Dobrý deň,
potreboval by som poradiť s výberom kríkov na živý plot k domu(chalupe).
Pôjde o živý plot ku plotu (železnému na podmurovke) v dĺžke cca 35 m, šírka môže byť do metra (preferoval by som trochu menej). Živý plot má slúžiť hlavne na vytvorenie súkromia a zamedziť v preskakovaní plotu, čiže by mal mať výšku okolo 2 metrov. Železný plot má síce okolo 1,8 metra ale dá sa ľahko preskočiť a kedže je po celej dĺžke záhrady, ktorá je obdĺžnikového tvaru, je v nej vidno úplne všetko.
Je tu však zopár obmedzení, kvôli ktorým potrebujem poradiť. Pozdĺž plotu sú zasadené 3 veľké čerešne, ktoré jednak vytvárajú tieň a zároveň sú ich kmene len 0,8 m od plotu, preto sa obávam či v takýchto podmienkach bude nejký krík vôbec rásť.
Druhý problém je pôda - tá je výrazne ílovitá a v lete na povrchu vysychá (a často praská). Najlepšie by bolo keby plot nepotreboval extra zavlažovanie, prípadne ak by stačilo výdatne zaliať raz za 2 týždne. Strihanie by nemal byť problém. Stromom sa v tejto oblasti celkom darí (najmä orechom) tak usudzujem že spodná voda nebude príliš hlboko.
Naše tipy sú dráč(dřišťál) a hrab(habr) prípadne ich kombinácia. Dráč sa nám pozdáva pre jeho ostne a pekný tvar, o hrabe som sa dočítal(tu na fóre) že je nenáročný a pomerne rýchlo rastie. Netuším však či v ílovitej pôde porastú a tiež ako sa budú správať pod stromami. Tiež som nikde nenašiel či sa dá z dráča vytvoriť nepriehľadný plot vysoký cca 2 metre a nebude to trvať večnosť.
Za vaše rady a odporúčania vopred ďakujem.