Jak zjistit obsah dusíku v zemině



host - 204.6 (?) 
21.7.2019 9:30, zobrazeno: 2219x

Dobrý den, existuje nějaká cenově dostupná metoda k zjištění obsahu dusíku v zemině? Před pár lety jsem si nechal udělat rozbor živin v půdě, bylo mi diagnostikováno nedostatek K a přebytek P. Což bylo skvělé, pomohlo mi to při hnojení a troufám si tvrdit, že se mi zlepšil stav rostlin.

Co mě ale trápí, je dusík. Ten v rozboru chyběl a jelikož zalévám vodou ze studny, která obsahuje dusičnany, nejsem si vůbec jistý, jestli náhodou nemám zeleninu předusičnanovanou.

Zkoušel jsem amatérskými metodami pokus-omyl o zjištění, ale výsledky jsou různé a nic mi neříkají. Pokud jde o plevel, kopřivám se u mě vede, objevují se stále na nových místech. Na druhou stranu, na nehnojenou půdu třeba tři roky po sobě vyseju špenát, a ten do žádných velkých rozměrů nedoroste.  Žádný typický plevel se u mě nevyskytuje, je to spíš jen směs. Snad ve skleníku vládne ptačinec, ale to bude spíš tím množstvím kompostu, které do něj láduju, v kombinaci s vlhkostí.

Vynechal jsem letos zálivky jíchami /kopřivy, slepičince/ a musím uznat, že se to projevilo na okurkách, rajčatech i paprice. Okurek je málo, rostliny jsou menší, rajčata rostou pomalu a papriky prakticky vůbec. Přitom teplo i vodu mají.

Právě s ohledem na vědomí obsahu dusičnanů ve vodě, kterou zalévám teď už dva měsíce v kuse (pršelo možná dvakrát, a v obou případech tak málo, že to stěží nahradilo jednu zálivkiu) se snažím maximálně vyhýbat dusíkatým hnojivům. Možná ale dělám špatně.

Jak na to přijít?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 139.83 (?), 21.7.2019 11:07

Rostliny dusik potrebuji, co je v pitne vode moc, to je pro rostliny malo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 21.7.2019 17:09

Bez laboratoře to asi nepůjde. Musíte totiž posoudit organicky vázaný dusík, dusičnany i amonné soli. Možná by byl i ten laboratorní rozbor pro vás cenově dostupný. Na druhou stranu, stanovení dusíku platí jen krátce. Za několik měsíců může být množství úplně jiné. Bylo by hlavně dobré vědět kolik dusičnanů vlastně máte ve studni a zda to v průběhu roku kolísá. Je veliký rozdíl mezi 40mg/l a 400mg/l. Kdysi jsem na Moravě viděl i horší vzorek ze "studny". Dešťová voda obsahuje dusičnanů jen velmi málo (do 2mg/l) a to hlavně na začátku deště. Podle popisu máte dostatek, možná i nadbytek, dusíku jen ve skleníku. A to z kompostu. Pan 139.83 to i bez měření vystihl docela trefně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika