Keře k plotu

host - 6.90 (?) 
1.6.2025 5:58, zobrazeno: 2848x
Hezkou neděli, mám nevšední dotaz... Máme plot o délce cca 10 metrů a zakoupili jsme nějaké keře a rostliny na malinkou zahrádku za domem. Teď laborujeme které vedle sebe zasadit tak, aby to bylo hezké a kompaktní. Máme tam Ozdobnici čínskou, 2x Dřišťál (Red Hot Chilli a Golf Rocket), Tavolník (Tiny Wine Gold), Bobkovišeň (Otto Luyken), Ibišek syrský. Bohužel plocha pro výsadbu je po celé délce v polostínu (slunce do cca 14:30, pak stíní plot), široká pouze cca 30-40 cm. Mohl bych poprosit o nějaké rady, nápady, rozmístění?
rostliny
rostliny

host - 6.90 (?), 1.6.2025 6:00
Druhé foto
2
2

host - 248.159 (?), 1.6.2025 15:47

Trošku vás opravím- ta Tiny Wine Gold je tavola (Physocarpus), ne tavolník (Deutzia). Jinak těch rostlin máte hrozně moc. Malý zůstává jen ten Otto Luykem - průměr cca 60, v=30-40cm, polostín. Ale ty ostatní chtějí slunce (hlavně ibišek, jinak nepokvete) a ozdobnice. Ale oboje průměr metr a výška 2m...  Lída 

host - 6.90 (?), 1.6.2025 17:08
Dobrý den Lído, moc děkuji za reakci. Všechny rostliny mi byly doporučeny v zahradnictví, kde jsem říkal všechny specifikace... Bohužel jsem to dnes vše vysadil, viz foto. Dá se pak ta velikost korigovat střihem? Když bych to byl věděl, asi bych si nechal poradit někde jinde...
.
.

host - 248.159 (?), 1.6.2025 21:17

Ta tavola i dřišťály se stříhat dají. Dřišťály nejlépe zjara, tavola po odkvětu. Ibišek také zjara, když začíná rašit (jakou máte barvu květu? jednoduše kvetoucí nebo plnokvětý? Ale jestli tam budete mít tu ozdobnici - také je jich více druhů - tak pokud to je robustnější kultivar, budete muset hlídat rozrůstání- soused ji usměrňoval sekerou a krumpáčem wink. Jinak by tam mohly pěkně růst třeba hortenzie nebo po přidání rašeniny menší druhy azalek nebo rododendronů. Ony ty keře porostou i v polostínu, ale nebudou tak sytě vybarvené, jako na slunci. Než se trochu rozrostou, tak mezi ně můžete zatím nasadit nějaké kytky, aby zaplnily prostor (aspoň tak jsem to udělala já, když jsem osazovala "keřové" záhony.

Nedoporučuji dávat mezi keře textilku a kamínky, degraduje to zeminu. Spíš silnělší vrstvu kůry (bez textilky), ale musí se doplňovat. A z obojího se špatně vybírá opadané listí na podzim.                          Lída

host - 208.53 (?), 2.6.2025 14:51

Dobrý den,

ozdobnice je kultivar "Gracillimus" a ibišek je "Bricutts' CHINA CHIFFON"...Teď mám sto chutí všechno vybrat ze země a jet to vrátit... :(

host - 248.159 (?), 2.6.2025 16:39

Ten ibišek je pěkný, já mám Lady Stanley, který mu je podobný.  A z téhle ozdobnice mít obavy nemusíte, ta je jemná a má pěkně kroucené listy. Ale u mne v polostínu živořila a pak se ztratila úplně. 

Škoda, že vám nenabídli nějaký brslen (Euonymus), těch je spousta různých velikostí, s ruzne barevnými listy. Dělají keře, porostou plochy, dokáží i šplhat po zdi nebo stromě, snesou prakticky téměř vše a dají se stříhat, pokud je třeba. Navíc se velmi lehce množí polodřevitými řízky v červnu.  Lída 

host - 6.90 (?), 2.6.2025 17:54
Moc děkuji za Váš čas... a rady... V současné době to vypadá tak jak na fotkách... ještě mě napadlo dát mezi bobkovišeň a ozdobnici Vámi doporučovanou hortenzii, nebo motýli keř...
1
1

host - 6.90 (?), 2.6.2025 17:55
2
2
2

host - 6.90 (?), 2.6.2025 17:56
3
3
3
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz