Zavlažování homemade



Stránky: 1,  2   
host - 212.193 (?) 
22.6.2016 8:32, zobrazeno: 14002x

Dobrý den,

potřeboval bych slyšet názor. Rád bych udělal zavlažování 40m živého plotu tůjí a 4 záhonů. Rád bych využil kapkovou závlahu, ale kapkové hadice se prodávají jen s průtokem max. 4l/h a zalévat 2h tůje se mi nechce. Kapátka sice umí 10l, ale zase by se to prodražilo. Zajímá mě, zda bych nemohl si tu hadici vyrobit sám? Lze si po půl metrech do hadice navrtat dírky? Tuším, že bude problém s tlakem, ale věřím, že by to mohlo fungovat. Zdrojem bude retenční nádrž a čerpadlo budu pouštět manuálně. Větve kam půjde voda také budu řídit manuálně. Myslíte, že to "nějak" bude fungovat a nebo naopak vyhodím peníze za rozvrtanou hadici?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 157.1 (?), 22.6.2016 9:49

Fungovat to nebude. Fungovalo by to na několika metrech, ale 40m je strašně moc (vloni jsem tak zalíval 3m rajčat, dírky po 30cm). Navíc by tryskaly první dírky a k posledním by se voda ani nedostala. Proto jsem letos skládal závlahu z tenkých hadiček, T-spojek a trysek, které se dají regulovat, a dokázal jsem naštelovat jen asi cca 20 trysek (na 10m), aby to nějak kapalo/vytékalo rovnoměrně na všch. U víc už byl problém naštelovat tak, aby se vůbec voda dostala až k poslední. S děrovnou hadicí nemáte žádnou šanci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 212.193 (?), 23.6.2016 9:33

Děkuji Vám za odpověď. Moc jste mě nepotěšil. Mám to tedy řešit kapkovou hadicí, co dává 4l/h a nechat běžet třeba 2h? Moc tomu nerozumím, přišlo mi škoda, že čerpadlo které umí dávat tisíce litrů za hodinu musí běžet 2 hodiny, protože ze 40 m hadice půjde jen cca 500l/h. Jak je možný, že tak klesne tlak a nedostane se na konec hadice, když cestou uteče jen čtvrtina (osmina) vody, než je výkon čerpadla? Omlouvám se za amatérský dotaz.

Stačí tůjím dát 4l/h po dobu 2h? Ideálně jsem si myslel jim dávat 10l/h na hodinu, což by bylo celkem cca 800l/h, takže výkonově to čerpadlo zvládne, ale byl by tedy problém s tlakem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 23.6.2016 10:27

Běžně se používá hlavně kapkovací hadice s průtokem 2l/hod s roztečí 30 cm, protože to bohatě stačí. Sám mám takto zavlažované thůje kolem celé zahrady (přes 150 metrů). Pokud beží závlahy alesppoň dvě hodiny každý den (noc), je to obvykle dostačující. Stačí na to jednoduchý časovač. V případě extrémního sucha se pustí 2 x za den.

Vzhledem k nižšímu průtoku neběží čerpadlo trvale, ale jen při poklesu tlaku v tlakové nádobě.

Samodomo se to vyrábí špatně. Kapače mají labyrint proti prorůstání kořínků a zanášení. Lze je dávat pod kůru a ty kvalitnějšíí i do země.

Samotná kapátka do PE hadice stojí (tuším) 6,- Kč/kus, což není taková palba. Horší je, že je obvykle nutné si k nim koupit děrovací kleště a ty stojí kolem 500,-Kč. Takže se to vyplatí jen na větší akce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 23.6.2016 10:34

Moc otázek, já vám neodpovím. Mám několik tůjí, ale nezalívám je a rostou pěkně, takže kolik potřebují, netuším. Co se týká chování a poklesu tlaku, taky nevím a nechce se mi vzpomínat na učivo fyziky, které se tomu věnovalo. Jen jsem popsal svoji zkušenost, tj. zavlažování tenkou zavlažovací hadičkou - mám délku cca 15m (část bez trysek a tak od třetiny nasázeno do 20 T-odboček s tryskami), tlak 4 bary a na ty poslední trysky se nedostává, pokud ty před nimy postupně nenašteluji tak, aby z nich voda jen rychle kapala. Asi by se to chovalo mnohem lépe, kdybych použil hadici silnějšího průměru a jen odbočky s tryskami řešil zavlažovacími hadičkami, nicméně takto to bylo levné a funkční řešení. Nyní to pouštím 3x denně na 15 minut, a zdá se mi, že by stačil i kratší čas (dýně, rajčata, okurky).

Takže těžko říct, jak se bude chovat třeba 3/4 hadice s 80 nestavitelnýma dírkama (já měl vloni jen 5m s 10 dírkama, to bylo funkční, ale fakt to i malou dírkou docela silně tryskalo), ale odhaduji, že ty přední budou silně tryskat a poslední možná jen slabě kapat. Možná, že by fungovala silnější hadice, do které byste zapíchal trysky, těžko říct. Můžu to vyzkoušet, jak se to bude chovat, pár mi jich ještě zbylo a kus děrované hadice mám z loňska...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 212.193 (?), 23.6.2016 14:00

Děkuji. Asi zase hloupý dotaz, ale musím mít tlakovou nádrž? Myslel jsem právě, že by to tam hnalo stále ponorné čerpadlo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 23.6.2016 22:49

Lze to řešit spínacím automatem, ale pak by čerpadlo běželo neustále (doporučuje se pro závlahu trávníků, je konstantní tlak).. Proto je vhodnější (pro kapkovou závlahu) klasická kombinace s tlakovou nádobou a tlakovým spínačem. Cerpadlo pak běží jen občas.

U každé kapkovací hadice (v e-shopu prodejce) najdete maximální doporučenou délku, při které jěště nedochází k úbytku tlaku vlivem vnitřního tření. Jedná se ale obvykle o desitky až stovky metrů (je tam započítané i převýšení), takže s vašimi 50 metry jste zcela v pohodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 246.135 (?), 24.6.2016 8:04

par poznamok:

Zavlaha pre tuje je viacmenej nezmysel. Nie je potrebna trvala zavlaha, tak ako pre ine kry a stromy. Pravidelna zavlaha len podporuje neziaduci rast plytkych povrchovych korenov a nepodporuje tvorbu hlbokeho korenoveho systemu. Tuje mozete riadne poliat po dlhsom obdobi sucha ale vlaha sa musi dostat do najvacsej hlbky korenovej sustavy. Toto staci len niekolkokrat do roka.  

Dierovacie klieste na kvapkace som nikdy nepotreboval. Urobil som dieru klincom a vrazil som spojku na kvapkac do hadice. Mozno dierovacie hadice treba na nejaky typ zavlahy.

Kvapkace su dokonca aj regulovatelne na 0-25 L/h

Homemade mikrozavlaha nema zmysel, vzhladom na pomerne dostupnu cenu. Ma zmysel iba ako hobby pre tych co ich to bavi. Kombinovat spinacie automaty a inteligentne cerpacie systemy so zavlahou pripravenou navrtanim dier do hadice mi pripada ako non sense.

Existuju aj porezne hadice, ktorych prietok je vyssi, ale sluzia podstatne kratsie (pory sa casom upchaju).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.193 (?), 24.6.2016 9:05

Nějaký zavlažovací systém pro tůje chci dělat hlavně kvůli prvním letům, kdy potřebuji jejich rychlý růst, aby dosáhly požadované výšky. Před 2 lety jsem dělal živý plot u babičky a protože jsem neměl možnost k ní pravidelně dojíždět, měly v době horka málo vody a za ty 2 roky vyrostly minimálně. Nechci teď dopadnout stejně.

Z diskuse mi vyplývá, že kapkovou ne, vrtání děr také ne. Asi nejlepší bude si koupit ty kapače s regulací. Ale teď je otázka, když dám ke každé tůji jeden – tj. 80 kapačů a průtok dám třeba 15l/h utáhne to čerpadlo, aby se dostalo i na poslední? Nebo udělat 2 větvě a pouštět postupně na 20m a pak na dalších 20m po 40 kapačích?

Když je důležité, aby se voda dostala ke kořenům, nemám při sázení ke každé tůji udělat ještě pár centimetrů pod povrch husí krk a do něj dát kapač nebo hadičku, aby voda šla přímo ke kořenům?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 24.6.2016 9:22

Ja by som k tujam vykopal ryhu, hlboku a siroku aspon15 cm a v obdobi dlheho sucha napustil vodou viackrat, aby davka na jeden m dlzky bola aspon 50 L. Voda prirodzene vsiakne a dostane sa ku korenom. Voda sa dostane kapilarne k takmer celej korenovaj sustave a verte, ze ak nebude prsat, v hlbke korenov bude stale dostatocna vlaha. V normalnom lete nemusite polievat vobec.

Pomaly rast nemusi byt kvoli zavlahe ale aj zlemu hnojeniu, spatnej pode, a podobne. Tuje nevyzaduju velku zalievku, uspesne ich pestuju v stredozemi a o zalievani nemoze byt ani rec. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika