Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ano, v horkých pramenech se vyskytují bakterie, které přežijí i teplotu srážení bílkovin. Ale myslím, že ty bychom v kompostu marně hledali. Působení mikroorganismů a enzymů se často zaměňuje, tak bych mimo odborná pojednání nehledal tyto jemnosti. I všechny výrobky do odpadů a žump trpí velkou nejednoznačností v tomto směru.
Pokud mi nevěříte, můžete to vyzkoušet. Zkuste vzít čerstvě posekanou trávu a zahřát ji, ideálně na co nejvyšší teplotu. Forum nadšenců výroby Flue Cured tabáku tvrdí, že oxidáza denaturuje při 149F, čili 65 C. Pokud je naše oxidáza v trávě dost podobná, mělo by to stačit. Pak takovou trávu opět zvlhčete a pokud se v ní opět rozjede exotermický proces, tak jsem prohrál.
Pokud by ten proces byl spuštěn mikroorganismy, neměl by být problém jej opět nastartovat.
Vsadím pár kousků mých unikátních česneků a brambor, že neprohraju.