Z čeho (co lze "nasbírat" v přírodě) udělat živý plot?



host - 180.2 (?)
14.1.2012 12:45

Dobrý den. A to máte odkud, že habr a babyka jdou snadno řízkovat? Děkuji. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 46.111 (?), 23.12.2011 11:47, zobrazeno: 22136x

Dobrý den. Rád bych si vytvořil okolo většího pozemku živý plot (pokud možno stále zelený), ale jako mnoho dalších na tom nejsem finančně moc dobře. Existují nějaké rostliny (stromky nebo keře), které se vyskytují volně v přírodě, a které by se daly přesadit, rozmnožit a podobně? Nejlépe asi jehličnaté dřeviny, pokud mžno hustě "ovětvené", rychle rostoucí do výšky alespoň 3-4 metry. Napadlo mě například přesadit malé náletové stromky z lesa (ponechme teď stranou problematiku vlastnictví), ale nevím, jestli se uchytí (jednalo by se o oépravdu malé stromky o výšce maximálně 20-30cm), a jestli jsou třeba smrky nebo borovice vhodné na hustý živý plot. Vím, že listnaté stromy a keře se často dají množit tzv řízky (krátkými kusy větví s očky), ale nevím, jestli toto lze použít i u jehličnanů, a jak případně postupovat. Pokud možno bych nechtěl plot nijak mechanicky upravovat (stříhat atd), ale nechal bych ho růst přírodně. Rád bych samozřejmě, aby zejména prvních několik let plot rychle rostl do výšky, a pokud se nepletu, právě jehličnany typu smrku nebo borovice rostou v prvních letech velmi pomalu. Existují nějaké jiné vhodné rostliny vyskytující se volně v přírodě? Listnáče bych nerad kvůli opadávání listí. Výsledný "plot" bych rád alespoň 4-5 metrů vysoký, čím vyšší, tím lépe (klidně 15-20m nebo i víc). Podmínka je, ay větve byly i u země (alespoň od cca 50cm nad zemí) a byly dostatečně husté pro skutečné optické "zakrytí" pozemku. Mám pozemek ve svahu - nad pozemkem hlavní silnice, pod ním koleje. Silnice je výškově dokonce nad střechou patrové budovy, koleje naopak hluboko pod úrovní podlahy, takže z obojího je na pozemek velmi dobře vidět i přes několikametrové překážky (stromy, keře), a plot nelze umístit přímo k silnici a železnici, čili o to vyšší musí být, ay plnil svou funkci. Je možno udělat i třeba nějaký dvojitý plot, kdy na vnější straně pozemku by rostly vyšší stromy s větvemi až výše, a před nimy druhá řada nižších dřevin s větvemi hned od země. Také to nemusí být jednodruhový plot, dokonce naopak by bylo lepší, kdyby se jednalo o relativně pestré a nepravidelné složení, aby plot  "zapadl" do okolní přírody, a nepůsobil tak umělým dojmem, jako obvyklé živé ploty v moderní zástavbě. Jde čistě o výsledný efekt optického zakrytí pozemku, nikoliv o vzhled samotného plotu. I výška může být různorodá, a dokonce v každé části pozemku jiná. Někde stačí jen 2-3 metry, jinde je potřeba minimálně 8-10 metrů výšky. Děkuji předem za jakékoliv rady či poznatky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 23.12.2011 15:22

Uvědomujete si, jak dlouho roste strom do těch vašich "klidně i 15-20m nebo i víc"? Nevím, kolik vám je, ale tohle řešit fakt nemusíte... Doporučuji vám zajít do blízké lesní školky, kde vám určitě pomohou vybrat. Ceny sazenic se tam pohybují v řádu korun, tudíž nemusíte chodit s motykou po okolí... VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 46.111 (?), 23.12.2011 16:54

Uvědomuju. Třeba Japonský Topolo cca 5-6 let :-). Ale samozřejmě jehličnany déle, ale i kdyby to bylo 5-6 metrů za 10 let, je to pro mne přínos. Jde hlavně o ty první 2-3 metry co nejdříve, a pak ať si to roste jak chce. Napsal jsem, že to může růst až do těch třeba 20m, ne že musí ;-).  Myslel jsem to spíš tak, že nejsem omezen limitem výšky, a že budu rád, když to do budoucna bude spíš vyšší. Nečekám, že to bude hned. Pokud jde o cenu sazenic, opravdu nemám peněž na rozdávání, a těch sazenic budou potřeba stovky až tisíce. Jedná se o několik stovek metrů plotu. Minimálně cca 100m vyšší plot, a cca 60m nižší jako základ. Později bych rád takto zakryl celý obvod, což je cca 300-400m. Při odhadované výsadbě po 30-50cm podle typu dřeviny to dělá v první vlně 320-480 sazenic na jednu řadu. Když by stála jedna sazenice "blbých" 50,- Kč, je to až 24 000,- Kč!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 23.12.2011 18:32

Ten 20-ti a více metrový jap. topol po 5-6 letech si od vás rád nechám ukázat. Máte ale pravdu, že při 50,-Kč za sazenici je to darda. To ale není důvod k tomu někde je krást.  Znovu si prosím přečtěte, co jsem napsal. A pak se podle toho zařiďte. Ty ceny ve školkách v množství, které požadujete se pohybují víc než řádově níž. Např. půlmetrový javor je za 4Kč bez množstevních slev. Tak si holt místo jednoho piva koupíte tři stromky... VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 46.111 (?), 28.12.2011 12:42

Nemyslel jsem nic krást, ale spíš nějak množit a podobně, a sem tam vyrýpnout v lese nějaký nálet. Ten sice je také něčím majetkem, ale způsobená "škoda" je mizivá, jelikož nic nestál, a stejně se zničí během probírek a těžby lesní technikou.

Pokud jde o ty sazenice ze školek a zahradnictví, pokud opravdu jsou ceny řádově korunové (a myslím tím spíš jehličnany), pak je situace dost odlišná. Já se pravda poohlížel spíše v inzerci, a tam se cena jednoho smrčku šplhá i ke 100,- Kč! a pod cca těch 50,- Kč není skoro nic. Proto jsem zvažoval jiné varianty. Pokud by sazenice smrčku či borovice vyšla na pětikorunu, neměl by být zásadní poblém pár stovek jich koupit. Vámi zmíněný javor a podobné listnáče se mi moc nehodí, protože opadají. Opravdu potřebuju něco, co kryje celoročně.

Pokud jde o japonské topoly co zmiňuju já, čerpám info výhradně z internetu. Na vlastní oči jsem to neviděl, ale napříč celým internetem čtu o doslova zázračném růstu této dřeviny. Na všech stránkách kde jsem byl píšou předpokládaný přírustek v rozpětí 2-4 metry ročně, a často i přikládají fotky svých vlastních přírůstků, kdy například jedna stránka uvádí dokumentovaný letošní roční přírustek 3,8m, a dokládá to fotografiemi. Samozřejmě mohu věřit i tomu, že fotografie jsou z různých let, a vydávají je za jeden rok, na druhou stranu pokud takové informace čtu napříč celým internetem, přikláním se k tomu, že (byť by se jednalo o jeden nejvyšší exemplář, a průměr by byl mnohem nižší) se jedná o více méně reálnou informaci. A pokud by to bylo jen na spodní uváděné hranici, pak by měl za 5 let víc jak 10 metrů, což je pro mne více než dostatečné, a ve srovnání s jinými dřevinami obdivuhodné. Bohužel ale topol opadá, takže se pro mé účely nehodí. Možná jako dočasná a "nouzová" první vlna, která zakryje alespoň něco, než dorostou jiné dřeviny. Možná pár topolů zkusím, protože ceny jsou velmi příznivé (od cca 2,- Kč za "řízek"), a sám se přesvědčím jak to je nebo není s přírustky. Samozřejmě zmíněné přírustky se dosahují na kvalitně strojově připravené orné půdě, v hustém sponu, aby se stromky táhli za světlem, a při pečlivé údržbě a ideálních podmínkách. Předpokládám přírustek cca poloviční, v nejhorším třetinový, ale pak už ztrácí tento typ rostliny své kouzlo, protože 10m za 15 let zvládne kde co ;-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 46.111 (?), 28.12.2011 12:46

Ještě doplním, že pivo nepiju, do hospody nechodím, a peněz mám i tak opravdu zoufale málo. Žijeme z jednoho nízkého platu, dojíždím 40km, a při dnešních cenách nám nezbyde nic, a naopak musíme čím dál více výdajů odkládat na neurčito. Sotva dokážeme pokrýt nejnutnější složenky. Možná pro někoho neni výdaj v řádu 10-20 tisíc nijak významný, ale já takovou sumu nedokážu našetřit bokem za celý rok... Na dovolené jsme nebyli 8 let, a nedovolíme si nic navíc... Je těžká doba, a i proto se pokouším řešit věci alternativními způsoby, jako i v tomto případě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 14.1.2012 12:31

Nejjednodušim přikladem muže byt lety vyzkoušeny Habr obecny.V lesich běžně se vyskytujici, připadně i v mnohych parcich ve městech a vesnicich.Nařizkovanim keři nijak neubližite spiše naopak.Pokud se poohlednete v parku tak tam většinou TS dělaji pravidelny sestřih a tvarovani, tak i to muže byt zdrojem řizkovancu.Habr i javor babyka se snadno ujimaji i jako řizkovanci a jsou opravdu jednim z nejlevnějšich živych plotu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 180.2 (?), 14.1.2012 12:45

Dobrý den. A to máte odkud, že habr a babyka jdou snadno řízkovat? Děkuji. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 25.2 (?), 14.1.2012 12:46

Ještě k těm japonskym topolum.Řizky nejsou zase takovym zasahem do peněženky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.54 (?), 23.12.2011 16:21

Osobně bych vysadila dvouřadý - vnější řadu bych namíchala z jehličnatých i listnatých stromů, které se u nás v přírodě vysytují (s normální výškou kmenu, spodní větve s růstem stromu usychají) a druhou řadu obdobně namíchanou z opadavých i stálezelených keřů (ty by to zakryly dole). Ale než to vyroste do vámi požadované výšky...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika