živý plot - buk nebo habr?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 238.55 (?) 
17.6.2009 1:07

Také plánujeme živý plůtek z buků, možná sem tam habřík, podle toho co se v našem lesíku namane, ale spíš by mě zajímalo za jak dlouho mi plot povyskočí do výšky cca 1 metr, možná metr a kousek, zkrátka aby nestínil. A co dělat, aby byl hezky od spodku hustý? předpokládám, že v prvním roce bychom ho stříhat neměli, budeme sázet teď na podzim, tak bych myslela, že zastřihnout až za rok a kousek zjara???

Děkuji petra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 19.216 (?), 12.3.2010 23:05

buk i habr srnám chutná zkusila bych dřištál je pichlavý ten by srnám nemusel chutnat a na podzim má krásné červené plody jak korálky Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 106.129 (?), 30.3.2010 14:24

Habr roste rychleji, lepe se zahustuje. Ale v zime je hezci bukovy ZP, ma zlatavou barvu, habr je zasedly. Z me zkusenosti zajici a srny jedou po habru jak po jetelicku, buk mi tolik neokusuji, spis vyjimecne (mam ZP mixovany habr-buk). Na sucha mista doporucuju hloh (crataegus mongyna). Snasi sucho, roste temer bez vody, je nenarocny na pudu, snasi i nedobre mestske ovzdusi. S ohledem na trny nechutna zveri, maximalne okousou jen spicky nejkrehcich vyhonku. Zahustuje se velmi rychle. Sazet do trojsponu tak 30-40 cm od sebe. Za 4 roky muezte byt na 130 cm, letni vzhled neni tak atraktivni jako u habru ci buku, je svetlejsi. Ale kvete, podporite vcely a tez zahnizdeni ptaku (podzimni plody) atp. S ohledem na suche stanoviste bych volil hloh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.2 (?), 1.10.2010 14:13

Dobrý den, mám dotaz ohledně bukového živého plotu. Jsme úplní laikové a tak nevíme úplně přesně jak a hlavně o kolik buky zastřihávat, aby byl plot pěkně od spodu hustý. Máme živý plot z buku nachového a je nyní cca 1,5 vysoký. Ještě nebyl stříhán, rostliny byly koupeny v této výšce. Dočetla jsem se, že je vhodně zastřihnout cca v únoru a v červnu. Někdě píší, že stříhají třeba 5x ročně... Dá se zastřihnout ještě nyní? A ještě jsem se dočetla, že je nutné plot zastřihávat konicky, aby šlo sluníčko i ke spodním lístkům. Je to pravda? Moc děkuji za radu, Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.39 (?), 1.10.2010 16:23

Nyní bych živý plot nechal tak, jak je. Zastřižením v současné době nic nedocílíte.

Zastřihněte ho v únoru - březnu - PŘED RAŠENÍM!!! Zastřihněte vršky i strany, dejte mu "fazónu".

Opravdu je o něco lepší zastřihávat živý plot mírně kónicky (cca 5-10 cm na metr výšky).

Během vegetace ho stříhejte dle potřeby - když už se Vám bude zdát, že je moc "chlupatý", tak živý plot zastřihněte. Myslím, že 2 (-3) krát ročně postačí, ale kdybyste ho chtěli mít co nejvíc "krabicovitý", pak budete stříhat třeba i častěji.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 44.75 (?), 1.10.2010 16:48

"Nyní bych živý plot nechal tak, jak je. Zastřižením v současné době nic nedocílíte.

Zastřihněte ho v únoru - březnu - PŘED RAŠENÍM!!! "

Mohu se zeptat, PROČ? A proč zdůrazněno tolika vykřičníky? Tedy proč nyní nestřihat a proč až v předjaří, když vegetační období už prakticky skončilo a od října až do onoho předjaří se budou rostliny nacházet v konstantním vegetačním klidu bez jakýchloli vegetačních projevů? (Takže by to mělo být logicky v podstatě jedno, jestli se větvičky zastřihnou nyní a nebo až v předjaří, ne?). Díky předem za dovysvětlení. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 49.39 (?), 1.10.2010 17:03

Ze dvou důvodů:

1. Kvůli případnému okusu konců větviček zvěří (anebo nedejbože kvůli případnému namrznutí, pokud by se vyskytly superarktické mrazy :-).

2. Při ostříhání až PO narašení byste vaše buky zbytečně vysilovali odebráním již narašených konců větviček a jejich nucením ZNOVU rašit z pupenů na spodnějších částech výhonů. Proto to zdůraznění PŘED RAŠENÍM (bylo by lepší zvýraznit pouze slovo PŘED a vykřičníky patří k tomuto slovu).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 44.75 (?), 1.10.2010 17:22

Aha, děkuji. Nicméně střiháním plotu PO předjarním narašení jsem se nezabýval a tímto směrem nebyl můj dotaz cílen. Pro mě je aktuální pouze Vaše odpověď č. 1 a zde jste uvedl dva důvody : okus zvěří + omrznutí. Myslím si ale, že ani jeden z nich není natolik zásadní, aby bránil v zastřižení plotu v kteroukoli dobu během podzimního či zimního vegetačního období klidu. Tedy zhruba od závěru října až do začátku března.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 4.10.2010 12:22

Jistě, zdravé silné rostliny vydrží ledacos.

Zmínku o rašení jsem napsal pro ty, co na všechno mají dost času a najednou je tu jaro...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.114 (?), 4.10.2010 12:51

jestli ještě někoho zajímá názor k této diskusi tak jeden připojuji.

Do plotu preferuji habr. Jeho tmavě zelená barva s výraznou strukturou listů je mi příjemnější - ale to je názor estetický.

 Druhý argument je čistě funkční. Habr si nechá více líbit střih. Více se větví, vetvičky vyráží kolmo a jejich oproti buku více. (mám v plotě bohužel pár buků a rozdíl je patrný) Plot jsem založil před sedmi lety a je dlohý cca 150m. foto pošlu poud bude mít někdo zájem.

Třetí argument je otázkou stanoviště: Buk na větrném stanovišti opadá na 100%, Habr vydrží olistěn déle. Mám to vyzkoušeno.

houba zahradníkem

  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika