Druhý pokus o živý plot

host - 202.96 (?)
14.5.2010 12:40

Děkuji Marcelo, ano myslím Pustoryl.Jaký by jste doporučila na asi dvoumetrovou výsku a šířku cca 1m? Na šířku jsem docela omezen.  Děkuji Zdenek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 198.199 (?), 6.5.2010 19:00, zobrazeno: 11182x

Právě jsme pokáceli živý plot z ptačího zobu.Sousedovi velmi vadilo prorůstání do jeho drátěného pletiva, ale upřímně musím přiznat, že by pro náš pokročílejsí věk bylo postupně velmi náročné ho udržovat. Prosím o názory při mých úvahách čím ho nahradit. Plot dělí moji užitkovou zahradu 20x15 m od sousedova pozemku.Délka 20 m, půda kvalitní po zelinářské zahrádce - kyselejší, sluné vzdušné místo. Už (snad?) vím co potřebuji: volně rostoucí hezký kvetoucí ne příliš pestrý, Do dvou metrů výšky, v létě krycí-v zimě celkem fuk, pokud možno bezúdržbový (sem tam nějaké střihnutí zvládnu), ne moc rozrůstající se kořenový systém. Uvažovala jsem o směsici tavolníků, ale nevím které druhy se k sobě růstem atd. k sobě hodí. Uvítám i jiné nápady.

host - 3.92 (?), 6.5.2010 22:39

Dobrý večer, opět sice nebyly blíže uvedeny podmínky (nadm.výška, orientace ke světovým stranám, případné zastínění...), ale obecně by Vašim požadavkům vyhovoval tavolník van Houtteův (Spiraea x vanhouttei), který byste mohli doplnit například ještě stejně nenáročnou tavolou (Physocarpus), ta má sice poměrně nenápadné květenství, zato brzy raší, pozdě opadává (stejně jako tavolník) a je dostupná v několika odstínech barev listů - svěží žlutozelené, tmavě rudé a oranžové. Tuto směsici by bylo možno doplnit, zvlášť pokud má oddělovat užitkovou zahradu, například o muchovník (Amelanchier), nebo temnoplodec (Aronia melanocarpa), které se dají i zobat. To by pro nepříliš pestrý živý bezúdržbový a hezký plot asi tak stačilo. S pozdravem Jana K.

host - 49.39 (?), 7.5.2010 13:10

Dobrou radu ohledně druhovéhoi složení plotu doplním upozorněním, abyste na takovýto volně rostoucí živý plot vyčlenili přibližně 3 m široký pás z Vaší zahrady a abyste keře sázeli nejméně cca 1,5 m od sousedova plotu.

Josef.

host - 198.199 (?), 7.5.2010 19:31

Pardon, doplním: psala jsem, že místo je vzdušné a slunečné.V podstatě kolem dokola nic nestojí. Nadm. výška je 340 m. A děkuji za Vaši radu.

host - 198.199 (?), 7.5.2010 20:08

Ještě... plot je je orientován ze SZ na JV

host - 49.39 (?), 11.5.2010 12:22

Tak ještě doplním, že Vám tam jistě poroste většina běžných druhů keřů.

Volil bych spíše keře užší a vzpřímenější, třeba pustoryly ("jasmíny" - Philadelphus) a trojpuky (Deutzia), - avšak pozor na vysoké odrůdy; volte středně vysoké,

Dále třeba ibišky syrské - Hibiscus syriacus anebo meruzalku krvavou - Ribes sanquineum.

Josef.

host - 202.96 (?), 14.5.2010 10:26

Dobrý den, roděče měli na zahradě nějaký nepravý jasmín.Keř byl asi 180cm vysoký a šířka kolem 100cm.Bohužel už ho nemají.Já bych si z něj rád pořídil živý plot.Tyhle rozměra bych zhruba potřeboval, výška 2m šířka 1m. Děkuji za případné rady.   Zdenek

Marcela Brychtová - (22) - 85.226 (?), 14.5.2010 12:19

Dobrý den, asi myslíte Pustoryl - jasmín nepravý. Je hrozně moc druhů, od jednoduchých květů po plnokvěté. My máme na zahradě jednoduchý, roste jak o život, voní, stále ho střihám. Pak plnokvětý, roste o hodně pomaleji, ale má krásné květy a nádherně voní. Záleží na tom, který se Vám bude líbit a vyhovovat vzrůstem. Marcela

host - 202.96 (?), 14.5.2010 12:40

Děkuji Marcelo, ano myslím Pustoryl.Jaký by jste doporučila na asi dvoumetrovou výsku a šířku cca 1m? Na šířku jsem docela omezen.  Děkuji Zdenek

host - 178.157 (?), 15.4.2011 9:21

Dobrý den,

píšte že máte plnokvětý pustoryl a krásně voní? Slyšela jsem totiž že plnokvěté varianty nevoní. Můžete mi někdo poradit plnokvětou odrůdu která voní.

Děkuju Martina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025