Jak moc mohu ostříhat buxus, aby znova obrostl?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 5.206 (?) 
12.8.2015 21:45, zobrazeno: 21334x

Máme kolem domu 25 let starý plot z buxusu. Je stříhaný až posledních 8 let, šiřoký cca 1 m. Nyní bude obec opravovat kanalizaci, která vede v těsné blízkosti, bagrovat se bude velmi blízko kořenů a stavaři chtějí, abychom plot co možná nejvíc ostříhali (nejraději úplně odstranili). Poraďte, prosím, jak moc mohu buxus ostříhat, aby znova obrostl. Můžu až na dřevo? Navíc se v současných vedrech bojím spálení. Jak byste to řešili? Nějak plot po částech svázat? Jsem bezradná, nechceme o plot přijít... Díky za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 12.8.2015 23:16

No, já bych radši odsunul trasu kanalizace dál od plotu. Zejména pokud se bude pokládat nové potrubí, tak nikde není povinnost odstranit (vykopat) to staré. Jen musíte důkladně zaslepit volné (odpojené) konce, aby se z potrubí nemohla postupem času vyplavit nějaká ta "kontaminace". Většinou se násadou od kladiva či podobným kolíkem do potrubí nasune granuluvaný bentonit (suché kočičí stelivo) a pak se udělá zátka z cementové malty (betonu). Pokud chtějí stavaři plot odstranit, požádejte obec o finanční kompenzaci ve výši nákladů "na pořízení sazenic a péči o náhradní výsadbu po dobu 2 let". Nevíte-li cenu, nechte si od místní zahradnické firmy spočítat cenovou nabídku. Obec se pak bude muset rozhodnout, jestli bude kanalizace tak blízko u plotu. nebo jestli ji radši dají dále.

Nám projektant nakreslil stoku napříč garáží a světe div se, obec raději než by stavěla garáž novou, tak radši vedla nakonec stoku prostředkem svého pozemku (tedy silnice).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 18.68 (?), 13.8.2015 6:41

Dobrý den. Není třeba se obávat. Skutečně jsem viděl živý plot z buxusu ostříhaný tak, že na něm nezbyl ani jeden zelený lístek a dnes je z něj opět krásný živý plot. Tím střihem jsem byl překvapený a tak jsem to pozorně sledoval a opravdu, obrůstání proběhlo bez problémů. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 13.8.2015 7:51

Tomu obrůstání po střihu věřím, ale jde také o poškození kořenů velmi blízkým výkopem.  Pokud má buxus 1 m v průměru, chtějí stavaři kopat blíže než 0,5 m od pařezů a to je opravdu málo.

Ona by byla cesta i ostříhat až podle míry poškození větvoví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 58.193 (?), 14.8.2015 21:04
Kopat budou cca 30 cm od kmínků, neboť až tam při poslední opravě komunikace silničáři přetáhli asfaltový koberec. Předpokládám (a doufám), že kořeny buxusů jdou z této strany hodně hluboko a ne moc daleko. Zkoušela jsem kopnout a kde nic tu nic. Zato směrem do zahrady jsou hned pod povrchem a dobrý metr a půl dlouhé. Rozhodla jsem se, že jakmile se trochu ochladí a zaleze slunce, ostříhám cca 15 cm plotu a zbytek ošetřím až po ukončení prací. Bagrista slíbil, že bude ohleduplný.Tak snad... Díky za rady Katka M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 15.8.2015 7:28

Ano, to bude rozumné. Ostříhání vegetačních vrcholů jednotlivých větví nastartuje probouzení spících pupenů blíže ke kmínku a při druhém střihu bude mít buxus mírný náskok.

I to odstranění pouze zpevněných ploch je jiná záležitost než výkop na plnou hloubku pro potrubí. Držím palce, aby to dobře dopadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 5.206 (?), 14.9.2015 19:43

Nakonec ostříhání živého plotu dopadlo tragicky. Můj střih (cca 30 cm) nestačil a v době naší nepřítomnosti zaměstnanci obecníh úřadu živý, tedy spíš kdysi živý, plot ostříhali po svém. Vzali 70 cm nejen větví, ale i zhruba polovinu středových kmínků. Mám chuť podat na ně trestní oznámení. Co teď s tím? Obroste to někdy? Tedy alespoň v těch místech, kde má z čeho? Co s plotem na zimu? Obalit senem aby větve nevymrzly? Jak ho ošetřit? Poraďte. Díky moc.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 5.206 (?), 14.9.2015 19:47

Ještě jedno foto - tentokráte celkový pohled na tu "krásu".


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mikimajky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 144.252 (?), 14.9.2015 19:56

Tak ono niečo určite ešte olistí. Avšak si myslím že zospodu už to nezahustí. :(

Zrejme neostáva iba počkať rok dva ako zareaguje a ak neolistí podľa predstáv celý von a za dalších 25 rokov máte pekný plot :(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 14.9.2015 20:14
Na trestní oznímení to není - škoda je nižší než 5tis. Kč, ale o náhradu škody by jste požádat mohli. Jednak požadovat peníze od provádějící firmy a zároveň kopii této žádosti poslat obci (jako investorovi) s průvodním dopisem ve kterém uvedete, že pokud škodu nenahradí provádějící firma, přejde povinnost náhrady za újmu na ně. Škodu vyčíslete jako náklady na nákup sazenic (cca 100,- Kč/bm) a jako náklady na výsadbu s následnou péčí (cca 110,- Kč/bm).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika