Vodáreň max. tlak



Stránky: 1,  2,  3,  4   
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?) 
16.12.2014 16:17, zobrazeno: 25250x

Zdravím. Mám zrepasovanu starú vodáreň Sigma Darling 100-3 ktorú používam na zavlažovanie. Vodáreň je osadená čerpadlom Sigma 32-SVA-3-LM-90-1 s výtlakom 91m(9 bar) a pripojená na 100L nádobu bez vaku. Spínací tlak 3.0bar vypínací 4.5bar. Problém je, že s meniacim sa tlakom sa mení aj dosah postrekovačov a vačší tlak zas nemôžem nastaviť lebo podla vlastných zistení sú zavlažovacie počítače Gardena schopné zastaviť prietok do max. tlaku 4.5bar. Napadlo ma teda nastaviť vodáren na tlakovú diferenciu 4.2 - 6bar a za vodáreň osadiť regulátor tlaku nastavený na 4bar.

Armatúta aj čerpadlo nebudú mať s tlakom problém, no moja otázka je aký max. tlak zvládne táto tlaková nádoba?

pre predstavu prikladam foto vodárne stiahnuté niekde z netu...


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 187.224 (?), 16.12.2014 16:31

Nejsem si jist zda jsou vaše úvahy správné. Zásobení trysek vodou nemusí být vždy o tlaku v systému. Krátkodobě větší přetlak v systému může "podržet" kapacita expanzní nádrže, po snížení přetlaku už dále nestačí uzásobit vodou v požadovaném tlaku čerpadlo. Řešením může být snížení počtu trysek nebo použití čerpadla s vyšším výkonem v litrech.    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 16.12.2014 16:35

Nevím zda řešení s výkonnějším čerpadlem je správně. Když vodárna zapíná a vypíná, znamená to, že odběr je menší než přítok a čerpadlo výkonem postačuje. Asi to nebude až tak jednoduché. Možná řešení s nějakým přesným presscontrolem a motor s měničem. Bude to ale dost darhé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 16.12.2014 16:47

to už ma tiež napadlo ale ako pisete frekvenčný menič pre 3fazu na vodaren stoji cca. 600€ a moje navrhované riešenie 100€ nehovoriac o tom, ze by sa tiez znizila frekvencia zopínania čerpadla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 16.12.2014 16:44

Bohužial u mňa to je o tlaku. Nemám zavlažovanie klasicke tj. velký počet trysiek ale postavený systém z Gardeny. Jeden stvorcový trávnik zavlažovaný iba jedným výsuvným preklápačom, druhý trávnik postrekovačom Aquacontour s variabilným dosahom. V prvom prípade mi postrekovač pri poklese tlaku pod 3.8bar už nedostrekne k okrajom trávnika, v druhom prípade obdobne. Aj samotná gardena píše, že uvedený max. dostrek postrekovača je pri tlaku 4bar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 16.12.2014 17:25

Obávám se, že váš hlavní problém je v nevhodně provedené závlaze. Při správně dimenzovaném odběru, by se tlak na manometru u vodárny měl ustálit zhruba na 2/3 max. tlaku. Pravděpodobně je tedy zvolen nedostatečný průměr trubek na přívodu k závlahám (nebo-li příliž výkonné čerpadlo vzhledem k potrubí).

Tlak uváděný u parametrů trysky je myšlen v místě instalace trysky, nikoliv na tlakovém spínači u vodárny. Tyto hodnoty jsou obvykle velmi rozdílné.

Většina trysek se má instalovat s určitou rezervou (dostřik se může měnit časem vlivem opotřebení). Obvykle se doporučuje, aby jedna tryska dostříkla s rezervou na druhou. Zkuste se podívat na prospekty renomovaných výrobců (Gardena se obvykle bere jako "hobby")

Realizační firmy si často usnadňují život, tvrzením, že na zdroj vody pro závlahy je nutné použít jen čerpadlo s pescontrolem (aby byl tlak konstantní). Ale i tak je vhodné, aby výkon čerpadla v litrech odpovídal spotřebě postřikovačů.

K vašim otázkám. Tlakové nádoby jsou obvykle testovány na 20barů a provozní tlak do 10 barů. Vaše "čočka" je už ale dost stará... Pomohlo by i nastavení menšího rozpětí mezi zap a vyp tlakem. Bohužel vaše čerpadlo není stavěno na vyšší četnost zapínání (max 2x za minutu). Takže buď zvolit jako zdroj vody pro závlahy jiný čerpací systém, nebo vyměnit hlavní rozvod vody k postřikovačům za větší průměr potrubí (větší průtok, menší tlakové ztráty).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 16.12.2014 18:40

Konečne niekto kto okrem balastu odpovedal aj na jasne položenú otázku. Ďakujem

K vašej reakcii. "vaše čerpadlo není stavěno na vyšší četnost zapínání (max 2x za minutu)". Asi ste mali na mysly motor čerpadla. Ale aj tu by sa dalo polemizovat. Motor je totiž pôvodný, instalovaný v roku 1986 a do roku 2000 (obecný vodovod) bola vodáren ako zdroj vody pre dom aj záhradu. Pri závlahe je motor spústaný cca. každých 50s. Ak by bola teda pravda to čo sa nám snažia natlačiť do hlavy všetci predajcovia závlahy (motor max. 40x za hodinu) tento takmer 30ročný motor by už mal byť dávno na onom svete, nemyslíte?

PS.

Este par poznamok k vasej reakcii. Ano viem ako by mala byť instalovana závlaha ale ked zdedíte dom so zahradou kde je v baraku celkom funkčná vodáren a od nej vedené do zahrady 3/4" trubky máte na výber, buď kúpiť nové čerpadlo, rozmlátiť betonové chodníky okolo baráku aby ste povymienali všetky trubky, nakúpiť spustu trysiek, tie porozdelovat na vetvy ovládané elektronicky, riadiaca jednotka atd. Suma sumárum roboty jak na kostole a min. 2000€ v... alebo volit kompromis a vsetko urobit s min. robotou, za zlomok ceny a rovnako funkčné.

Moj trávnik má 100m2 a závlaha tvorí počítač 50€, čidlo podnej vlhkosti 50€ a výsuvný štvorcový zavlažovač 40€. Sused rovnaký trávnik profi závlaha, čerpadlo, 6 trysiek, počítač, dažďový senzor, vsetko za 2000€. Rozdiel? Áno ja zavlažujem 2.5h on 45min, ja mám vďaka čidlu podnej vlhkosti 100% trávnik, on stále bojuje na jar a jesen s plesňami, pretože jeho super profi systém vypína iba daždový senzor a vôbec nebere do úvahy vonkajšiu teplotu teda spotrebu vody trávnikom a vyparovanie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 187.224 (?), 16.12.2014 19:03

Omlouvám se a snad i jménem těch kteří zasvinili vámi založené vlákno tím balastem, ačkoli jste nakonec stejně skončil na tom co jsem vám napsal již v druhé větě, že čerpadlo nestačí vodou uzásobit trysky   crying

Svým způsobem je mi vás líto. 100 m trávníku se závlahou řízeného přes počítač, vše spočítané na 0,1 E a hlavně že trávník je ve vašich očích 100%, hezčí jak má soused.     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 16.12.2014 20:57

Nehnevajte sa pane ale ubohe je to, ze stale neviete urcite popisane veci pochopiť, možno z dovodu toho nepodstatneho balastu,  A ano, mierne ma irituje ked miesto odpovede na polozenu otazku dostavam odpovede uplne ineho charakteru. Pripomýna mi to skolske casy pri tabuly ked žiak nevedel odpovedat a hovoril uplne odveci v domneni, ze to ukeca.

takže este raz:

2 travnate plochy. Každá zavlazovaná zvlást a iba jednym postrekovačom. Kazdý postrekovač riadený vlastnym pocitacom a vlastnym cidlom podnej vlhkosti. Naprogramovane tak aby nikdy nedoslo k zavlazovaniu na oboch naraz.

Ked mi výrobca postrekovača napíše:

dosah 9m pri 2.8bar, 11m pri 4bar a ja ten dosah 11m pri tych 4bar naozaj dosiahnem je kazdemu jasne, ze tu problem so zásobenim vody asi nebude. Alebo mi snad chcete tvrdit, ze keby som mal vacsiu svetelnost trubiek stačilo by aj 3bar na 11m dosah?!

S úctou a prianím pekneho vecera Boris Plintovič

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 17.12.2014 1:10

Myslím si, že vaše úvodní představa pane Plintoviči je v principu správná. Změna světlosti rozvodného potrubí váš problém s kolísavým dosahem postřiku nevyřeší, protože součet svėtlostí aktivnīch trysek vašeho postřikovacího systému je určitě násobně nižší, než je světlost přívodního potrubí. K redukci napájecího průtoku tedy nedochází. Dochází ale ke kolísání napájecího tlaku a rovněž k tlakovým ztrátám v potrubí. Ideálním řešením by bylo nejprve změřit reálný rozsah tlaků na konci tlakového rozvodu, tedy v okolí řídicí jednotky a trysek. Podle toho pak seřídit rozsah tlakového spínače čerpadla tak, aby minimální spínací tlak na čerpadle vyvodil na konci tlakové větve vámi požadované 4 bary. Za tlakovou nádobu zapojte tlakový regulátor(= redukční ventil), který vystabilizuje kolísání tlaku z expanzí nádoby na vámi požadovanou konstantní hodnotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika