Čím stříhat živý plot - thuje



host - 133.84 (?) 
17.4.2011 10:24, zobrazeno: 17979x

Dobrý den.Mám asi 40 metrů živého plotu z thuji.Plot je pěkný "zdravý" bez problému.Vždy jsem ho stříhal ručními nůžkami na živ. plot dlouhými asi 30cm.To jsem byl ještě fit nedělalo mi problém si máknout.Bohužel nyní mám určité zdravotní problémy které neznamenají že nemohu makat ale už mám určitá omezení.Pujčil jsme si na vyzkoušení od souseda nějaké starší "no name" elektrické a to byla tragedie.Nebylo to stříhání ale "žvýkání a okusování".Může mi někdo poradit z vlastní zkušenosti čím stříháte?Zda elektrické/benzínové(možná už šla technjika dopředu) nebo zůstat u manuálních.Případně konktrétně jaký výrobek používáte.Jaké elektrické/benzínové nebo manuální?Ty moje manuální možná taky nebudou nic moc připadají mi krátké a občas si taky "žvejknou"Děkuju Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 71.114 (?), 13.9.2011 9:29

Dobrý den, Petře, jsem také "obětí" živého plotu :-) a to dlouhou řadu let. Ke stříhání nejraději používám "manuální" nůžky Fiskars, které jsou jednak perfektně ostré i po letech používání a navíc jsou neuvěřitelně lehké, což je pro mne jako pro ženu rozhodující. S jinými bych prostě kvůli váze pracovat nemohla. Je ale pravda, že elektrické nůžky dokážou práci hodně urychlit, pod tlakem času jsem začala používat jedny "no name", které jsou taky lehoučké, ale střih se s tím "manuálem" nedá srovnat, je to opravdu trochu okousané, chápu Vaše zděšení. Jenže k mému údivu se  (obyčejným keřům) nic nestalo, obrostly stejně, jako když jsem je ostříhala ručními. Je otázka, jak to snesou tůje, letos jsem je poprvé vzala "elektrikou" a nevím, jestli nebudu litovat. Myslím, že když elektrické (nebo benzinové), chtělo by to tu nejlepší kvalitu, asi jako je u ručního nářadí Fiskars. Zdravím a přeji krásný živý plot, L.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 83.236 (?), 27.9.2011 8:06

Dobrý den,

máme poměrně dlouhý plot z tují, které stříhám třikrát za rok. Nejdříve jsem používal ruční nářadí, nůžky na živý plot - no name. Střih byl v pořádku, ale práce stále přibývalo, takže jsme sáhli po elektrických nůžkách.

Elektriku volím obecně proto, že je tišší a nůžky jsou lehčí. Kabel není problém, protože mám 50m kotouč se silným kabelem a do něho zapojím lehký a slabý kabel.

Problém u el.nůžek (black decker, 51 cm, cca 500w) byl, že také žvýkaly namísto stříhání. Postupně jsem se naučil jít na výhonek kolmo a omezit šikmé a slabé řezy, které el.nůžky jednoduše nedají. Musí se s nimi střihat pomalu a kolmo na výhonek. Celkově jsem s elektrikou spokojen, chtělo to však nějaký čas pro učení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.86 (?), 6.3.2012 1:19

Já jsem léta stříhal s ručními nůžkami koupenými v bazaru. Je to precizní drobný výkovek s dřevěnými rukojeťmi snad ještě z dob 1. republiky. Stříhají perfektně, ne jako "no name" moderní ze supermarketu, na kterých se vždycky udělal uzel, když jsem trefil silnější větev. Živý plot byl jako vyžehlený, ale stálo to dost času. Pak jsem si v Lidlu koupil elektrické zn. Florabest a popravdě jsem spokojený. Jsou výkonné (nezastaví je každá druhá větev), provoz bez potíží. Sice výsledek není až tak precizní, jako u ručních, ale mám ostříháno tak za 1/3 času a po 2-3 týdnech je to už stejně jedno...

Hezký den, Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Radomil4 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 245.152 (?), 16.2.2020 17:42

Naše thuje jsou již vzrostlého tvaru.
V minulých letech jsem používal ruční nůžky, ale vzhledem k časové náročnosti již vzrostlých thuji letos přecházím k elektrickým nůžkám na živý plot PARKSIDE® PHT 600 A1.Snad budu spokojen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika