Zlatice, na kterou poletí včely?



jitunka - (27) - 135.139 (?) 
3.6.2016 22:42, zobrazeno: 6162x

Přeji dobrý den,

manžel by před domem měl rád živý plot ze zlatice, ideálně nějaká ta nižší, aby se ani nemusela tolik stříhat a byla tak kolem 1 metru přirozeně.

Můj jediný problém se zlaticí je ten, že prý ty moderní už jsou tak sterilní, bez pylu a nektaru, že na ně nelítají včely a tudíž nemají žádnou přidanou hodnotu, že by v něčem těmto tvorům na jaře pomohly. Narozdíl třeba od hezkého žlutého dřínu.

Vyzná se tady někdo ve zlaticích, aby mi pomohl zjistit, jestli je nějaká tak metrová zlatice, která ještě nějaký pyl a nektar má? Kde by se taková informace dala zjistit, případně, kdo by mi mohl poradit?

Předem velmi děkuji za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 240.228 (?), 4.6.2016 10:57

Netuším, ale zkusila bych poprosit o radu na Mendelově univerzitě Brno - fakulta Lednice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.254 (?), 4.6.2016 17:03
Paní Jitko, na Vašu otázku bohužiaľ nepoznám odpoveď. Prečo teda píšem? Chcem sa Vám poďakovať - za seba aj za tie včielky. V dnešnej dobe takýto prístup k prírode nie je bežný. Mnohí myslia len na svoje záujmy a vzťah k okoliu (živému či neživému) im je ukradnutý. Čím viac bude ľudí ako Vy, tým lepšie sa nám bude žiť na tejto nádhernej planéte. Verím že nájdete dobré riešenie pre Váš plot aj včely. Ešte raz vďaka za príjemný pocit po prečítaní Vášho príspevku. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 4.6.2016 18:57

Zajímavé, čteme stejný text a máme na autorku různý názor. Pročpak asi koncem března a začátkem dubna nebzučí v květech zlatice tisíce včel?  Nebude to třeba i tím, že v té době se v úlech nachází pár včelek? Co myslíte, kdy se po zimě líhnou nové včelky a kdy vyletí z úlu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.179 (?), 4.6.2016 19:51

Já paní autorce taky fandím a má ode mně velký dík, že pokud chce něco vysadit a pokud to není přímo jedlé, tak ať to má aspoň užitek pro včelky. Děkuji ji za to.
*
Bohužel zlatice, zlaté deště apod., včely nenavštěvují. Jako včelař jsem je na nich nikdy neviděl, neznám žádného včelaře který by jejích výsadbu doporučoval a ani v literaratuře v souvislosti se včelí pastvou se o nich nic nepíše.
Včelám zkrátka jim nic nedají a proto je nenavštěvují.
*
S počasím, ročním obdobím apod., to nemá nic společného.
Včely vylétávají na jaře ven při teplotě nad 10°C, "venčí se" a hledají pyl nutný pro jejich jarní rozvoj přip. nosí vodu. A ten ze zlatic je pro ně nezajímavý.
Podobně jako třeba teď kvetoucí černý bez.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 4.6.2016 20:45

IFM,  to vám můžu říct přesně. Matka začíná klást v zimě krátce po slunovratu. Vývoj včely od vajíčka k dělnici trvá 21 dnů. Asi týden až čtrnáct dnů - podle potřeby - trvá, než se včela stane "létavkou" a začne vyletovat pro snůšku. Počet kladených vajíček se den za dnem zvyšuje. Mimo to v úle jsou ještě loňské, tzv. "zimní" včely, dlouhověké, které zajišťují rozvoj včelstva na jaře. Před rozkvětem ovocných stromů musí být v úle dostatek včel, aby zvládly snůšku. A ze dne na den jaksi nevzniknou. Tož asi tak, ono to není "hup na krávu už je tele".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.46 (?), 5.6.2016 11:58

Včelky začnou plodovat po zimním slunovratu, protože nemůže být přerušena určittá vývojová etapa včely, potažmo včelstva. V té době je tam dost včel, aby mohly přinést případný nektar, v každém případě musí donášet vodu. Proč na zlatici nejdou včely se dozvíte zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jitunka - (27) - 135.139 (?), 8.6.2016 16:26

Velmi všem děkuji za reakce a za odkaz a informace od včelařů. Vidím to tak, že zlatice je pro včely bez užitku, ať je to nejspíš jakýkoliv druh.

Naštěstí manžel nakonec včelám taky fandí, a po tom, co jsem mu řekla, jak to s těmi včelami je, mu nebude vadit jiná volba. Takže náš živý plot před domem bude vícedruhový - na okraji dříny (ty jsou velké), pak především růžové kdoulovce, které kvetou brzy, a mezi tím jen sem tam malá zlatice pro zpestření a rozveselení. A dolů ještě pár krokusů, ať se včelky mají dobře.

Díky moc za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.55 (?), 4.6.2016 21:05

Menší forsythie : F.viridissima Bronxensis cca 0,5m, F.intermedia Maluch cca 1-1,5m, F.x intermedia Arnold Dwarf cca 0,9m. Tyto kultivary rostou spíš do šířky. Jak to mají se včelkami nevím, u mne mají včely výběr dost široký wink.             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika