Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vida, co člověk, to názor, co člověk, to jednoznačně průkazná zkušenost.
   Co se týče ovlivnění kvality a chuti plodů zvolenou podnoží, bylo by to na nekončící diskuzi. Nechce se mi věřit, že by profesionální šlechtitelé na to nepřišli a neuplatnili to ve své reklamě a produkci - "Tato odrůda plodí nejchutnější jablka jen na naší podnoži podle nezávislých výzkůmů, atd..." Sám mám zkušenosti dvě. V dobách, kdy byla nouze o odrůdy jsem vysadil 3 metry od sebe dva stejné stromky (podnož i odrůda, oba z jedné školky). K mému překvapení byl rozdíl nejen v chuti plodů, ale trochu i v intenzitě růstu! Možná nějaké magnetické pole, možná něco pod ornicí, nevím. Nicméně jsem opatrný dělat obecné závěry z precedentu. Druhá zkušenost: dostanu-li roub nejaké novinky, přištěpuiji jej na 2 různé již plodící stromky. Tím zajistím ochutnání odrůdy 2. nejpozději 3. rokem. Pokud mě odrůda nenadchne, časem větev z jednoho stromku odstraním. Novinek je nekonečně, místa v zahradě nikoli.
   Jirko, pokud Ti vyšly takové rozdíly v chuti jablek na jednotlivých podnožích, jaké z toho máš závěry? Která podnož plodí nejchutnější Rubimoly? Platí stejné pořadí kvality plodů i pro jinou odrůdu?
    K těm podnožím pro broskve a meruňky. Nepřeceňujme podnože. Mám za to, že podnož neroste zcela autonomně, že odrůda komunikuje s podnoží. Nároky na půdu, stejně jako na polohu jsou dány především ovocným druhem, daleko míň podnoží. Tedy meruňka na myrobalánu bude náchylnější na kořenovou asfyxii než slivoň na meruňkové podnoži. Nemám pro to důkazy, ale myslím si to.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika