Vzdálenost plotu od souseda



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 135.78 (?) 
1.7.2009 22:28, zobrazeno: 121179x

Dobrý den, chci poprosit o radu jaký živý plot založit aby soused neviděl k nám do dvora a v jaké vzálenosti od hranice pozemku musí být plot.Se sousedem nemáme nejlepší vztahy a proto chci udělat živý plot, nevím ale jestli není nějaký paragraf na to jak daleko od jeho plotu můžu vysadit živý plot.Myslela jsem že nechám tak 0,5 m místa aby se tam dalo zajet se sekačkou na trávu.Jaký druh jehličnanu je nejvhodnější?Listnatý nechci aby k sousedovi nepadalo listí.Je to jihovýchodní strana.Yveta

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 2.7.2009 7:42

Zdravím, jako obvykle, já z jehličnanů doporučuji smrk. My máme právě smrky, abychom měli „zeď“, záleží, jak velký máte pozemek, zda potřebujete každým metrem šetřit, nebo je tam vůle. Kvůli dobré údržbě a také aby soused nemohl říct, že jsme mu to tam plotem zastínili,….jsme nechali 1,8m od plotu, samozřejmě jak stromky rostou a rozšiřují se, je tam ulička užší, ale pořád se tam dá pohodlně projít, rozhodit hnojivo a sestříhat větve, projet sekačkou,…a rozhodně nezasahuje na pozemek souseda. Na jiném místě, kde jsme dodělávali plot – hranice byla vyměřená jinak, tam to vyšlo tip ťop hned u stromků, takže sestřihávání vypadalo tak, že jsem se nacpala mezi drátěný plot a smrkový, něco „opajcala“….teď už se tam ani nedostanu. Raději nechat o kousek místa víc než-li méně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 231.226 (?), 2.7.2009 8:33

Ja by som to riešil klasickým pletivom na ploty / paralelný plot / asi 3/4 m od pôvodného a nasadiť brečtan... jednoducha údržba, rýchlo rastie, dobre kryje proti nežiadúcim pohľadom, neprerastá ako stromy / po rokoch je problém so zrezaním.../ pekne tvorí stenu už od zeme, a není problém ani s kosením s kosačkou pomedzi dva ploty... Juraj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 135.78 (?), 2.7.2009 10:40

Dobrý den, děkuji moc za radu.Místa bohužel moc nemáme, můžu vysadit plot maximálně 1m od souseda.Stínit mu ovšem nebudeme ani náhodou, protože slunce svítí z jeho strany k nám, takže stín budeme mít my a tím pádem čím vyšší plot tím větší stín na dvoře.Chci se tedy zeptat dá se potom smrček nějak zastřihnout aby už nerostl do výšky?Jsem v téhle oblasti úplný laik - 40let ve městě a ted vesnice, tak se vše musím učit Uvažovali jsme o výšce plotu do 160 cm.Vlastně stejná výška se sousedovým plotem.Roste smrček rychle.Někteří radí thůje, že rychle rostou... Yveta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 2.7.2009 12:24

Všem díky za podporu!!

Pokud není možnost, 1m je dostačující, při té výšce to určitě půjde.  Mrkněte kdyžtak na rubriku - Jehličnaté stomy - Smrk bez terminálního vrcholu /červen/ tam jsem dávala pár snímků stříhaných smrčků.

Ohl.rychlosti růstu jsou dost doporučovány thůje, ty tu mám také, ale udržuji je jen velmi nízké, trošku mi zavání hřbitovem /jen obrazně řečeno!!/  takže živý plot vysoký z nich mít nechci. Ze smrků je plot neprostupný a vypadá pěkně, záleží na Vás, co zvolíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 53.159 (?), 14.7.2009 18:05

Dobrý den,

na základě přečtení příspěvku jsem se utvrdila ve svém názoru, že soused při výsadbě živého plotu nepostupoval v souladu s vašimi radami. Neboť vysadil sazenice smrků a jedlí ve vzdálenosti cca 40 cm od našeho plotu s podezívkou. Nevím jakým způsobem jej chce ošetřovat, ale mám obavy, že nám mohou kořenové baly narušit podezdívku našeho plotu. Mohla byste mi sdělit Váš názor k této výsadbě? Soused je omezený vzdáleností mezi přístupovou cestou k jeho nemovistosti a naším plotem. Mohla byste mi doporučit dřevinu, která by byla vhodná?

Děkuji za radu. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 22.7.2009 13:22

Zdravím, do půl metru od plotu je rozhodně málo, to nebude moct v žádném případě z té zadní strany plot stříhat, větve budou prorůstat k Vám, ale i to se dá domluvit, že to tam sami ostříháte, nebo tam souseda pustíte, aby tak učinil sám. Ohl.kořenů Vám neporadím, jak to máme dále od plotu, kořeny paseku nedělají, takže nevím, jak přesně co mohou poničit. Ale i Váš plot bude pak problém udržovat, ať už nátěr, nebo pokud máte dřevěná pole, nebude to větrat.

A pokud tam tento živý plot poroste, je asi zbytečné abyste vysazovali i Vy něco z Vaší strany, nebo to chcete z estetického hlediska?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 0.185 (?), 14.12.2009 23:42

Dobrý den, rodiče mají na chatě obyčejné smrčky z lesa (náletové) a mají z něj krásný plot vysoký 120 a stříhají ho tak pořád - už asi 8 let ve stejné výšce. U smrků je akorát problém, že když jsou malé a máte psa a vyláme Vám ty spodní větvičky, evnetuelně nadělá si krásné průchody (na co by to obcházel), tak už se to dole nikdy nezatáhne, maximalne doroste trávou zespod, což je taky docela dobrý  (když se na to nesoustředíte, nevšimnete si toho).

My máme kolem posezení Thuje Smaragd a za 5 let nám vytvořily krásný plot (kupované 1 m vysoké a nyní mají tak 1,6 m ale už jsme je asi tak 6 zastřihávali, nenecháváme je švihat dál, snažíme se, aby se nám plot pořád zahušťoval.Ale i zde máme problém s nekompaktním prostorem u země. uvidíme třebas se to časem srovná. Zimostrázy, jsou super, jsou listnaté, ale neopadávají, jenže rostou hroozně pomalu, což by pro Vás asi taky nebylo.

Přeji šŤastný výběr Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 5.255 (?), 3.5.2017 20:46

Smrk nesázejte v žádném případě!!! Radím z vlastní zkušenosti, budete mít problémy.Když zastřiháváte, kmen stále sílí a vypadá to děsně hnusně.

I tůje musíte stříhat a zasadit cca 1 m od souseda, V obvodu se rychle rozrostou a je třeba,  dle druhu tújí, každoroční nebo á 2 roky úprava, ale dá se to.

Modřín opadává, ten taky ne.

Poradí Vám v ZAHRADNICTVÍ, dejte na jejichbradu, vyplatí se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 93.65 (?), 5.8.2009 7:34

Vážená. Upozorňuji, že pokud soused rozhodne, že tam plot mít nebudete, tak také bude. Mě v úplně stejném případě zničila sousedka živý plot prostě tím, že ho zalila horkou vodou. Držím palce a nezávidím takové sousedy. Vím co to je. L

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika