Vzdálenost živého plotu od pletiva



host - 17.130 (?) 
6.4.2017 15:43, zobrazeno: 13170x

Dobrý den, moc prosím o radu.

Máme domek se zahradou, na náš pozemek navazují ze 3 stran další pozemky sousedů. Od nich jsme odděleni plotem z klasického pletiva. Na části našeho pozemku (cca v šířce 10 m) plánujeme vysadit tůje (zerav smaragd) a na části pozemku (cca 5 m) okrasné keře (jasmín - pustoryl, zlatice, tavolník van Houtteův, tamaryšek a vajgélie červená). Jak daleko od pletiva mám keře a tůje zasadit? Jde mi především o to, aby nepřesahovali pletivo a nemohli být pro sousedy "obtěžující". Pokud vysadím tak, aby v budoucnu (ve svém plném rozměru) dosáhli maximálně k plotu, jak mám řešit údržbu trávníku za nimi - směrm k pletivu? Dokud budou malé, tak se tam ev. dostanu se sekačkou, ale jak později? Nebo tam mám nechat prostor aby se i za několik let dalo projet sekačkou a keře a tůje sříhat?

Předem moc děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 6.4.2017 16:13

Thuje jsem měl zhruba půl metru od plotu a musím říci, že je to málo. Chce to nejméně 1m. V okamžiku, kdy vám dorostou nějaké výšky (třeba 2,5m) a vy je omezíte v růstu nahoru střihem, rozjedou se do stran. Já měl thůje takto 20let a posledních 5let prolézaly větve plotem k sousedům a každý rok jsem je musel zakracovat. Pokaždé z toho byl nejméně kubík odpadu a tak jsem je letos na jaře vyklučil. Získal jsem nový prostor pro bobuloviny a sousedi si po letech oddechli, že už jim nebudu běhat po zahradě a že mají konečně i trochu víc světla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.228 (?), 6.4.2017 16:28

Ono je to problém. Mám vysoký habrový plot těsně u pletiva, takže zastříhávat musím druhou stranu od sousedů. Kdybych ho měla dál od plotu, aby byl udržovatelný z mé strany, zase tam vznikne prostor pro plevely apod. Byli jsme jediný dům v polích, takže ačkoliv zatím sousedy nemáme(jen pole vedle) už se pomalu výstavba blíží a otázka času, kdy a jakové budeme mít sousedy. Předpokládám, že v zadní části(kde já mám ty ploty) už zahradu mít nebudou, buďto pole nebo sad třeba, tak by problém být nemusel, ale kdo ví? Příště už bych to asi takhle neřešila, i když návrh byl od zahradní architektky.  Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 17.130 (?), 6.4.2017 16:49

Údržba od sousedů nepřichází v úvahu. Vztahy máme sice dobré, ale právě proto... já bych si to také osobně nepřála :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 17.130 (?), 6.4.2017 16:48

Pokud je dám na 1 m - tak dorostou časem k plotu a nebudu je tam muset střihat, ale jak udržovat trávu za nimi (pod nimi)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 6.4.2017 18:26

Ponecháte-li thůjím obrost až k zemi, nebude pod nimi žádná tráva, maximálně tam dokáže přežít semtam nějaký plevel, jako je bršlice, svlačec nebo kopřiva. Za nimi asi nějaká tráva může být, ale do té mezery mezi se pro ní určitě dostanete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.227 (?), 6.4.2017 18:45

Kdysi jsem měřila šířku dospělé sloupovité tůje (nestříhané) dole u země - měla 1,20m. Takže při vzdálenosti 1m vám tam ještě 40cm zbude a údržbu...

Ostatní uváděné keře zaberou šířku tak cca 1,5m (některé víc, některé méně), ale lze je v případě potřeby přistřihnout. Nejvzrůstnější je tamaryšek, viděla jsem starší snad 3m široký. Když kvetl, byla to nádhera, pak už nic moc.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 160.145 (?), 6.4.2017 19:19

Dobrý den, tůje smaragdy jsem sázela asi 1m od plotu. Za tůje i kus před ně jsem dala textilii a vyšší vrstvu mulčovací kůry, kterou dosypu asi 1x za 3 roky v menším množství. Nemám vůbec žádný problém s plevelem, sekačkou tam vůbec nemusím a tůje ze strany od plotu zastříhávám tak, aby tam byla neustále užší ulička a dalo se tam projít. ..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.4 (?), 7.4.2017 15:05

Zdravím.

Podědili jsme tůje u plotu po předchozích majitelích a už se těším, až je jednou zlikviduju. Zatím plní funkci větrolamu na severní straně. Jsou o něco víc než 0,5m od plotu, tráva za nimi skoro neroste, berou jí vodu i světlo. Udržely se tam pár let pcháče a podobné odolné plevele, likvidovali jsme je ručně nůžkami v kleče z naší strany. Nějaké kosení z druhé strany sekačkou nehrozilo. Stříháme je každoročně kus nad plot, už i z druhé strany, protože prorůstají plotem. Je z toho hodně zelené hmoty. Sousedům jednou ročně stříhání z jejich strany plotu zatím nevadí, je to holá parcela. Pochybuju ale, že nám to dovolí, až tam bude stát dům a bude kolem toho z jejich strany nějaká výsadba. Zabere to půl dne a pak pořádně vysbírat ten odpad...

Pokud chcete prostor u plotu udržovat sekačkou, nechte si tam při výsadbě pěknou mezeru. Zase si tím o dost metrů zmenšíte užitnou plochu pozemku a vypadá to no nic moc  (pár novostaveb to tu tak má, zas je fakt, že psi běhají kolem plotu tou mezerou a za tůjemi je pak okrasná část neponičená). Osobně bych tůje nepoužila, vysadila si radši hezký pestrý živý plot s podsadbou a "neprůhlednou" hustší zástěnu si udělala jenom kolem nějakého posezení nebo okna do ložnice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika