Vylepšování půdních podmínek



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?) 
28.6.2022 22:16, zobrazeno: 510x

Nejsem si tak úplně jist, kam tenhle příspěvek zařadit. Není to zdaleka jen o bramborách, ale i veškeré další zelenině či květinách.

Na snímku je první etapa procesu vylepšování záhonů. Takhle vypadá průřez půdním profilem na mé zahradě: 20 - 25 cm velmi těžké jílovaté "ornice" a pod tím už jen žlutý, nepropustný jíl. Rostlinám se v tom moc nedařilo, takže jsem se rozhodl to nějak změnit. Pracně, velmi pracně, ale v už upravených záhonech je radost pohledět jak na rajčata, tak na mrkev, cibuli a další zeleninu. A bez dalšího hnojení. Můj první zralý Koralik pochází právě z takového záhonu.

Takže ta díra na snímku je cca 70 cm hluboká. Na její dno dám až 40 cm biohmoty - nejlépe posekané trávy, ale klidně tam přidám i slaboučké olistěné větvičky, piliny, popel (ty vyrovnávají navzájem kyselost), atd., hodně proliju několikrát vodou a ušlapu a pak vrátím tu svrchní půdu s přidaným kompostem a ze zoufalství i Perlitem na zlehčení. Nemám vhodný písek, jinak by tam šel také. No a při té příležitosti také pod těch cca 30 cm ornice v některých záhonech pro kořenovou zeleninu udělám jakousi vanu z králičího pletiva proti hryzcům. Loni mne to uchránilo od sežrání mrkve.

Uznávám, že tohle není pro normálního smrtelníka, který chodí do práce. Jenže jsem důchodce téměř na plný úvazek a potřebuju zůstat jakž-takž fit a sporty už nemůžu provozovat. Takže trénuju, abych si mohl vykopat vlastní hrob.laugh

A také je to nanic pro ty, kdo mají zahrádky v úrodných krajích s hlubokou vrstvou ornice. Takže prosím: žádné kamenování. Anebo alespoň použijte shnilá rajčata.wink

Milan HP 


"Hrobeček"
Koralici v upraveném záhonu
Koralici v upraveném záhonu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika