Záhradkárska osada - čerpadlo pre rozvod vody



PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 1.42 (?)
24.8.2015 8:58

Ďakujem vám za názory.

Nebudem teda experimentovať, radšej budem vyberať čerpadlo. S tým servisom to ešte preverím. A dám urobiť rozbor vody z tej studne, aby som vedel čo obsahuje.

Keď sa to čerpadlo najbližšie zasekne, tak kúpim sacie čerpadlo, a bude po probléme.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 4.5.2012 10:45

Dobrý deň, som zakladateľ tohto vlákna, a rád by som vás stručne informoval o realizácii nášho nového systému pre dodávku vody. Možno pre dakoho budú tie informácie užitočné. Systém sme zrealizovali tak, ako sme plánovali. 

Do studne sme umiestnili ponorné čerpadlo, zn. ZDS QPGo.P.3-9.DRP. Má inegrovanú ochranu proti behu na sucho. Výkon 1 l/s pri tlaku 2 bary. 

Nádrž je nadzemná oceľová, o objeme cca 8 m3. V nádrži sú zapojené sondy sledujúce hladinu vody, ktorú udržiavame medzi 2/3 - 3/3 objemu.

Druhé ponorné čerpadlo zn. ZDS QPGo.P.5-13.DRP, taktiež s ochranou proti behu na sucho, je umiestnené v nádrži a tlačí vodu do rozvodného systému. Výkon 1,66 l/s pri tlaku 4 bary.

Na výtlaku je zapojený expanzomat Maxivarem LS100 s manometrom a tlakovým spínačom pre rozsah 2,5 - 3,5 bar.

Rozvodné potrubie sme nemenili.

Systém je v skúšobnej prevádzke asi týždeň, zatiaľ funguje bez problémov. Tlakový spínač umožňuje nastavenie už od cca 1,2 baru, takže pri uvedení systému do prevádzky sme začali s takýmto malým tlakom. Objavila sa prasklina na rozvodnom systéme, po oprave sme tlak zvýšili na 2 bary. Ukázala sa netesnosť ďalšieho spoja. Po oprave skúsim zvýšiť tlak na 3,5 baru, čo je plánovaný prevádzkový tlak.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 1.42 (?), 21.8.2015 13:03

Dobrý deň.

prosím o radu, ako zmenšiť usádzanie vodného kameňa v čerpadle v našej studni.

Pred tromi rokmi sme zrealizovali nový systém na čerpanie vody v našej záhr. osade. Systém funguje dobre, ale pred pár dňami prestalo fungovať čerpadlo v studni (ZDS typ QPGO.P.3-9.15 DRP).

Skontroloval som elektriku, istič čerpadla vyhodený. Vytiahol som čerpadlo zo studne, a zistil som, že je celé pokryté vrstvou vodného kameňa. Predpokladám že kameň bol usadený aj vo vnútri, a zadrel obežné kolesá. Namočil som ho do octovej vody. Kameň sa cez noc rozpustil, hriadeľ sa dá voľne točiť. Ale istič znovu vyhadzuje. Tak som ho dal do servisu, aby zistili čo je pokazené. Predpokladám spálený rozbehový kondenzátor, alebo vinutie motora. Aby sme neboli bez vody, tak som kúpil nové čerpadlo rovnakého typu.

Otázka je, ako znížiť usadzovanie vodného kameňa v čerpadle, aby tento problém znovu nenastal.

Jedna možnosť je čerpadlo v pravidelných intervaloch vyťahovať a čistiť v octovej vode. To je ale dosť pracné.

Druhá možnosť, aby som ho nemusel vyťahovať, uvažujem že nalejem do studne ocot, alebo tam nasypem kys. citrónovú. Mohlo by to fungovať, ak bude mať roztok kyseliny dostatočnú koncentráciu. Sú to prírodné látky, po vyčerpaní studne sa v nádrži zriedia, nemali by ničomu uškodiť.

Počítam že studňa je celkovej hĺbky 10 m. Hladina vody je v hĺbke 3 m. To je objem 0,22 m3. Poradíte prosím, koľko budem potrebovať octu, resp. kys. citrónovej, aby sa vodný kameň rozpustil?

Ďakujem.

Peter z Nitry



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 17.210 (?), 21.8.2015 16:09

Neblaznite, studna je prepojena so spodnou vodou. Urcite by to nepomohlo a urcite by ste akurat zahumusili spodne vody. Ja by som predsa len cerpadlo obcas vyberal a pouzili by som silnejsiu kyselinu na rozpustenie vodneho kamena. Postupne pridavanim kyseliny, dobre nariedenej, do nejakeho plastoveho kybla by ste mali kamen na cerpadle rozpustit. Museli by ste pridavat postupne, aby vam pH nekleslo pod 5. Ono vodny kamen by to pekne pufroval, takze toho by som sa moc neobaval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 22.8.2015 11:06

Pokud nalejete rozpouštědlo do studny/vrtu tak nebude jen cíleně rozpouštět sediment v čerpadle, ale i ve svém okolí. V podstatě jen stav zhoršíte, protože po odeznění rozpouštění se vše přesune ve směru proudění a tam se to vysráží - tedy čerpadlo se může paradoxně dříve "zacementovat". Navíc inkrusty jsou z části i železité (na 88% lokalit) a na to organické kyseliny nepůsobí.

Doporučuji vždy na zimu čerpadlo vybrat ven a dát do servisu k vyčištění a k ošetření Anticalk nástřikem (nové inkrusty nepřilnou na povrch). Levnější možností je čerpadlo vyndat na začátku zimy a nechat jej v suchu. Inkrusty vyschnou, část železa zoxiduje a tím se uvolní jako prachový písek. Jenže ponechaný zbytek inkrustu působí přesně opačně než Anticalk nástřik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 1.42 (?), 24.8.2015 8:58

Ďakujem vám za názory.

Nebudem teda experimentovať, radšej budem vyberať čerpadlo. S tým servisom to ešte preverím. A dám urobiť rozbor vody z tej studne, aby som vedel čo obsahuje.

Keď sa to čerpadlo najbližšie zasekne, tak kúpim sacie čerpadlo, a bude po probléme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika