host, 4.6.2004 17:11
Mám thuje v 550mnm v podhůří Jizerských hor. Množím je z řízků už řadu let. Není to problém.
Řízky sbírám v srpnu, klidně druhá polovina. Sbírám zásadně jen polovyzrálé dřevo, tedy přírůstek z daného roku. Tu část, která má být v zemi tak zraňuji nožem tedy seříznu po obou stranách stonku v délsce asi 1.5 cm kůru a "omoučním" růstovým stabilizátorem osvědčil se mi pouze práškový. Pak zasadím do substrátu určeného pro výsev a rozmnožování rostlin.
Řízky beru z vrcholových částí, pak rychleji rostou.
Tři důležité věci:
1) Ssubstrát před výsadbou zaleju a ošetřím přípravekm proti půdním houbám. SUbstrát dávám vždy do plastových či rašelinových kontejnerů k tomu určených. Tam také thuje sázím po jedné do kontejneru.
2) Thuje se nesmí přehřát takže je dávám do skleníku,ale stíním je. Pokud skleník není k dispozici stačí malý pařníček z OBI stojí to asi 140 Kč. Můžete to pěstovat i v bytě, nejlépe na balkoně ale ve stínu. Na zimu pro první rok je nejlepší když jsou chráněné před mrazy, zejména těmi jarními (vloni v bubnu mi 15. dubna pomrzly všechny) - Nezapomeňte zalívat
3) Vrcholy řízků zkraťte, púokud máte vějířky tak tak 1/2 jich odstřihněte, aby se nedopařovala voda. Nijak tim thuji nepoškodíte, to co odstřihnete příští rok do 3 měsíců dožene.
2. rok je dávám na záhon (tak v květnu) - pozor pořád je chránit před sluncem, od července pak nechat volně růst a zalévat, třetí rok vysazuji na místo, jsou to silné a zdravé stromy.
Nezkoumejte příliš brzy kořeny, často se stává, že začnou růst až další rok na jaře. Proto je dávám"ven v květnu" v kontejnerech, do černa véím, která se povedla a která ne. Je to tak 50 na 50.
S pozdravem
igor tomes
igor.tomes@seznam.cz
|