Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jelikož se v jiném vlákně znovu píše o jarním termínu výsadby broskvoní jako o tom nejlepším, tak jsem vybral z emailu pana Wimpiho pár řádků o podzimná výsadbě. Wimpi píše:

Nejvíc mě štvou dogmatici, kteří dokola tvrdohlavě omílají traktáty ze středověkých kronik, aniž by se ráčili přesvědčit, že zeměkoule se může točit i na druhou stranu. Broskvoně jsem jindy než na podzim nesázel a nikdy mi žádná neuschnula. Když jsem sázel své prvé 3 broskvoně, panovaly celý leden a skoro až do půlky února holomrazy, půda promrzla do 30 cm ale zasazené broskvoně se ujaly. Je však třeba dodržet několik jednoduchých zásad.

-       stromek před sázením na několik hodin namočit (klidně celý)
-       sázet co nejdříve, dokud není půda moc studená či promrzlá, nejlépe hned po zahájení podzimních prodejů v ½ října
-       pořádně prolít jámu + zalít po výsadbě, udržovat půdu přiměřeně vlhkou až do příchodu mrazů
-       ihned silněji zastřihnout korunku a tím redukovat odparnou plochu + rány zatřít
-       navléci na celý kmínek mirelonovou trubku, která významně snižuje odpar (používá se jako izolace potrubí), nebo něco podobného.

Tolik pan Wimpi. Osobně považuji za nejdůležitější to silnější zastřižení korunky ihned při podzimní výsadbě a dřívější neúspěchy přičítám právě ponechané korunce až do jara. Z těch Wimpiho bodů dělám prakticky jen tento a v průběhu zimy občas stromky zaleju i s kmínkem. Stromky na jaře vyraší bez problémů a výhody podzimní výsadby zhodnotil v předchozích příspěvcích pan SvK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika