Dobrý den, ráda bych se poradila o živém plotu. Máme v zahradě asi 20 let starý plot (domnívám se, že jde o Ptačí zob). A protože už je hodně hustý a větve hrubé a špatně se ořezavájí, rodina zvažuje, že ho zlikvidujeme. Já bych ho nejraději zachovala, proto se chci zeptat, zda když ho ořežeme třeba na výšku 0,5m, jestli bude ještě schopný znovu růst a zazelenat se. Moc děkuji za rady a přeji mnoho úspěchů na zahrádkách. Monika
V jeho "nesmrtelnost" budu pevně doufat. Na zahradě máme pár metrů ptačího zobu, který léta rostl bez jakékoliv údržby. nyní je do metru a půl vyholený a většina kmenů je velmi silných. Sice jen kontrolní otázka, ale pokud ho seříznu u země, má šanci, že znovu vyrazí a následně ho budu moci začít tvarovat? Pro všechny případy budu mít alespoň k dispozici velmi mnoho šlahounů na řízky až ho seříznu. Martin
Úplně u země bych neseřezávala, nechala bych takových 15-20 cm, jak je zde již přede mnou psáno. U země jsem uřízla buxusy a k mému úžasu skoro všechny obrazily doslova ze země. Příroda je prostě úžasná! Marcela
Není to sice k tématu, ale neodpustím siMůj ptačí zob je smrtelný až moc. Všude kolem nějaký roste. Já si ho vysadila, má cca 10 let a 1.50, ale odumírá postupně jeden keř za druhým. Dosazování mezer se také nedaří, takže uvažuju, že ho (ač nerada) zlikviduju a nahradím něčím jiným. Toto vážně parádu nenadělá. Zkoušela jsem i víc stříhnout, ale nepomohlo
K tématu to je a to celkem dost :) Myslíte, že Vám odumírá z důvodu nějaké choroby nebo stářím? Taky jsem přemýšlel, jaká je reálná životnost keře. Chápu, že dosazování do živého plotu bude asi dost problematické. Držím palce aby se Vám vzpamatoval. Osobně nemám rád thuje a jehličí na zahradě a snažím se držet původních druhů. Doufejme, že ptačí zob nepostihne plošně to co buxus.
Ptačí zob jsem si vybrala, neb je v zimě pro ptáčky, na jaře pro včely a ta vůně je úžasná. Ne, z důvodu stáří určitě ne, něco mu vadí(zem, podmok, nevím..) a řádí na něm choroby. Zkoušela jsem postřiky na kde co, nic nezabralo. Přes cestu jsem vysadila novější část, pár let vypadala dobře a už se to začíná projevovat i u ní Jinak mám ještě ploty vysoké habrové, nižší tisové a nízké buxusové
Ptačí zob roste v různých klimatických i půdních oblastech Asie i Evropy. Já mám nejradši neopadavý L. ovafolium. Namnožil jsem si ho z řízků. Má roční přírůstky 1-2 metry. Myslím, že neúspěch může být způsoben nevhodnou vlhkostí půdy (přesychání nebo časté přemokření). Jinak snáší i drsnější zacházení (brutální řez, silný mráz) nebo i úplné ignorování. Různé odrůdy mohou mít odlišné nároky. Ptačí zob pochází z Japonska. Je tam k dispozici mnoho druhů a odrůd.
Dobrý den,
asi se mu prostě u Vás nedaří. Mám na zahradě kde co, ale je pár kytiček, které prostě vždycky zajdou. Pro někoho nepochopitelné, ale je to tak. Marně se pokouším pěstovat takto babtisii.Marcela
Ano, určitě máte pravdu, nedaří, nevím proč. V tom místě dokonce není ani navážka země odjinud, je tu původní zem. Teta o necelý kilometr dál, ho má krásný, aniž by se o něj nějak starala. Babtisii mám léta, ne, že by nějak zvlášť prosperovala, ale zatím žije Kytky mi podežírají bohužel lalokonosci(larvy)