Zahradní krby - údržba po náročné zimě 2017



Letošní zima nám nezůstala opravdu nic dlužna. Sníh, mráz, plískanice, námraza i ledovka - to všechno jsme si dostatečně užili. Ale každá zima vždy jednou skončí, dny se začnou postupně prodlužovat a teplota venku pomalu poroste. Sněhová pokrývka začne tát a na zahradě se ve zbytcích sněhu začnou pomalu objevovat zahradní doplňky a jako jeden z prvních vykoukne i váš zahradní krb. K posezení nebo ke společnému grilování počasí ještě moc neláká, ale možná je správný čas posoudit, zda krb přečkal zimu bez úhony, zda jsme neopomenuli provést nějakou nutnou údržbu po minulé sezoně a je-li nutno učinit nějaká opatření před přicházející sezonou. Určitě je příjemnější přijít při příležitosti prvního jarního grilování k udržovanému, vyčištěnému a připravenému zahradnímu krbu, než na poslední chvíli a třeba i před hosty narychlo napravovat důsledky zanedbané údržby.


Většinu údržbových prací na zahradním krbu lze provést již na podzim a pak na zimu zakrýt krb vhodnou plachtou či speciálním vakem. Ti prozíravější a pečlivější tak učinili a tak mají nyní o to méně práce. Stačí pak zkontrolovat je-li vše na svém místě a zda se nám přes zimu někde nezatoulalo příslušenství. Pochopitelně může dojít k nějakému nečekanému poškození i během zimy. Stačí spadlý větší rampouch a ani poškození větrem nebo sněhem není zcela vyloučeno. Ale to jsou výjimečné případy. Ti méně odpovědní zjistí, že v krbu je ještě od podzimu vložený rošt a v popelníku a v topeništi nevábně vyhlížející směs popela, ohořelých uhlíků, nafoukaného listí a vody. Zde je nutno vše rychle a pečlivě ošetřit.

S údržbou po zimním období je možno začít ihned, jakmile se teploty ustálí nad nulou a zmizí zbytky sněhu. Dobrým začátkem je vyjmutí veškerého příslušenství, grilovacího roštu i litinové mřížky. Následuje vyjmutí topeništních šamotů a dalších volných součástí. Vše zbavíme hrubých nečistot, mastnoty a rzi. Bude nám bohatě stačit běžný drátěný kartáč. Pohodlnější je na čištění grilovacích roštů použít speciální kartáče, či abrasivní houby. Kartáče na grilovací rošty mají krátké štětiny z měkkého materiálu /např. mosaz/ a jsou na čištění povrchu grilovacího roštu vhodnější. Houba s abrasivním účinkem je použitelná na jemnější dočištění. Na trhu lze také vybrat vhodný chemický čistič. Některé jsou ve spreji a určeny přímo na grilovací rošty, stejný účel však splní i jakýkoliv běžný čistič pečících trub apod.


Před vložením volných dílů a příslušenství zpět do krbu je nutno věnovat čas kontrole a údržbě betonových dílů krbu a případně krbové střechy. Jak na to jsme se informovali u firmy zahradní krby NORMAN, která zahradní krby již 25 let vyrábí: "Na omytí betonových dílů je možno většinou použít tlakovou vodu z tlakového přístroje. Jen je třeba vyčkat na vhodné počasí bez mrazů. Vymývaný či otryskávaný betonový povrch bez problémů takový tlak vody vydrží a po aplikaci bude povrch působit téměř zázračně nově. Tlakovou vodou se snadno odstraní usazeniny, mechy a veškeré další nečistoty. Použití saponátu nebo předmytí vhodným čističem kamene takový účinek ještě zesílí a působí pak i na některé mastné skvrny. Není-li tlakový mycí přístroj k dispozici, lze pochopitelně použít kombinaci mechanického čištění rýžovým kartáčem a tekoucí vody. Cementový výkvět nebo jiné minerální nečistoty a projevy lze eliminovat rovněž vhodným chemickým přípravkem na kámen. Naopak všech uvedených technik na čištění betonu je nutno se vyvarovat u kovových krbových střech z lakované oceli, mědi či nerezu. Na nerezové střechy lze použít čistící pastu na nerez. Střechy z mědi je vhodnější ponechat podléhat přirozené tmavohnědé patině, kterou získává postupně během jednoho roku používání a vystavení vlivu počasí. Na lakované ocelové střechy je možno v případě lokálních poškození použít opravný sprej s originální žáruvzdornou barvou".

Po důkladném omytí je možno díly zkontrolovat, zda některý není poškozen a jestli není nutná výměna. Pokud je díl armován kovovou výztuží, nemusí být menší vlasová trhlina na závadu a možnost vzniku takových trhlin bývá zmíněna i v návodu na použití. Solidní výrobce či dodavatel by však měl být i po letech schopen dodat patřičný náhradní díl.

Před Po

Příprava krbu na sezonu nekončí vyčištěním a opětovným sestavením dílů a příslušenství. Měli bychom mít také připraveno dřevěné uhlí nebo grilovací briketky, vhodný rozpalovač či podpalovač.

Podpalovače pro zahradní krby a grily se dodávají na trh v různých formách. Nejčastější je tekutý podpalovač. Snadno se vsákne do povrchu podpalovaného materiálu a následně vyhoří. V oblibě jsou také podpalovače gelové či tuhé ve formě známých bílých kostiček nebo jako "eko" provedení ze dřevěných pilin a hoblin a parafínu. Vždy však respektujme doporučení v návodu pro jaký účel je konkrétní podpalovač určen. Vyvarujeme se tak nebezpečí zbytkových pachů podpalovače při následném grilování.


Splněním uvedených úkolů zajistíme start grilovací sezony bez nepříjemných problémů a stresů. Vždyť účelem společných grilovacích akcí je užít si pohodu a klid.



PR



O této problematice můžete diskutovat v diskusním fóru >
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika