3 tipy, co s rybízem: udělejte si víno, džem nebo sirup



Rybízové víno, rybízový džem, rybízový sirup - to jsou kromě pečení bublaniny tři nejoblíbenější způsoby, jak zpracovat bohatou úrodu červených kyselých bobulí. Přinášíme vám 3 snadné návody, jak na to!

Dobré rybízové víno

Rybízové víno je považováno za jedno z nejchutnějších ovocných vín. A výrobu podle tohoto receptu zvládne i začátečník!

Suroviny
  • 3 litry rybízové šťávy
  • 4 litry vody
  • 2,5 kg cukru
  • 3x balení živné soli pro kvasinky
  • 1x lahvička tekutých vinných kvasinek (nebo 2x balení sušených vinných kvasinek)
Postup
  1. Pokud máte sušené kvasinky, je třeba připravit si je 12 až 72 hodin předem (dle návodu na sáčku). V případě tekutých se můžete pustit do výroby vína rovnou.
  2. Ve 4 litrech vody rozpusťte 2,5 kg cukru, převařte a nechte vychladnout.
  3. Mezitím odšťavněte rybíz i se stopkami (na 3 litry šťávy potřebujete cca 3800 g bobulí).
  4. Vychladlou sladkou vodu i rybízovou šťávu nalijte do 10litrového demižonu, přisypte živnou sůl a pořádně promíchejte.
  5. Nakonec přidejte kvasinky a opět promíchejte.
  6. Demižon uzavřete kvasnou zátkou a uložte na místo s teplotou do 20 °C, ideálně do spíže, kam nedopadá sluneční světlo.
  7. Po 4 týdnech přelijte víno do jiného demižonu - opatrně, aby se nezvířil kal.
  8. Demižon opět uzavřete kvasnou zátkou a nechte odpočívat další 2 měsíce.
  9. Poté přelijte do lahví, zazátkujte a skladujte v chladu a naležato.

Sirup z rybízové šťávy

Šťávičky jsou oblíbené hlavně u dětí. Vyhněte se kupovaným sirupům a vyrobte si vlastní během pár chvil.

Suroviny
  • 1 litr rybízové šťávy
  • 1 kg krystalového cukru
  • 10 g kyseliny citrónové
Postup
  1. Abyste získali 1 litr rybízové šťávy, odšťavněte cca 1300 g rybízu. Bobule vkládejte do odšťavňovače i se stopkami, vylisují se lépe.
  2. Šťávu přelijte do hrnce, přisypte cukr a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu.
  3. Pěnu, která se bude tvořit na hladině, sbírejte sběračkou.
  4. Po krátkém varu, jakmile bude šťáva čistá a bez pěny, přidejte kyselinu citrónovou a ihned odstavte ze sporáku. Šťáva by při delším vaření zrosolovatěla podobně jako džem.
  5. Horký sirup přelijte do vymytých láhví, uzavřete zátkami a skladujte v chladu a temnu.

Rychlý rybízový džem

Stačí vám 2 ingredience, 50 minut a výsledkem je překvapivě dobrý rybízový džem. Dokonce ani není potřeba želírovací prostředek - džem ztuhne sám díky vysokému obsahu pektinu v bobulích.

Suroviny
  • 1 litr rybízové šťávy
  • 1 kg krystalového cukru
Postup
  1. Do právě vylisované rybízové šťávy přidejte cukr a vařte 35 minut na mírném plameni.
  2. Pokud chcete, aby měl džem výraznější chuť, můžete během vaření přidat 1-2 lžíce rumu. Více ale ne, mohl by se narušit želírovací proces.
  3. Po odstavení ze sporáku přelijte horký džem do zavařovacích sklenic, utáhněte víčka a otočte dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí můžete uskladnit v chladu a temnu. Jestliže se vám po pár dnech bude zdát, že džem netuhne, buďte trpěliví - želírování může trvat i více než týden.

Čím odšťavňovat rybíz?

Najít nejlepší odšťavňovač na rybíz není úplně jednoduché, protože většina přístrojů si s drobnými bobulemi neporadí. Z některých nedostanete ani kapku, jiným se zas brzy ucpe síto.

Ideální volbou pro zpracování i větší úrody rybízu je šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-808. Odšťavní také ostatní bobuloviny - jahody, maliny, angrešt nebo rakytník a samozřejmě i další plody od citrusů až po kořenovou zeleninu.

Podívejte se, jak zvládla právě rybíz.


PR



O této problematice můžete diskutovat v diskusním fóru >
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika