Červenomasá broskev - Starkl



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 182.227 (?) 
12.3.2016 7:51

Taky je možné, že to byl záměr.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.3.2016 9:00

To nic nemění na tom, že kultura prodeje stromků u nás - a nemusí to být jen zásilka od Starkla - stojí za starou belu. Když si koupíte nebo objednáte stromek v Německu či Rakousku, přijde nejen s perfektními kořeny, příp.vyvázaný k bambusové hůlce, ale i s přesným popisem původu, podnože, i s návodem na pěstování. Co je zajímavé, ta cedulka z tvrdého papíru ještě po 3 letech je stejně barevná. Jistě, cena je trochu vyšší, ale ne zas o tolik a stromky nekupujem každý den. U nás, když už koupíte stromek správně popsaný (na té bílé potištěné cedulce) tak do jara je nápis zcela vybledlý a do podzimu žádný.  A to nemluvím o záměnách odrůd, absenci korunky a neznalosti podnoží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.38 (?), 12.3.2016 9:31

Pane doktore, ale v těch zemích o kterých píšete, je zahradnické řemeslo profesně velmi ceněno, zatímco u nás bylo a stále je jen vysmívané. Kde jsou ti lidi, co by měli dělat nejen ovocnařinu skutečně poctivě? Když jsem na stará kolena začal jezdit do Lednice, tak na přijímačkách nás bylo 150, dostalo se 60 a končilo nás 22. Ale dělali jsem to nakonec jen 3. Tak to prostě je. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 7.13 (?), 12.3.2016 11:45

Že u nás nikdo nepěstuje ve velkém broskve jako vřetena, je spíš asi proto, že to neumí - nezná. S tou lednicí je to smutné, ale na druhou stranu nechápu, že někdo vysadí velký sad a nemá v menším odzkoušeno, že umí potřebný tvar zapěstovat na dané podnoži a odrůdě. Ne všechny broskve a podnože jsou na to vhodné. Záleží, kde tvoří květy...

No a když to někdo chce zkusit, jako já, tak mu čeští dodavatelé hází jen klacky pod nohy a jen říkají že to nejde, bez toho, že by to měly ověřené. Navíc se míchají 2 věci - tvar stromu a zda plody uzrají, tak jako pan Stanislaw. Z fotek z Lednice je vidět, že plody dozrají, i když nejde o kotlovité (duté) koruny a že jen nezvládli tvar vřetena. Tam se musí větve postupně obnovovat, což mi přijde jako největší problém, ale to moc se sluncen nesouvisí, spíše s řezem.

Stejný problém byl před časem i s jinými ovosnými stromy a tam si již dodavatelé zvykli, že zákazníci vřetena chtějí pěstovat, tak je dodávají. Třeba na to časem přijdou i u broskvoní a meruněk.

Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.172 (?), 13.3.2016 8:46

Že u nás nikdo nepěstuje ve velkém broskve jako vřetena, je spíš asi proto, že to neumí - nezná?

Je to jinak. Školky vřetena nedělají protože je neprodají. Všichni zákazníci preferují broskvoně se zapěstovanou korunkou.

Jsou tu ale i firmy (se zahraniční účastí) kreré Vám vřetena na zakázku (objednávku)vyrobí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 13.3.2016 11:09

Vaša posledná veta bohužiaľ platí... Nákup u Starkla a pod. má len jedinú výhodu - že nemusíte nikam cestovať a dovezú Vám to až do domu. Všetko ostatné sú nevýhody (cena-absurdne premrštená, absencia základných údajov ako je podnož atď.,riziko vyschnutia koreňov - poznáte to zabalenie a ktovie ako dlho to čaká niekde v sklade...) ale hlavne - nemáte možnosť ovplyvniť výber daného exempláru. A oni potrebujú predať všetko... Proste treba obetovať ten 1 deň alebo pol dňa a ísť si stromček vybrať osobne, do ovocnej škôlky ktorá je rokmi a kvalitou overená. A tam si dôkladne vybrať - niekedy je pekná korunka, ale nanič korene, inokedy krivý kmienok, alebo dobré korene + nevyhovujúca korunka, ani takýto osobný výber nie je vždy jednoduchý. Ja som zásielku použil párkrát, vždy v prípade kedy daný stromček nebol inde k dispozícii (ešte keď sa začínalo s pestovaním Hurmikaki, teraz pri hruške Abate Fetel ku ktorej som sa nevedel inak dostať). Niekedy poslali kvalitný kúsok, inokedy (väčšinou) nekvalitu. Je to vždy taká ruleta. Ale aspoň máte skúsenosť...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.2 (?), 13.3.2016 18:57

Se Starklem mám jedinou, bohužel velmi špatnou zkušenost.Objednával jsem broskvoň,nektarinku a Balkonelu.No tak nekvalitní "kikuče" co mě poslali, svět neviděl.Jedina Balkonela přišla kvalitní, obě zbylé se neujaly, musel jsem reklamovat, a to samé doporučuju všem ostatním podvedeným zákazníkům.

S uznáním reklamací problém nebyl(asi jsou už zvyklí).Vystavili dobropisy(nebo jak se to jmenuje),a nekvalitní zboží nahradili jiným, mnou vybranými hrušněmi DUET.Tam zase chyběly popisy podnoží a odrůd, které rovněž neseděly.Takže zklamání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.170 (?), 13.3.2016 19:33

Broskvoně moc často nekupuji, ale ve školkách jsem viděl pěkné jednoleté špičáky bohatě obrostlé předčasnými letorosty. Na vřeteno ideál. Jen si nejsem jistý, jestli je rozumné broskvoním vnucovat tvar vřetene. U většiny ovocných stromů dávám přednost vřetenům. U broskvoně mě ale vřetenovitý tvar moc nenadchnul.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika