Živý plot z modřínu opadavého



host - 8.178 (?) 
8.10.2006 20:01, zobrazeno: 7399x
Dobrý den. Máte někdo živý plot z modřínu opadavého? Poraďte prosím kdy sázet, stříhat a jestli je to vůbec možné.

Díky. Tom
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 70.254 (?), 19.12.2006 23:10
Možné by to bylo, je to sice trochu "netradiční" dřevina na živý plot, ale vzhledem k tomu, že jde vypěstovat živý plot z borovic, smrku, nevidím důvod proč by to nešlo z modřínu. Doporučoval bych v tomto případě zakoupit kontejnerovanou sadbu (i když modřínů je v lese dost), která má vyšší šanci na ujmutí a sázel bych ji na podzim do jam vylepšených rašelinou. Stříhejte v srpnu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 134.227 (?), 14.2.2017 13:01

Proč by to nešlo z modřínu?

Jde to, ale dře to. Víc než u smrku a borovice. Ano, doporučuj je i odborná literatura. Od renomovaných autorů.Už od 50 let 20. století. Kolik ale asi vidíte živých plotů z borovice a smrku,  a kolik z modřínu po sto letech od napsání těch nesmyslů. A kolik z těchto geniálních nesmyslů, které opravdu najdete je hezkých?  

1. Nedá se zmlazovat a hlouběji řezat. 2. = musí se řezat skoro pořád, jinak větvičky různě trčí a převisají. 3. relativně rychle "vystárne"   4. Je zatraceně řídký, protože je velmi světlomilný 5. Větve jsou nepravidelně rostoucí - habitus je nepravidelný 6. Jsou v něm díry, které je možné jedině dosázet. Nezaplníte je jinak. 7. Prosychá. 8.  v zimě je překvapivě bez jehličí, ikdyž někteří autoři živé ploty z modřínu v klidu zařadí mezi stálezelené 9. Textura větví bez jehlic, tedy asi 6 měsíců, není vzhledná, nanejvýše malebná nebo divoká. 10. Přes léto bývá někdy napadán škůdci a jehlice hnědnou. Vypadá pak ohavně. 11.Přes léto i zdravý není moc hezký, je podprůměrný, stejně jako smrk. Ale pořád lépe než dvoumetrový živý plot z borovice lesní. 

Klady: 1.Snese kde co, 2. na jaře a na podzim jsou pát týdnů hezky zbarveny jehlice. Živý plot z modřínu vypadá v tu dobu nádherně. Nejlépe tak trochu z boku.

Závěr: Zkuste si třeba zagooglovat, ale hledejte obrázky, ne texty. Autorů co opisují jeden o druhého jsou totiž davy. Hledejte důkazy. Googlujte klidně i v angličtině a němčině. To nejlepší co najdete je tohle: http://www.eggert-baumschulen.de/products/de/Nadelgehoelze/deutsch-botanisch/L/Larix-decidua.html

Poslední rada: nerejpejte žádné rostliny z lesa. Kupte si v obchodě hrnkované nebo alespoň prostokořené. Z více důvodů chytnou líp, když už zákony nejsou pro vás nějakým důvodem. Takže to je k tomu proč by to nešlo z modřínu. Příště třeba proč by to nešlo z pseudotsugy. Tu Hieke taky doporučuje. Proč nejsou všude živé ploty z psudotsugy? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika