Plot proti zlodějům a škodné, větrolam



host - 54.2 (?) 
24.3.2016 23:59, zobrazeno: 3685x

Zdravím všechny

 krátce k popisu stanoviště: poloha 500 m n m, hnědá půda, mělký profil, pak kopaný rezavý písek až skála. Nic vápenatého. A dotaz, chtěl bych řešit ohrazení pozemku (již oploceného dřevěným plaňkovým plotem) něčím, čím se nedá jen tak projít a to i dole ve spodních partiích keřů. A dále, aby to sloužilo jako větrolam. Výška min 2 m. Plot tvarovaný.

Napadla mě kombinace hlohyně a dřišťálů stálezelených tj. Juliane a gagnepaini, či stenophylla. Splní to efekt? Nebo raději zvolit hustě nasázený habr, nebo zerav? Či něco zcela jiného? 

Štve mě jak západní tak východní vítr. 

Vím, že lísky fungují jako větrolam dobře, ale musí se sázet min metr od plotu, aby po několika desetiletích nebyly i v tom plotě. Navíc nejdou sázet hustě, takže dole by jisto jistě zůstávaly dost velké mezery. 

Kdo má zkušenosti, prosím o radu. Díky

Juraj Kafka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 25.3.2016 8:27

Řekl bych, že poměrně neprostupný plot hustý odspodu vytvoří ptačí zob. Ale s tím větrem nevím. Vítr je potřeba "procedit", třeba lesem. Takovou jednorázovou překážku dokáže "obejít" a vzniklé víření vás bude obtěžovat jinak. Efekt větrolamu nebude asi tak důrazný jak očekáváte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.81 (?), 25.3.2016 9:34

Jedině Dřezovec trojtrnný (Gleditsla triacarzthos) v trnité formě. Nenáročný, zcela neprůchodný a i do větší výšky. Semena, jedlá luštěnina i za syrova. Poněkud opomíjený, ale velmi vhodný i k neprostupnému oplocení vojenské základny. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika