Tlaková nádoba na závlahy alebo presscontrol?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 151.124 (?) 
8.9.2015 14:19, zobrazeno: 36825x

Mám vŕtanú studňu, ktorej výdatnosť je približne 40-45l/min.  Studňa bude využívaná na automatické závlahy, prívod do domu pre WC a pre sprchu a taktiež pre vonkajšie odberné miesta. Do studne chcem použiť ponorné čerpadlo s výtlakom 55m. Otázka znie, či použiť tlakovú nádobu do systému - uvažujem 100 litrovú -  alebo presscontrol, prípadne frekvenčný menič? Používa sa vôbec tlaková nádoba pri závlahách. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 7.98 (?), 8.9.2015 16:25

Pri zavlahach sa tlakova nadoba moc nepouziva z dovodu, ze tlak kolíše (rozdiel medzi zap. a vyp. tlakom) a meni sa tak nastaveny dostrek postrekovacov. Ak uz nadoba je da sa to riesit aj umiestnenim regulatora tlaku na vystup. V takom pripade musi byt zapinaci tlak rovny alebo vacsi ako tlak nastaveny na regulatore. Uplne najidealnejsie riesenie je pouzitie frekvencneho menica, co vsak pri 400V cerpadlach je dost nakladne.

Vydatnost 40-45l/min by na zavlahu malo byt postacujuce, vsetko sak zalezi ako bude zavlaha navrhnuta.

Nepisete ako hlboko bude cerpadlo v studni. Na zavlahu a bezproblemove prevadzkovanie v poschodovom dome potrebujete mat na vystupe aspon 2.5bar. Tu si vsak treba uvedomit, ze je rozdiel medzi tlakom v uzavretom potribi a tlakom pri odbere, tak napr. pri napustani vane alebo spustenej zavlahe dochadza k poklesu v priemere o 0.7-1bar. Ak je teda zavlaha a dostrek postrekovacov vypocitany na 2.5bar, tak do potrubia treba tlacit 3.5bar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 8.9.2015 16:44

Pro závlahu je nejlepší prescontol a dobře spárovaná soustava postřikovačů s výkonem čerpadla. Pro WC je zase lepší systém s tlakovou nádobou. Přesněji řečeno, preskontrol nemá rád spotřebiče vody jako je WC splachovací nádržka (nedejbože ještě trochu protékající) nebo kapající kohoutky.

Na frekvenční měnič zapomeňte. Nejlépe Vám bude pracovat čerpadlo s výtlakem až 70 m (nulový průtok) a tlakovým spínačem nastaveným na spínací 0,45MPa - vypínací 0,55 MPa (tj pro pracovní průtoky na plnění tlakové nádoby). Pro závlahu pak budete mít odbočku s redukčním ventilem nastaveným na 0,4 MPa nebo mírně nižším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 7.98 (?), 8.9.2015 16:51

Tak to mam ja. Cerpadlo vytlak 90m, 100l nadoba, 4bar spinaci a 6.5 vypinaci. Redukcak nastaveny na 4.5 v odbere. Ten pokles 0.5bar na vodarne oproti nastaveniu redukcaku sa prejavy v poklese dostreku postrekovaca Gardena OS140 o cca. 30cm co mi zas tak nevadi.

Stando, preco zavrhujete menič?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 8.9.2015 22:38

Kvůli pořizovací ceně v porovnání s roční spotřebou vody. Samozřejmě, pokud by měl někdo automatickou závlahu na hektarovém pozemku za cca 150 tisíc, tak se vychytávka jako frekvenční měnič v kalkulaci ceny té automatické závlahy krásně schová.  Vypínací tlak pro domácnost bych nedával větší než 5,5 Bar = 0,55 MPa, protože většina pojistných ventilů v domácnosti je nastavena na 0,6 MPa a tak by při zavírání pákových baterií měly všechny brzo vyklepaná sedla. Samozřejmě také záleží, kde spínací a vypínací tlak systém měří. Pokud je to 10 m hluboko ve vrtu, pak i v RD je vypínací tlak 6,5 Bar správně (na pojišťováku u boileru v přízemí bude 5,5 Bar). Posazení jmenovité hodnoty redukčního ventilu nad spínací tlak je dobrá volba, pokud je preferována ekonomická stránka (nižší spotřeba energie na dosažení tlaku) a mírné kolísání tlaku není na závadu. Pro závlahu výtopou (položením hadice bez postřikovače) do mís u stromů/keřů je pak nějaký ten redukčák zbytečným plýtváním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 101.224 (?), 8.9.2015 22:47

no neviem, ale 5 bar vo vodovodnej sustave je pekne dost. Asi aj neprakticky dost. Nikto nema rad aby po otvoreni kohutikov striekala voda ako o zivot.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 8.9.2015 23:06

5 bar = 0,5 MPa je standardní tlak většiny městských vodovodů.

2,5 bar = 0,25 MPa je minimální tlak, aby jste při použití běžné sprchové hlavice měl takový ten správný "déšť" a nikoliv čůrek u kterého se budete bát, jestli smyjete mýdlo/šampón.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 7.98 (?), 8.9.2015 23:50

no neviem, ale 5 bar vo vodovodnej sustave je pekne dost. Asi aj neprakticky dost. Nikto nema rad aby po otvoreni kohutikov striekala voda ako o zivot.

Lenze na baterii mate 3/8 hadicky takze aj pri plnom otvoreni nedojde k vacsiemu poklesu ako 0.3bar. Kdezto pri zavlahovej trubke 3/4 to bude aj 1bar pri plnom odbere. Ak teda budete mat 1/2 col postrekovace na 3/4 trubke, nebudete mat na vystupe z postrekovaca planovanych 2.5bar ale iba cca. 1.8bar co bude mat za nasledok pokles dostreku o necely meter. Pri 45 alebo 180 stup. postrekovacoch to moze byt zanedbatelne ale pri tych co su nastavene na 360 to uz je sumarne cez 1.5metra. Z toho dovodu sa pre istotu pri planovani zavlahy s viacerymi postrekovacmi rata s urcitym prekrytim sa navzajom.

Vsetko zalezi na tom ako bude zavlaha naprojektovana. Preto sa priklanam k Standovmu nazoru, ze tazatel by mal vyberat radsej cerpadlo s vacsim vytlakom teda aj prietokom, co by mu umoznilo pri naslednom naplanovani zavlahy pouzit vacsie mnozstvo postrekovacov na jednej vetve a tym usetrit peniaze za dalsi el. ventil, instalacny material atd.

Bohuzial, ja mam v zahrade zabetonovane stare 1/2 trubky, takze klasicka zavlaha by musela ist na velky pocet vetiev co by neumerne zvysilo naklady na realizaciu. Preto som sa rozhodol ist radsej cestou jedneho plosneho postrekovaca a jeho dosah zvysil nastavenim tlaku v rozvode na max podla vyrobcu. System tak zavlazuje podstatne dlhsiu dobu ale kedze sa spina automaticky skoro rano nijak ma to netrapi. Jedna sa o postekovac Gardena OS140 kt. ma deklarovany dostrek 7.5m pri 2.5bar. podla skusenosti, ak je pripojeny na 1/2 col trubku, kazde zvysenie tlaku o 1bar znamena zvysenie dostreku o 0.5m na kazdu stranu. Ak sa vsak pripoji na 3/4 col trubku, kazdy 1bar zvysi dostrek o 1m na kazdu stranu. Pri tlaku 4bar sa stava uz limitujucim faktorom prietok a dalsie zvysovanie tlaku uz nema vyznam. Takze mam plochu 17x7,5m, v strede postrekovac ktoremu chybalo na kazdej strane 1m, zvysenim tlaku z 2.5 na 4bar pri odbere sa zvysil aj dostrek z 15m na cca. 18m co postacuje aj na vykrytie rohov.

PS: k tym tlakom vo vodovodnej sustave. 4.5bar v klude mam v panelaku na 2 posch a 6bar mam vo firme v BA stare mesto, tam uz musim mat aj redukcak (nastaveny na 4bar v klude)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 17.210 (?), 9.9.2015 13:00

Vypinaci tlak je tlak pri nulovom prietoku... nemozete miesat s tlakom prevadzkovym, to je ako miesat hrusky s jablkami.

Vypinaci tlak 5,5 bar znaci, ze v istej casti sustavy bude neustaly tlak 5,5 bar (vynimkou bude stav, ked pustite vodu)....ak ho budete mat na 4 bar tak tam bude stale 4 bar. Pri spusteni zavlahy zacne cerpadlo slapat, spustia sa postrekovace a dostanete v sustave povedzme tie 3 bary, ktore treba. Tam je dolezite cerpadlo, aby utiahlo aj dany tlak aj dany prietok. Prevadzkovy tlak neovplyvnuje to, ako si nastavite vypinaci tlak. Pre vypnutie staci, aby cerpadlo dalo aspon ten minimalny vypinaci tlak, nemusi mat velku rezervu.... aj cerpadla ktore davaju 6, 8,10 barov max mozete zastavovat na lubovolnom nizsom tlaku. Podla mna pre zivotnost sustavy (aby vam to nezacalo niekde kvapkat) NIE je dobre umelo a bezucelne zvysovat hodnotu vypinacieho tlaku. Zbytocne vam bude tlak kolisat zo 6 bar na zapinaci tlak, i ked to bude tlmit tlakova nadoba, nevidim v tom zmysel. Sam pisete ze starom meste na 6 bar ste museli pouzit redukcny ventil. Pri tvoreni novej sustavy, aby ste nemuseli pouzit redukcny ventil, staci nastavit nizsi vypinaci tlak. Opakujem, ten neovplyvni tlak v sustave pri velkom odbere vody.

Co sa tyka cerpadla, nie je rozumne predimenzovanie cerpadla, pretoze sa moze stat, ze bude opakovane zapinat a vypinat. Ak bude odber maly cerpadlo bude, slapat... hned vypne, potom sa zase zapne a vy si nebudete vediet nastavit v sprche teplu vodu :-)...pravda, ak uz mate velmi silne cerpadlo, tak caste vypinanie mozete eliminovat len vysokym vypinacim tlakom. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 9.9.2015 14:25

Vypinaci tlak je tlak pri nulovom prietoku... nemozete miesat s tlakom prevadzkovym, to je ako miesat hrusky s jablkami

Zapinaci a vypinaci tlak na tlakovom spinaci je tlak pri ktorom sa cerpadlo zapne a vypne. Spinac kt. je vacsinou umiesteny pri nadobe nedokaze rozlisovat ci je to tlak pri odbere vody alebo v klude. Proste ak dosiahne nastavenu hodnotu zapne alebo vypne.

Vypinaci tlak 5,5 bar znaci, ze v istej casti sustavy bude neustaly tlak 5,5 bar

nebrali ste v podtaz to, ze na vystupe z nadoby je redukcny ventil, kt. zaistuje to aby sa tlak v rozvodoch nemenil (zapinaci/vypinaci tlak) takze vsetky vase uvahy su sice spravne ale nie v mojom pripade. Ja som musel vychadzat z toho, ze som mal cerpadlo s vytlakom 91m, 2.2kW motor, 100L nadobu bez vaku a poziadavku na relativne ustaleny tlak 4bar pri odbere. Preto bolo u mna jedine rozumne riesenie pouzit nastavenie spinaca 4-6.5bar a nastavenie redukcaku na 4.5bar v odbere. Vysledkom je ustaleny tlak 4bar v odbere na konci sustavy (s 0.5bar poklesom tesne pre zopnutim) ale bohuzial aj cyklovanie cerpadla v minutovych intervaloch pretoze je silne. Az jedneho dna dosluzi cerpadlo alebo motor. Potom budem riesit novu ponorku s takym vykonom aby spolahlivo dosiahla tych 4bar v odbere ale nie zas tolko aby dossahovala vypinacieho tlaku pocas odberu. Bohuzial je to 30r stary sigma komplet kt. nie a nie zdochnut, takze si mozno este zopar rokov pockam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika