Osvětlení pro rostliny



host - 90.97 (?) 
27.2.2016 9:17, zobrazeno: 4941x

Můžete mi poradit osvětlení které podporuje růst rostlin, hlavně při předpěstování rajčat, paprik atd. našla jsem tento, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Děkuji Eva

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 9.3.2016 5:37

Nemám s tím osobní zkušenosti, ale buďto se používá modro-červené světlo, např. zářivky Osram FLUORA nebo LED osvětlení, kde jsou namíchané modré a červené LED. A nebo se používají sodíkové a metal-halidové výbojky (typické oranžové a bílé světlo pouličního osvětlení, ty bílé MH se na ulice moc nedávají, jsou drahé).

Výbojky rovnou vyřadíme. Jejich použití je po technické stránce komplikované a pro Vás je to zbytečný "kanon na vrabce".

Trubice FLUORA už jsou mnohem lepší. Stačí koupit standardní svítidlo na jednu nebo dvě trubice 36W T8. Ty trubky jsou ale docela drahé. Normální bílé na svícení jdou koupit za cca 60 Kč, ale tyhle stojí přes 200 Kč.

LED světla - tady se přiznám, že nevím, jaké jsou aktuální možnosti pokud jde o ceny a parametry. Hodně rychle se to mění, hlavně ceny, které se pořád snižují. Přesto bych tipoval, že pořizovací náklady budou vyšší než u zářivek. Může se ale ušetřit na elektřině a možná i životnost bude o něco vyšší (u zářivek je udávaná 15-20 tisíc hodin). Také se asi těžko sežene nějaké kompletní svítidlo, které by navíc bylo vhodné do skleníku a podobných prostor - prachotěsnost, vodotěsnost.

Ale ty LED světla pro pěstování by mě osobně taky zajímaly. Zkusím se trochu porozhlédnout po internetu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 11.3.2016 21:57

Tak jsem se trochu porozhlédl na mém oblíbeném BangGood a našel jsem docela dost LED světel pro pěstování zde. Zejména toto, údajně má mít 50 W, ale spíše bych počítal zhruba s polovinou. Díky standardnímu závitu E27 je velmi jednoduchá montáž - v podstatě stačí objímka zavěšená nad rostliny. Jen bych měl trošku obavu, jestli se kovový závit neuvolní z červeného plastu, když na něm visí celá žárovka a také si nejsem jistý, jestli se LEDky uprostřed nebudou přehřívat. Pokud chcete méně výkonné světlo, třeba jen na jednu výsevní misku, tak i tam je slušný výběr.

Hliníková chladící žebra by byly výborné - LED potřebují adekvátní chlazení, aby měly dlouhou životnost - ale bohužel většinou nemají ty žebra dostatečný tepelný kontakt s deskou na které jsou LEDky. V případě modulů, jako jste posílala, tam je uvedeno, že je potřeba namontovat na chladič. Navíc použití těch modulů s odděleným napájecím zdrojem by pro Vás asi bylo technicky náročnější, než LED žárovka s paticí E27. Na druhou stranu, zřejmě jde o kvalitní výrobek se značkovými LED, takže na parametry (výkon, životnost, barvy světla vhodné pro pěstování,...) bude spolehnutí.

Velmi dobrá nabídka je i na aliexpress.com, ale jsou to také čínské neznačkové, takže i tady jsou parametry bez záruky. Objednal jsem to červené s paticí E27 z BangGood. Až přijde, a to může být i přes měsíc, tak napíšu zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 187.224 (?), 11.3.2016 22:18

Nějakou dobu jsem o tomhle taky přemýšlel a finální vezre bude mít v mém případě podobu 3 ledpásků v jedné liště kvúli vlhku a estetice s průhlednými difuzory. Do kuchyně v délce 1,2 m na prosklenou lodžii 2,4m. 2Grow led pásky modrá - červená a 1x studená bílá asi z AliEx. zbytek tuzemské zdroje.  Ať to roste.    j.c.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika