Množství účinné látky postupně klesá. Jsou stanoveny limity pro množství konkrétní látky v konkrétní potravině. Záleží na toxicitě látky pro konzumenta, na množství konzumované potraviny, na případné tepelné úpravě nebo jiném zpracování, jestli se loupe, je-li to krmivo... Ta měď bude stále mědí, ale zase není pro člověka v tomto množství toxická. Samozřejmě se musí zbytky postřiku co nejlépe smýt. Organické sloučeniny se rozkládají metabolismem rostliny, vodou, teplem, světlem, mikroorganismy v půdě... V současné době se používají látky, které nejsou dlouhodobě stabilní. Pesticidy se stále sledují a hodnotí se rizika. Takže občas je nějaká látka zakázána nebo se změní ochranná lhůta nebo spektrum plodin pro které je určena. Důležité je správné dávkování (koncentrace, možství na plochu) nejen z důvodu kvality účinku, ale i množství reziduí. Čili nedávkovat od oka.