Vysoký neprůhledný živý plot



Stránky: 1,  2,  3   
farah - (24) - 74.153 (?) 
3.3.2015 16:20, zobrazeno: 27345x

Na jedné straně pozemku máme dlouhý plot sousedící se silnicí. Je to sice na vesnici, ale u téhle silice chodí nejvíc lidí, navíc pozemek je asi tak 2 metry pod silnicí tak že je něj perfektně vidět. Za silnicí pak stojí domy a z oken k nám mají pohled ještě lepší. 

Chceme proto vysoký, celoročně neprůhledný plot. Plot je na severní straně pozemku, tak že bude stínit na silnici, což by nikomu nemělo vadit.

Tím jak je plot na silničním valu, tak to tam je spíš sušší a není to moc dobře přístupné - prudký svah.

 Tak bych raději preferovala něcovíce či méně bezúdržbového.

Tu konečnou výšku bychom potřbovali 6 a více metrů.

co byste mi poradili, aby to tak do 2-3 let zamezilo pohledu z chodníku a tak do 5-6   to narostlo alespoň do 4 metrů... pokud něco takového vůbec je?

Thuje se mi jeví jako nejjednodušší možnost, ale nemám je ráda, přijde mi to jak na hřbitově. Pak jsem uvažovala o habru, ale nevím jak rychle udělá hustý neprůhledný plot a kdy začne být neprůhledný i v zimě (udrží si prý když je starší přes zimu uschlé listy)

Případně cokoli jiného.??

Jo ještš poznámka - plot je hodně dlouhý okolo 40m, tak že raději něco levějšího, aby nám to moc neprovětralo peněženku.

A ještě upřesnění, střední čechy, nížina - 200m.n.m.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 178.235 (?), 3.3.2015 17:28

Hustě vysázené thuje.Mám jednu na dvorku, je vysoká 12 m a jako solitera mi nic nepřipomíná.Spíš možná kalous ušatý, který se mi tam se svými příbuznými usadil.A vůbec mi nevadí, naopak.Letka úžasně startuje a přistává přesně podle hodinek.Neznám, co to je mít na zahradě nebo v bytě hraboše nebo myš.Zkuste to, a dáte mi i jinak za pravdu.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 3.3.2015 18:44

U plotů podél frekventovaných silnic je problém se solením. Jistě jste si všimla, že ve středním dělícím pásu dálnic a rychlostních silnic se prakticky střídají jedny a tytéž rostliny. Jsou to keře nejvíce odolné zasolení. Na druhé straně je tuje velice citlivá k zasolení a tak i kdyby jste je měla ráda, moc by se jim nedařilo. Obecně jsou k zasolení odolnější listnáče, ale není to pravidlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
farah - (24) - 74.153 (?), 6.3.2015 11:15

Je to na vesnici, tak že nejde o nijak frekventovanou ulici projede tu doslova pár aut za hodinu. Skrz vesnici naštěstí nevede žádný hlavné tah. Tak že nějaké velké "odstřikování" zasoleného materiálu na plot až tak nehrozí.

Mě jde právě o to co tam dát místo thují aby to bylo opravdu celoročně neprůhledné a narostlo to časem do výšky. 

Ale možná že josu Thuje pro tohle prostě nejlepší variantou. Viděla jsem předevčírem habrový plot a přesto že byl evidenntě už tak 5-6 let starý bylo to v tuhle roční dobu tedy hoodně průhledné, tak že habr škrtrám.

Ta neprůhlednost je ještě důležitější než ta výška, protože prostě okolo pořád chodí nějací lidi na procházky - rozhodně jich projde okolo po chodníku víc, než projede aut.:)

Akorát mám na pozemku velkou starou hrušku, a slyšela jsem že blízkost thují způsobuje vznik "rezu" na hruškách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 6.3.2015 11:36

Koukněte se na to co najdete, když budete hledat bobkovišeň lékařskou (nebo střemchu vavřínolistou). Celoročně zelené, neprůhledné, dá se stříhat kdykoliv (1× ročně stejně tak jako obrok, obdva, ob3), v době květu pěkně voní...

jen nevýhodou jsou jedovaté plody = děti je nutno poučit (s mentálním věkem nad 6 let pochopí) nebo po odkvětu důsledně ostříhat květenství.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
farah - (24) - 74.153 (?), 6.3.2015 12:16

Ta bobkovišeň vypadá dobře. Nevíte jak rychle roste?  Respektive jak velké rostliny koupit aby tak do 3 let už byla alespo 150-160 cm vysoká a stěna už véce či méně kompaktní aby bránila pohledům?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.3.2015 12:26

Bobkovišeň...podle mne ne moc dobrá rada, ráda v zimě namrzá, a pak máte na jaře třeba půl keříku suchého (namrzala i ve Zlíně, tam je taky těch 200m) a že by to byl nějaký rychlík v růstu, tak to jsem teda taky nepozoroval. A taky si nějak nevzpomínám, že bych ji někdy viděl 6 metrovou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 6.3.2015 13:32

Bohužel je plno kompaktních kultivarů, ale asi největší jsem viděl vedle výběhu vlků v pražské ZOO. Je pravda, že asi těch 6 m bude pro ni limit. Jinak po zmlazení nejsou zase neobvyklé 1,2-1,5 m roční přírůstky. Horší to bude s přírůstky v roce po přesazení, než v tom suchém svahu prokoření = první léto a příslušné zimy bude potřeba zalévat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
farah - (24) - 74.153 (?), 6.3.2015 13:41

Pozemek je velký skoro 4 000m2 tak že tam můžu dát dál do zahrady i nějaké stromy, které pomohou odstínit ta sousedovic okna. Jen je problém v tom, že ten silniční val který máme v zahradě je od paty k silnici odhadem minimálně 3 metry vysoký, a než mi nějaký ten jehličnan doroste do výšky okolo 10 metrů aby plnil svou funkci tak to už budu v důchodu.:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 6.3.2015 14:11

No to Vám nezávidím, z jedné strany plot u rybníka a z druhé strany plot u silnice ...

no a vyřešit to tak, aby to vypadalo hezky a nikoliv jako na hřbitově cool.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika