninou dochazi v nadobach po urcite dobe k rozdeleni na dve frakce. Na povrchu se vytvari cervenohneda pastovita hmota, ktera obsahuje olej a drt z dužniny. Pod touto vrstvou je cira zlatave zbarvena stava. Pred konzumaci je treba lahev radne protrepat a pastovitou hmotu rozptylit nebo ji rovnou z lahve odstranit.
Oslazena stava – vymackame stavu a vylisky zalijeme teplou prevarenou vodou v množstvi 0,2-0,5 l na 1kg. Peclive promichame, ponechame 2 hodiny stat, znovu vymackame a pridame 650-800g cukru na 1 litr. Ziskanou smes rychle uvedeme do varu, odfiltrujeme, nalijeme do pripravene nadoby pasterizujeme a hermeticky uzavreme.
Priprava stavy za studena – na 1 litr pomletych plodu pridame 1 litr vody a nechame 24 hodin odstat. Po precezeni na litr takto ziskane stavy pridame 1 kg cukru a zahrejeme pouze na 30-40°C pro dosaženi rychlejsiho rozpusteni cukru. Za tepla plnime do lahvi.
Marmelada – smes rakytnikove stavy (65%) a jablecneho pyre (35%)vyvarime do tretiny objemu a podle chuti pridame cukr.
Surovy džem – vymackanou prirodni stavu smichame v pomeru 1:1 s cukrem, ohrejeme na 85°C, rozmichame do uplneho rozpusteni cukru, rozlijeme do lahvi, pasterizujeme 10minut, zazatkujeme a ochladime.
Džem bez tepelne upravy - prebrane, oprane a prosusene plody rozetreme s dvojnasobnym množstvim cukru. V temnem a chladnem miste vydrži takovy džem i nekolik let.
Rakytnikove vino – k jeho ziskani je treba stavu zredit vodou a doplnit cukrem a to v nekolika davkach. Rakytnikovou stavu (1litr) doplnime na 1,6 litru vodou a pridame 0,5kg cukru Cukr potom doplnujeme v množstvi po 0,1 kg ctvrty, sedmy a desaty den. Po vykvaseni by melo mit vino 13% cukru, 0,7% kyselin a 13% alkoholu. Takto ziskane vino je velmi aromaticke a ma velmi jemnou chut.
Rakytnikovy extrakt – pripravime jej louhovanim 1 hmotnostniho dilu rakytnikoveho prasku ve 3 dilech alespon 40% etanolu, napriklad vodky, po dobu 2-3 tydnu. Obsah obcas protrepeme, potom zcedime prefiltrujeme a takto ziskany extrakt uskladnime v tmave lahvi. Uživa se 1-3x denne 15-20 kapek. Extrakt je vsak vhodny do koupeli, k masažim, obkladum a podobne.
Marinovany rakytnik –sklenice naplnime neprezralymi a dobre umytymi plody rakytniku. Pripravime si marinadu tak, že do
0,45 litru pridame 0,4 kg cukru, nekolik plodu cerneho pepre, hrebicku a kousek skorice. Nalev uvedeme do varu a nechame vychladnout, pote precedime doplnime 0,1 litrem jablecneho nebo vinneho octa. Po uzavreni sklenice pasterizujeme v nadobe s vodou, kterou uvedeme do varu asi na 3-4 minuty. Marinovany rakytnik slouži jako priloha k masitym, rybim a zeleninovym jidlum.
Rakytnikova stava s cesnekem – do litru stavy s dužninou pridame 50g treneho cesneku, ktery navic pusobi konzervacne. Ziskame tak velmi pikantni doplnek k masitym, rybim a zeleninovym jidlum. Sul, pripadne cukr pridame až pred vlastnim použitim.
cerpano z knihy: Rostliny pro posileni organismu a zdravi
Ivan Jablonsky, Jiri Bajer
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|