Živý plot do vlhké až podmáčené půdy

host - 224.17 (?) 
23.3.2011 20:46, zobrazeno: 11666x

Dobrý den, hledám vhodnou rostlinu, která by dobře rostla ve vlhké až podmáčené půdě, která nemá moc velkou propustnost. Zvláště po zimě se zde drží dost vody. Je to na kraji zahrady u plotu, kam se pozemek mírně svažuje. Nemám ani možnost vlhkost někam odvést. Z kopce je to pouze k sousedům a ty by nebyli rádi. Mám tam thuje plicatu a roste mi pěkně pouze v jednom rohu.Šest rostlin. Pak začíná část kde se drží vlhko a tam už se jim moc nedaří. Existuje nějaká vhodná rostlina? Děkuji za rady.

host - 152.34 (?), 23.3.2011 21:41

Dost bude záležet na tom, zda chcete plot tvarovaný nebo volný, stálezelený nebo opadavý, jak vysoký, jaká je půda (kyselá x zásaditá), osvětlení, nadmořská výška. Nějak to blíž upřesněte.

host - 224.17 (?), 25.3.2011 14:44

Plot bych raději stálezelený, může být i volný, cca do 180 cm. Slunečná strana k jihu. Nadmořská výška 400 mnm. Půda hlinitá cca do 20- 30-ti cm, pak jílovitopísčitá.

host - 152.34 (?), 25.3.2011 15:30

Co třeba smrk? V uvedených podmínkách by se mu mělo dařit, ale udržení pěkného plotu ze smrků je pracnější než u thují.

host - 49.39 (?), 25.3.2011 18:36

Smrk je dobrá volba (jiz jiné souběžné vlákno diskuse).

Další možnost by byla třeba jedlovec kanadský - Tsuga canadensis. V domovině také roste na mokrých místech a stříhat by šla (tsuga) taky.

Ještě mne napadá borovice blatka - Pinus uncinata - bažinná příbuzná borovice kleče. U ní by bylo stříhání náročnější; spíše by bylo vhodnější zaštipování, ale také by šlo.

U všech těchto jehličnatých stromů platí, že pokud z nich chcete hezký živý plot, musíte je pravidelně stříhat, nenechat přerůst.

Josef.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika