Volně rostoucí živý plot - výška 3-4 m



Stránky: 1,  2,  3   
host - 144.34 (?) 
1.2.2015 12:11, zobrazeno: 19169x

Dobrý den, ráda bych u hranice pozemku vysadila volně rostoucí živý plot, kterým bych zakryla výhled na sousední dům. Prostor na záhon - tvarově si představuji lehce se vlnící plochu - od šířky 1 metru, postupně se rozšiřující až po 4metrový výběžek. Výsadba bude cloněna sousední stavbou. 400 m n. m., vlhčí zemina, spíš vápenitá. Ráda bych spojila jehličnany s listnatými stromky a keři plus kvetoucími trvalkami, podstatné je, aby přes rostliny nebylo vidět ani v zimě. Líbí se mi i stálezelené druhy, ale kvůli dětem nesmí být jedovaté. Ještě důležitá informace - plot by měl mít na výšku 3-4 metry. Můžete mi prosím poradit, jaké druhy a kultivary kosterních rostlin - jehličnany a listnáče vybrat? Kvetoucí keře a trvalky si potom dosadím, to už není problém. Pocitově bych chtěla dřeviny, které připomínají les, moc se mi nelíbí uskupení všech možných jalovců, tújí apod. Samozřejmě je tam můžu včlenit, ale minoritně. Raději bych nějaké borovice, smrky, břízu, vrbu. Je to reálné? Moc děkuji!   

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.69 (?), 1.2.2015 13:03

Když pominu jehličnany, tak kolem tří metrů dorůstají tavoly, forzýtie, trojpuky, pustoryl, šeřík, ruj... tedy z toho, co mám na zahradě. Ale jedovaté je skoro vše, včetně tůjí. I když listí a jehličí asi děti nebudou okusovat, spíš aby to nemělo jedovaté lákavé plody, jako má třeba tis.            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Humila - (26) - 75.64 (?), 1.2.2015 17:58

Na jedné straně zahrady mám zelený plot z tisů - mého oblíbeného stromu - je vzhledný, celý rok zelený, dá se krásně tvarovat, je hustý¨. Stromy už plodí a kolem pobíhají sousedovy děti. Ve škole vedu Přírodovědný kroužek a jedna z prvních činností je seznámení s tisem, s poučením, že se jedná o silně jedovatý strom, ale že červené míšky jsou jedlé. A společně s dětmi ochutnáváme - semeno vyplivnout!!

Mnohem důležitější než úzkostlivé vylučování veškerého nebezpečí je poznávání a poučení.  Vzpomeňte na Šípkovou Růženku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.69 (?), 1.2.2015 18:02

Mohu říct, že bych to neriskovala - co když některé z nich nechtíc semínko spolkne? Není to zbytečný risk?           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 1.2.2015 18:40

No, jestli máte Lído nějak rozumově hendikepované děcka, tak se bojte.Když jsme byli děcka, tak jsme měli tisy u domu, u školy, všude bylo plno tisů, ale nebyli jsme pitomé děcka, věděli jsme, že je to jedovaté. Stejně tak nebyli pitomci naši rodiče, aby se třásli, co byse stalo, kdyby jsme to snědli. No a přežili jsme a stejně tak stovky jiných děcek, co chodili do stejné školy, nikdo se tisem netrávil. Prostě jde o to nebýt pitomec, pak je velká šance, že děti na tom budou stejně a rodiče se pak nemusí furt bát, že se jim něco stane. Stejně tak nyní máme u domu, plno rostlin, které jsou prý jedovaté, ale když nejsou rodiče..., tak ano děcka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.69 (?), 2.2.2015 12:57

Ferdo, já nemyslela samotnou výsadbu tisů (na zahrádce ho mám taky), ale to dávání ochutnávat a vyplivovat semínka  wink.          Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 35.153 (?), 26.2.2015 23:39

Dobrý den, četl jsem že tisy jsou supr jedovaté - rozkoslých několik semínek v lahodných červených plodech a zástava srdečního svalu (i když nerozkouslé semínko by mělo projít tvicím traktem bez reakce).

Děti sice nemusí být pitomé, ale třeba na jinak plodné zahrádce to může svádět k ochutnání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 2.2.2015 10:12

Já bych jedovatost keřů a plodů moc neřešila. Nikdy jsem se v sázení tímto neomezovala ani já a ani moji rodiče. Na zahradě vyrostlo už spoustu dětí a že by někoho napadlo něco zbaštit, tak to si nepamatuji. Stačí děti poučit a malé dítě stejně bez dozoru samo neběhá. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 2.2.2015 11:09

Bez dozoru běhalo, běhá a běhat bude spousta dětíwink. Myslím si, že je vždy lepší prevence, než pozdě bycha... Malé, ikdyž bystré dítě hned neporozumí, další udělá pravý opak toho, co po něm chceme. Nejsem pro úplné umetání cestičky, ale odcáď-pocáďblush, je riziko a RIZIKO! Je přehršel krásných a přitom neškodných rostlin. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 1.2.2015 13:28

Listnaté nelze, při uvažované šířce je do výšky 4 m nezapěstujete. Jedině tůje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika