Volně rostoucí živý plot



Pafl - (2) - 217.10 (?) 
15.1.2017 13:21, zobrazeno: 5231x

Dobrý den, chtěli bychom založit volně rostoucí živý plot/ pás pro budoucí rodinný dům. Poměrně větrný pozemek se nachází uprostřed polí a sousedí na západní straně s komunikací 3.třídy, která bývá převážně ve špičce (ráno, v podvečer) docela frekventovaná. Zelený pás by měl pozemek izolovat pohledově a hlukově a to pokud možno po maximální část roku. Délka pásu by byla cca 75m a šířka by mohla být až 15-20m (pozemek má přes hektar). Aby zelený pás dobře splňoval protihlukovou funkci, měl by obsahovat keřové i stromové patro a být tvarově nemonotonní (stříhaný plot asi ne). Preferujeme spíše domácí a přirozeně působící druhy jako např. (habr, babyka, hloh, dřín, tis, borůvku, pro vyšší patro borovici?), kterým by k udržení postačovala občasná průklest a dobře by snášely zmlazování (takový hustý háječek), ale cizím druhům se nebráníme jenom prosím žádné túje. Pozemek je bývalé pole a půda hlinito píščitá s neutrální nebo mírně kyselou reakcí, 450m.n.m. Co se týče vláhy, je to spíše průměrné nebo mírně sušší půda (rozhraní ČB pánve a podhůří Šumavy). Prosím o doporučení jaké duhy vybrat a jak je poskládat. Předem velmi děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 212.42 (?), 15.1.2017 14:13

Co se tyce stromoveho patra - borovici bych urcite vynechal - vyholuje a snadno se lame tezkym snehem. Dal bych tam klasiku - nejdrive topol, ktery rychle vyroste a jako budouci hlavni drevinu dub/lipa. Ty az dorostou, tak topoly pokacet. Z jehlicnanu je nejidealnejsi ten tis, je pekny, neni problem ho zmlazovat (jako snad jediny z nasich jehlicnanu). A doplnit listnatymi keri podle vasich preferenci....

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 15.1.2017 20:15

K těm listnatým keřům -snad by byl použitelný pás ptačího zobu, který může být docela neprůhledný a podle potřeby i dost vysoký. Taky něco snese.

Ptačí zob
Ptačí zob
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Pafl - (2) - 217.10 (?), 15.1.2017 21:19
Dobrý den, děkuji za reakci, ta lípa je dobrý napad. Představa, jak by měl pás vypadat v řezu je zhruba nasledujici. Keřové patro stálezelené nebo jehličnaté treba i z nepůvodních druhů u silnice, potom stromové patro, které by bylo možné občasným průklestem nebo radikálním řezem udržet v rozumné výšce a slušné hustotě. Nakonec keřové patro směrem dovnitř pozemku spíše z původních druhů. 1) nevím, zda je má představa vůbec realizovatelná a 2) které druhy vybrat tak, aby se spolu snesly a odpovídaly výše uvedeným perametrum.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.115 (?), 15.1.2017 22:00

U nás za sídlišti je mezi domy a rušnou silnicí podobný pás, ale s vysokými stromy. Na straně k silnici je pás z pámelníku, na straně do sídliště je prostřídaný pámelník a pustoryl (nepravý jasmín). Do silnice je potřeba vybrat keře, které snesou zplodiny z aut, směrem k domu můžete použít cokoliv (třeba lísky). Ale keře budou muset být druhy, které snesou částečné zastínění stromy, což z jehličnanů je ten tis (ale roste poomaalu...). Ještě mne napadla mahónie, která je stálezelená, snese částečné zastínění, je to nezmar a částečně se rozrůstá, doroste tak 1,5m.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 131.57 (?), 21.3.2017 9:35

ještě bych dala růži svraskalou, rozrůstá se a je z ní i užitek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 131.57 (?), 21.3.2017 9:38

růži svraskalou-1,5m, svídy až do 1-3m podle druhu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika