Dvouleté sazenice Jilmu Sibiřského (Turkestánsky brest)



pcnatko - (17) - 14.129 (?) 
6.5.2015 0:08, zobrazeno: 19320x

Chtěl bych poprosit o názor:

objednal jsem 40 ks dvouletých sazenic jilmu Sibiřškého (Turkestánsky brest) a přišlo mi toto. viz foto s tím, že většina (asi 30 ks) byla tá menší na levé straně.

je možné aby sazenice stejného stáří byly tak rozdílné nebo mě prodejce okrasnezahradnictvi.cz ošidil a poslal mi jednoleté za cenu dvouletých?

Děkuji

Dvouleté sazenice Jilmu Sibiřského
Dvouleté sazenice Jilmu Sibiřského
Dvouleté sazenice Jilmu Sibiřského
Dvouleté sazenice Jilmu Sibiřského
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 6.5.2015 3:45

Kontakt - Pavla Konvičková

Ajajaj, přečtěte si toto vlákno o této povedené familii. Možná nakonec budete rád, pokud z toho vyrostou jilmy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 6.5.2015 7:54

Technologicky se jedná o dvouleté sazenice - v tom Vás prodejce nošidil. Jilmy se množí tak, že se matečnice seřízne až u země a když vyrazí jednoleté prýty, tak se matečnice nakopčí. Ne všechny prýty jsou střední velikosti a tak po oddělení od matečné rostliny by mělo nastat třídění na tenké-střední-silné. Podle síly pak mohou jít oddělky přímo do prodeje (silné) nebo k zaškolkování na jeden či dva roky. 

Jde však o třídění zboží, které nebylo asi vůbec provedeno. Dobrý predejce zboží třídí a nekazí. Kažením zboží může být i neodůvodněné přihození lepšího zboží než bylo objednáno. Například prodejci dojdou dvouleté sazenice a tak zakázku dokryje přidáním tříletých. Pokud to nezdůvodní, zákazník se cítí ošizen, přestože dostal něco lepšího než si objednal. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 10.66 (?), 6.5.2015 8:38
Wau, tak tomu říkám komplexní informace. Moc děkuji za vysvětlení. Po přečtení názorů a zkušeností s tímto prodejcem jsem se dost vylekal, ale je pravda, že sliboval SILNÉ DVOULETÉ pruty. Ty co jsem dostal, rozhodně silně nevypadají :-( Pravda taky je, že je nabízejí na všech slevomatech, tak nedostatek řeší tímto šizením. Mohu je tedy zasadit společně, nebudou růst různě rychle?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 6.5.2015 9:48

v mezičase jsem se kouknul na jejich stránky...

v jejich nabídce je "Ulmus Pumila celer" ještě duplikovaná jako "raketový živý plot" - ale naštěstí za stejnou cenu. U obou však není údaj o zboží kompletní, tak aby se dalo určit, jestli byl zákazník poškozen nebo jen maten kažením zboží.

Ohledně sázení doporučuji použít selský rozum. Buď využijete silnější sazenice na samostatný úsek, který potřebujete zahustit rychleji, anebo budete sázet nastřídačku 2 slabé + 1 silná (tj ssSssSssS...) a pak vše zastřihnete na úroveň 0,15 až 0,2 m nad terénem (čím níže tím hustější a vyrovnanější vzhled plotu získáte). 

Buďte rád, že vše je Ulmus Pumila celer a není v tom namíchán třeba "ovocný živý plot á 239,-" (tedy předražený rakytník á 79,-). 

Jednoleté oddělky jsem našel např. u Starkla. Zpravidla se prodávají jako svazky po 10, 12 nebo 60 kusech.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 142.126 (?), 10.5.2015 20:53
Techncky jsou to dvoulete, bohuzel s tim moc nenadelate, kdyz si je nevyberete osobne, ale nic se nedeje. Byl jsem v podobne situaci, kladl si stejnou otazku. 2 roky zpatky jsem objjednaval 200 ks, dostal jsem take ruzne velikosti - rostou relativne stejne, dnes jsou vsechny stejne velike, stejne hrube. Akorat je nezapomente porad strihat at se rozvetvi. Ted pred mesicem jsem objednal dalsich 200 ks u jine firmy a zas ruzne velikosti, hlavu si s tim uz nelamu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika