Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Já jsem při stručnosti svého příspěvku zase výslovně nezdůraznil, že bentonit a jiné jíly považuju do určitých půd určitě za vhodný doplněk. Dokonce si dovolím citovat:

...The amendment of fine sand with woodchip-biochar and kaolinite (non-swelling clay) and Na-bentonite (swelling clay) improved the water retention capacity and interparticle bonding of the substrate depending of the rate of amendment and water content of the substrates. Na-bentonite was more effective at increasing water retention capacity at more negative matric potentials. Biochar was more effective at saturation due to the increased porosity, while kaolinite responds similarly to biochar. It is, however, shown that most of the water retained by the Na-betonite may not be available to plants, particularly at high amendment rate. Furthermore, the clay and biochar materials improved particle bonding in the fine sand with the Na-bentonite being more effective than biochar and kaolinite (in that order) in strengthening interparticle bonds and improving the resilience of fine sand...

Nevýhoda jílu je, že se nehodí přidávat do jílovitých půd. Uhel během doby vytvoří prachovou frakci a strukturně se hodí všude. Tam, kde je to vhodné a možné je určitě nejlepší jejich kombinace.

Z biomasy si dělejte, co uznáte za vhodné. Já třeba v kamnech na chalupě kompost vyrobit neumím, avšak biouhel ano. Určitě netvrdím, že z každé biomasy má být biouhel, ikdyž u někteých zdejších diskutujících by to nevadilo.

Ad přeschnutí. Hydrofobní fázi substrátu zná každý, komu doma přeschnul květináč s rašelinou. Ve volné půdě se taková situace asi stane jen velmi zřídka, výjimkou byl rok 2018, kdy bylo vše a všude na troud a půda byla jako popel. Nicméně z toho nic nevyplývá pro běžné podmínky a použití. Běžný přídavek ať jílu nebo uhlu do půdy její absorpci vody zlepší.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika