hnědé listy na habru

host - 253.233 (?) 
19.5.2008 18:25, zobrazeno: 23336x

Dobrý den,

Mám asi 4 měsíce zasazené asi 30cm sazenice habru v živém plotě..za poslední 3-4 se na většině z nich objevilo tmavé hnědnutí listů..na některých zatím jen části listů a jen některé listy..ale na většině už jsou všechny listy tmavé a jakoby uvadlé..ale ne suché..neví někdo co to je za nemoc nebo škůdce?..a co s tím?..postříkat nebo už odepsat?..nebo zabetonovat?..:-)

díky Radek Novotný

host - 224.33 (?), 18.8.2008 19:40

Protože habr je z čeledi břízovitých, tj. má velké nároky na vodu a v těchto parnech se hnědými fleky na listech vyznačuje přísušek. Habr je velmi mělce a kořenící, takže má zprvu vždy prodlémy. Je vhodnější ho vysatovat v pozdním podzimu.

host - 162.128 (?), 18.8.2008 21:12

nam to habry udelaly prvni a druhy rok taky, nebojte, preziji.  Nekde jsem cetla ze to muze byt i plisnove onemocneni, letos davame preventivne fuingicidy, schnuti koncu listu se zatim objevilo jen na jednom habru.

host - 164.94 (?), 20.8.2008 15:48

Dobrý den,

náš živý plot trpí tím samým. Navíc jsem v poslední době zaznamenala i šedý povlak na listech. Někde jsem četla, že pokud se jedná o plíseň, nepomůže ani žádný postřik a keř se musí vykopnout a spálit. Máte s tímto zkušenosti? Kdy a jak často používáte ty fuingicidy? Děkuji!

host - 162.128 (?), 20.8.2008 16:09

Plíseň určitě neznamená že to musíte vykopat. To by na zahradě nic nezbylo. Plísní existuje řada druhů a taky existuje řada přípravků. (Cupricol, dithane, Rubigan, Acrobat, atd.  atd.). Povětšinou nemíchám nic speciálního jen pro habry, ale spojím to s ošetřením něčeho jiného - čili na jaře když stříkáme broskve proti kadeřavosti, tak vezmu i jiné rostliny které plísněmi trpí, v červnu když dělám postřik na rajčata proti plísním tak habry dostanou další dávku, teď v srpnu když prší a objevují se plísně brambor, okurek tak namíchám něco pro okurky, a vezmu tím i ty habry (a bobkovišně, okrasné javory, zimolezy,...vše co trpí na plísně a houbové choroby). 

Postřiky je dobré prostřídat i kvůli tomu, že jeden typ postřiku můžete použít jen několikrát (třeba 2-3) za sezonu. Vše najdete napsané na návodu.

ale pokud s tím nebudete dělat nic, tak se taky moc nestane, stromy přístí rok vyraší znovu. (likvidace stromů se provádí u karanténích chorob, jako je třeba bateriální spála, nebo při napadení tesaříkem). 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz