Jak založit živý plot



Helpo - (1) 
1.2.2001 15:05, zobrazeno: 39082x
Dobrý den, chystám se na svém čerstvě pořízeném pozemku vysázet živý plot. Nebude blízko silnice, ale bude oddělovat náš dům od zahrady zájmového zařízení pro děti.
Ráda bych plot z rostlin, které jim nemohou překážet ani ublížit, ale potřebuji plot vyšší, pokud možno zužující se směrem nahoru a ne moc široký.
Prosím o radu jaké rostliny máme vysázet a jak. Nemám žádné zkušenosti, protože jsem zahradník superzačátečník, ale chci to zkusit.
Děkuji Helpo
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
arandur - (39), 16.4.2001 22:12
Živý plot

výběr dřeviny záleží na druhu živého plotu a na úrovni údržby či na požadavcích na plot.

1) listnaté dřeviny opadavé –
a) živý plot stříhaný – je náročnější na údržbu, musí se stříhat alespoň 2x ročně, v parcích se většinou stříhá 1x – 2x měsíčně. Vhodné dřeviny – prakticky jakékoli keře, ale hlavně Pámelník bílý (Symphonicarpus albus), Tavolník (Spirea arguta, bumalda), ptačí zob (Ligustrum),
b) živý plot nestříhaný – nenáročný na údržbu, často se používají dřeviny, které v průběhu roku kvetou. Ale pozor, v případě, že se tento plot začne hodně stříhat, keře přestávají kvést. Vhodné dřeviny – prakticky jakékoliv kvetoucí keře i + 1a)
Ostatní opadavé listnáče (za a) i za b)) vhodné na plot: Acer campestre (javor babyka), Berberis thunbergii (zeleno, červeno i žlutolistý, pro nižší ploty, trnitý), Carpinus betulus (habr), Cornus alba (svída), Euonymus europaeus (Brslen evropský), Fagus sylvatica (buk), Forsythia (zlatice), Gleditsia triacanthos (dřezovec trojtrn), Kerria japonica (zákula japonská), Rosa canina (růže šípková), Salix purpurea ‘Gracilis‘, Sambucus nigra (bez černý), Weigela florida (vajgélie květnatá), …
2) listnaté dřeviny neopadavé – většinou se z nich dělá stříhaný živý plot, mají výhodu stálezelenosti – není vidět skrz plot ani v zimě. Jako materiál se používají – zimostráz (Buxus sempervirens) – na živé ploty do 50 – 100 cm, velmi pomalu roste (kolem 5 cm/rok), hlohyně (Pyracanta coccinea) – používá se do stříhaných i nestříhaných živých plotů, na podzim má výrazné plody, tvoří neprostupné, pěkně zapojené ploty. Ostatní dřeviny této skupiny: Berberis candidula,gagneipanii, juliane (spíše pro nižší ploty, trnité), Ilex aquifolium (cesmína – nádherný plot, lesklý, většinou ostnitý list 5 cm dlouhý, tmavě zelený, jsou i panašované kultivary).
3) jehličnaté dřeviny – plot „nemění svou tvář“ během celého roku. Tento plot také není tolik pracný, v případě stříhaného živého plotu se stříhá 1 – 2x ročně. Pro stříhaný živý plot se hodí jakýkoliv běžně pěstovaný jehličnan (mimo borovice!!!), ale nejvhodnější je Thuja occidentalis ‘Malonyana‘ a T. o. ‘Smaragd‘. Tato dřevina je také nejvhodnější pro nestříhané jehličnaté živé ploty. Ostatní vhodné dřeviny – Chamaecyparis lawsoniana (může namrzat), Cupresocyparis leylandii, Juniperus chinensis (jalovec čínský), Larix decidua (modřín), Picea abies (smrk), Pseudotsuga menziesii, Taxus baccata (tis),

Nejčastěji používané dřeviny:
Thuja occidentalis ‘Malonyana‘ – jehličnan. Jedná se o speciální kultivar pro živé ploty. Živý plot z ní se stříhá pouze nahoře na požadovanou výšku (vyroste i 5 m vysoký); boky se nestříhají, protože roste do šířky velmi málo, většinou má potom šířku 0,5 – 0,8 m. Barva sytě zelená. Relativně levný.
Thuja occidentalis ‘Smaragd‘ – stejné vlastnosti, roste o něco pomaleji a má barvu trochu do žlutozelena. Relativně levný.
Pyracantha coccinea – neopadavý listnáč, bez problémů se řeže, snadno prorůstá z adventivních pupenů. Z listnatých dřevin snad nejvhodnější do živých plotů u chat v lesích a u vod, ale i do města. Poměrně rychle roste, levný.
Ligustrum vulgare – ptačí zob – opadavý, snadno se řeže, levný.
Buxus sempervirens – zimostráz – neopadavý listnáč, klasický živý plot francouzského parku, k vidění běžně v zámeckých parcích.

Sázení: Většinu dřevin je možné sázet po celý rok, jsou k dostání v kontejnerech. Prostokořenné sázíme pouze jaro / podzim. Vzdálenost od sebe je 0,3 m, u jehličnanů 0,5 m
Ošetřování spočívá v zálivce, na jaře přihnojení a v předjaří řez (!), mladé dřeviny je nutné stříhat již od mládí, aby navětvily od spodu. Zakracují se vršky a boky o 2-5 cm, u rychlerostoucích i více.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dzoni - (1), 28.5.2001 14:09
Michal Klipec napsal:

>Živý plot
>
>Ošetřování spočívá v zálivce, na jaře přihnojení a v předjaří řez (!), mladé dřeviny je nutné stříhat již od mládí, aby navětvily od spodu. Zakracují se vršky a boky o 2-5 cm, u rychlerostoucích i více.
>

Co doporučujete používat na přihnojení živého plotu z neopadavého ptačího zobu ?

Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
arandur - (39), 7.12.2001 20:32
Na přihnojení živého plotu z neopadavého ptačího zobu (Ligustrum vulgare) se může použít víceméně jakékoliv hnojivo - ať už speciální hnojivo na okrasné dřeviny, některý z Kristalonů či klasický Cererit.
Na jaře je dobré přihnojit nejenom plným hnojivem ale k tomu také čistě dusíkatým - například Ledkem amonným s vápencem (LAV). Dusíkatými hnojivy ale přihnojovat jenom do konce května.
Při přihnojování postupovat dle návodu na obalu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host, 10.8.2002 17:50
Mám v úmyslu založit živý plot z neopadavých listnáčů, rád bych aby výška dosahovala 170-180 cm. Jaké rostliny byste mi doporučil jako nejvhodnější? Slyšel jsem, že se pro tyto výšky šlechtí i Buxus, je to pravda? Děkuji fr.slaby@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 5.10.2004 10:11
Dobrý den, možností pro výsadbu je mnoho. Nejhodnotnější je asi plot z tisu (taxus media Hicksii), ten je však jedovatý (děti) a roste pomalu !!! Velmi pěkná je Thuja Smaragd, mohou ale rezavět. Nejlevnější a zřejmě i nejdostupnější je pak živý plot z habru. Malé rostliny se dají - nejlépe na jaře - najít pod staršími habry. Osobně jsem tak vysadil cca 30 m živého plotu. U habru je pak nutností - u vzrostlejších řadů - opakované (i 3x) stříhání v průběhu roku. Thuje není nutno tak často tvarovat.
Samotná výsadba se liší dle druhu. Habry pak sázím v tzv. trojsponu to jsou vlastně dvě souběžné řady navzájem přesazené o půl kroku. Habry se dají samozřejmě koupit i v zahradnictvích. cena může být i jen cca 15 - 20 Kč/ks. Hypermarkety se pohybují na cca 60 - 80 Kč/ks.
Přeji mnoho zdaru, šťastnou ruku a hlavně odvahu a žádný strach !
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 101.61 (?), 9.10.2018 21:54

Dobrý deň, dnes som do živého plotu vysadil 25 kusov tisu (Taxus x media Hicksii). Sadil som na 50cm od seba ako mi bolo odporučené. Každopádne sa mi to zdá príliš blízko vzhľaom ta to že šírka dospelej rastliny je cca 120cm. Má niekto osobné skúsenosti s plotom z tohto tisu? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 150.84 (?), 9.10.2018 22:33

Je to v pořádku, klidně to tak nechte. Ony se rostliny už nějak porovnají a snesou. Budete mít dříve pěkný a hustý plot, než kdybyste je vysadil dále od sebe.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 10.10.2018 11:43

yes souhlasím s Josefem, dojde dříve k očekávanému, žádanému ZAPOJENÍwink! SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika